Är den här webbplatsen säker? Hur du åtgärdar ett ”Din anslutning är inte säker” -fel

Om du någonsin har besökt en webbplats och sett ett alarmerande meddelande som säger "Den här webbplatsen är inte säker" eller "Din anslutning är inte säker" finns det några enkla metoder för att diagnostisera problemet, mäta din risknivå och mildra eventuella säkerhetsrisker.

Användare stöter på felmeddelanden som varnar för anslutningar som inte är säkra i alla webbläsare, inklusive Chrome, Firefox, Safari och mer.


Vad betyder 'anslutning inte säkert'?

Webbläsare returnerar ett felmeddelande om "anslutningen är inte säker" när de inte kan verifiera webbplatsens SSL-certifikat. SSL är en säker datakrypteringsmetod som håller överförd data privat och säker. Om en webbläsare upptäcker ett problem med en webbplats SSL-certifikat laddas den inte den webbplatsen eftersom den kan vara osäker.

Även om allt detta kan låta väldigt alarmerande är det troligt att inget är fel.

Vad orsakar detta fel?

Många saker kan orsaka dessa fel varning om en anslutning som inte är säker, varav några är problem i slutet av webbplatsen.

Webbplatsen kan ha ett SSL-certifikat som har upphört att gälla, inget SSL-certifikat eller ett som inte var korrekt inställt. Det är svårt att ställa in SSL-certifikat, speciellt om webbplatsens administratörer köpte ett avancerat certifikat och inte alla får alltid rätt. Det är också möjligt att en betrodd organisation inte utfärdade certifikatet.

Välj om du vill se om webbplatsens SSL-certifikat har upphört att gälla Inte säker högst upp i felfönstret och välj sedan Certifikat. Kolla Går ut den datum för att se om certifikatet har upphört att gälla. Om så är fallet kan du inte lösa problemet, men du kan skicka webbplatsens ägare för att meddela dem.


Felsöka felaktiga anslutningsfel

Det finns inget du kan göra om problemet är i slutet av webbplatsen. Men om problemet kommer från din dator eller enhet finns det några enkla lösningar att prova.

Ladda om sidan

Detta är ett snabbt och enkelt felsökningsalternativ att prova. Stäng och öppna din webbläsare igen och försök ladda sidan igen. Något kan ha varit avstängt med din webbläsare, eller så kan webbplatsägaren ha utfärdat sitt SSL-certifikat.

Uppdatera din webbläsare

Föråldrade webbläsare kan ha säkerhetshål som uppdateringar kommer att fixa. Kontrollera om du använder den senaste versionen av din webbläsare genom att gå till webbläsarens huvudsida. Ladda ner tillgängliga uppdateringar.

Rensa webbläsarens cache och kakor

Att rensa webbläsarens cache och cookies är en annan snabb, enkel felsökningsmetod som kan lösa problemet.

Använd en SSL-certifikatkontroll

Tredjeparts SSL-certifikatkontroller, som SSL Server Test, kommer att berätta allt om den flaggade webbplatsen, från dess IP-adress till certifikatutfärdaren till dess att certifikatet upphör att gälla. Vad du hittar kommer att berätta om webbplatsens problem är enkelt eller mer komplicerat.

Använd HTTPS överallt

Om ovanstående kontroll avslöjar endast ett mindre fel för en webbplats som du känner till och som vanligtvis har ett giltigt certifikat, ta några snabba försiktighetsåtgärder innan du fortsätter som vanligt. För stationära datorer som kör Firefox, Chrome eller Opera installerar du HTTPS Everywhere-tillägget för att se till att alla dina anslutningar är krypterade. På det här sättet, även om certifikatet inte matchar exakt, bör du fortfarande ha en krypterad anslutning.

Kontrollera ditt antivirusprogram

När antivirusprogrammet blir mer avancerat lägger det till nya funktioner för att skydda mot de senaste hoten. En sådan funktion är en brandvägg som blockerar webbplatser som inte är säkrade med SSL. Även om detta vanligtvis är bra kan det ibland strida mot dina nätverksinställningar och felaktigt blockera vissa SSL-certifikat och anslutningar.

För att se om detta är problemet, försök att tillfälligt inaktivera ditt antivirusprogram SSL-skanningsfunktion.

Kontrollera datorns datum och tid

Ett felaktigt inställt datum och tid på din enhet kan hindra din webbläsare från att verifiera SSL-certifikatet för den webbplats du besöker. Detta beror på att när webbläsaren kontrollerar utgångsdatumet för ett SSL-certifikat, jämför det det med tiden på din dators klocka. Ta en titt på din dators datum och tid för att se till att den är korrekt.

Se till att du har skrivit in webbplatsens URL korrekt. Varje liten stavfel kan leda till att fel webbplats försöker ladda, vilket kan leda till ett "anslutning inte säker" fel.


Ska du ignorera felet?

Om du känner dig säker på att felet är från webbplatsens sida, och webbplatsen är känd och pålitlig, och om webbplatsen inte innehåller någon funktion där känsliga personuppgifter går fram och tillbaka kan du välja att ignorera felet och fortsätt som vanligt.

Men om du har gått igenom alla dessa felsökningssteg och det fortfarande finns ett fel, förstå att webbplatsen kan ha ett allvarligt säkerhetsproblem och du bör vara ytterst försiktig. Om webbplatsen inte är någon du måste besöka, gå inte dit ett tag. Administratörerna kan behöva tid för att reda ut allvarliga problem.

Lämna en kommentar