Apple utpressas: ”betala eller så blockerar vi 500 miljoner iPhones”

#


Hackerare påstås ha hackat Apple-användarnas e-post- och iCloud-konton. En lösensumma på 75 000 dollar i Bitcoin krävdes

Hackarnas verktyg blir alltmer sofistikerade, och inte bara ur teknisk synvinkel. De strategier som används för att pressa ut pengar från de fattiga offren är också ondskefulla. Särskilt företag känner till detta, eftersom de tvingas betala ut miljarder dollar för att reparera de skador de har lidit.

I det senaste fallet gick cyberbrottslingarna inte direkt till de drabbade personerna och bad om pengar, utan till deras "leverantör". Som Motherboard rapporterar på sin webbplats påstår hackare att de innehar uppgifter om miljontals Apple-användare. Den "turkiska brottsfamiljen", som hackarna kallar sig själva, har krävt att det kaliforniska företaget ska betala en lösensumma på 75 000 dollar i bitcoins eller 100 000 dollar i iTunes-presentkort inom några dagar. Om Apple inte uppfyller sitt "åtagande" kommer hackarna inte att radera offrens personliga information som de har i sin ägo och som de fått genom att hacka sig in i deras e-post- och iCloud-konton. Och det är inte allt. De cyberkriminella hotar också med att fjärrstöra användarnas enheter.

En dålig historia som visar hur försåtligt hackarnas tillvägagångssätt har blivit för att i allt högre grad tjäna pengar på de olika hackningsförsöken. Det är inte känt om detta intrång, som skulle vara sensationellt med tanke på antalet inblandade, verkligen är verkligt eller om det bara är ett skumt trick för att få Apple att betala lösensumman. I ett e-postmeddelande som skickats till det kaliforniska företaget hävdar hackarna att de har äventyrat mellan 300 och 500 miljoner konton. Hackarna hävdar att de har äventyrat mellan 300 och 500 miljoner konton i ett e-postmeddelande som skickats till det kaliforniska företaget, vilket för tankarna till intrången i Yahoo! Som en demonstration laddade hackarna upp en video på YouTube. I klippet visar de cyberkriminella att de kan hacka sig in i en användares iCloud-profil och radera data på distans. När detta är gjort börjar brottslingarna med sin plan för attacken.

Apples svar: allt är falskt

Efter artikeln som publicerades av Motherboard kom Apples svar i form av en förnekelse av att det skulle ha förekommit någon datastöld på iCloud och en avfärdning av påståendena från hackergruppen "Turkish Crime Family" som nonsens. Det Cupertino-baserade företaget försäkrar dessutom att kontroller utförs för att se till att allt är i sin ordning och uppmanar människor att använda komplexa lösenord för att göra livet svårt för cyberbrottslingar.


Det här är ingen bluff

Portalen ZDnet har haft möjlighet att se en del av listan över konton som stulits av hackare och bekräftar att de är äkta. Webbplatsen kontaktade användarna som bekräftade att uppgifterna var äkta och vidtog omedelbart motåtgärder. Detta är alltså inte en bluff som Apple sa, utan en verklig risk. Vi får se hur situationen utvecklas under de närmaste dagarna.


Lämna en kommentar