Att lyssna på musik före sängen kan vara dåligt för hjärnan och sömnen

#


Att lyssna på för mycket musik kan ha negativa effekter på insomning och sömncykeln. Det visar en ny studie

Många människor lyssnar på musik för att somna, men en ny studie visar att effekten kanske inte är så hälsosam. De melodier som invaderar våra hjärnor på natten kan orsaka problem med att somna och störa den normala sömncykeln. Studien publicerades i Psychological Science. Neurovetenskapsmannen Michael Scullin från Baylor University, som testade 50 frivilliga, sa att "hjärnan fortsätter att bearbeta musik även när den inte spelas, medan vi sover".

Studien om skadorna av musik före och under sömn

Scullin och hans kollegor lät 199 personer genomgå en enkätundersökning och 50 frivilliga genomgå ett sömntest i ett laboratorium för att mäta hur det påverkar vilan om man lyssnar på musik innan man somnar. Teamet fokuserade särskilt på catchy melodier, som tekniskt sett kallas "ofrivilligt musikaliskt bildspråk".

I undersökningsdelen rapporterade dock deltagare som ofta lyssnade på musik under dagen att de ofta hade problem på natten, vilket sedan hade en negativ effekt på sömnkvaliteten på natten. I laboratorietestet spelades instrumentala eller standardversioner av Taylor Swifts "Shake It Off", Carly Rae Jepsens "Call Me Maybe" och Journeys "Don't Stop Believin", medan polysomnografiska tester användes för att mäta den efterföljande sömnkvaliteten.

Resultaten av undersökningen skulle visa att catchy melodier kan störa sömnen, men överraskande nog orsakade instrumentala versioner av låtarna ungefär dubbelt så många problem som sångversioner.


Musik för sömnlösa: vad skadan är

Hjärnscanningar visade långsammare svängningar under sömnen hos personer som rapporterade att de hade en melodi i huvudet, vilket är ett tecken på reaktivering av minnet. Den region i hjärnan som är involverad, den primära ljudcortex, är också kopplad till att bearbeta de låtar som stannar i huvudet när man är vaken.

Samtidigt som tidigare studier har kopplat musiklyssning sent på kvällen till bättre sömn för personer med sömnlöshet, föreslår forskarna i den nya forskningen att sömncykeln faktiskt kan bli sämre eftersom hjärnan fortsätter att bearbeta musiken i flera timmar, även när den är avstängd.

Scullin föreslår därför att man undviker att lyssna på låtar strax före sänggåendet för att minska risken för att en catchy melodi fastnar i huvudet. Även om harmoni kanske inte är idealisk för en god natts sömn, är den användbar för att bekämpa Covid-19. En forskare vid MIT har omvandlat antikroppar till musik som kan bekämpa och neutralisera Sarscov2-viruset.

Stefania Bernardini


Lämna en kommentar