Bästa appar för videokonferenser

I denna svåra tid av karantän på grund av spridningen av det nya coronaviruset (officiellt kallat SARS- CoV- 2 eller COVID-19) tvingas miljontals italienare att stanna i sina hem och undvika all fysisk kontakt med andra människor. I denna dramatiska situation har programvara för videosamtal och videokonferenser på nätet blivit mycket viktig, både för att upprätthålla det sociala livet och hålla kontakten med avlägsna vänner och släktingar, och framför allt för att utföra sitt arbete på ett smart sätt.

Unlyckligtvis har det under de senaste åren utvecklats många appar som gör det möjligt att ringa videosamtal från din smartphone och samtidigt har programvara som gör det möjligt att delta i viktiga företagsmöten på distans från din dator blivit snabbt populär. Varje app har sin egen funktionalitet och sina egna egenskaper och passar för nästan alla behov. Med Libero Tecnologia kan du ta reda på mer om de bästa videokonferensprogrammen och fördelarna med onlineplattformar.


Appar för gruppvideosamtal

För videosamtal med familj och vänner är en av de bästa apparna utan tvekan WhatsApp. Världens populäraste app för snabbmeddelanden är bekväm, praktisk och lättillgänglig för alla, och den erbjuder även möjlighet till gruppvideosamtal från din smartphone. Instagram och Messenger erbjuder också liknande funktioner, men den enda nackdelen är att de har en gräns på fyra till sex deltagare, så för större grupper är det bäst att använda Skype, som också finns i en mobilversion för mobiltelefoner.

Skype

Skype har alltid varit en av de mest populära videochatt-apparna i världen. Med den här programvaran kan du anordna videokonferenser med upp till 50 deltagare och har många ytterligare funktioner som gör den särskilt lämplig för smart arbete med ditt team: appen gör det möjligt att dela innehållet på skärmen, spela in samtalet så att det är tillgängligt för dem som är frånvarande eller enkelt ange vem som talar. Andra användbara funktioner är automatisk oskärpa av bakgrunder, direkt undertextning och omedelbar filöverföring.

Appen finns tillgänglig för smartphones, som en skrivbordsversion eller kan användas direkt från webbläsaren. Detta är användbart för att chatta med användare som inte har programvaran installerad, eftersom du kan bjuda in dem att delta genom att använda deras e-postadress. För företag finns det också en version av Skype Business som för en blygsam månadsavgift gör det möjligt att öka antalet deltagare till 250 användare, har Office-funktioner inbyggda och mer avancerade säkerhetssystem.

Zoom

Under de senaste åren har Zoom tagit titeln som en av de bästa apparna för videokonferenser online. Appen är tillgänglig för alla operativsystem, för smartphones, surfplattor och datorer, eller så kan du använda tjänsten via en webbläsare som inte kräver någon installation. För att delta i konferensen räcker det med en länk eller en numerisk kod som deltagarna får av den person som initierar videokonferensen.

Videokonferensvärden kan visa presentationer, dela sin skärm eller välja att stänga av deltagarna, som måste använda funktionen "räck upp handen" för att tala. Ett annat användbart tilläggsalternativ är whiteboard-funktionen som gör att du kan kommentera innehåll i realtid som på en riktig whiteboard. Förutom den kostnadsfria Basic-versionen finns det olika prisplaner som är utformade för att tillgodose behoven hos små företag (Zoom Pro och Zoom Business) och stora företag (Zoom Enterprise och Zoom Enterprise Plus). Även med grundversionen är det möjligt att hålla videokonferenser med upp till 100 deltagare, men med en maximal varaktighet på 40 minuter (som kan förnyas omedelbart i alla fall).

Google apps

Under åren har Google släppt många meddelandeprogram som innehåller funktionen för videosamtal och som kan vara mycket användbara när det gäller onlinemöten: dessa är Duo, Hangouts Chat och Hangouts Meet. Duo är en populär app för gruppvideosamtal med utmärkt ljud- och videoprestanda och snabb och intuitiv användning, men den har bara stöd för 8 deltagare och lämpar sig därför bara för mindre möten.

Hangouts är chatten som är integrerad i inkorgen i Gmail och Google Kalender, så det är extremt enkelt att planera och starta ett videosamtal.

Du kan ladda ner den som en app för iOS- och Android-enheter eller som ett tillägg för Google Chrome, men du kan också använda den helt enkelt från din webbläsare via en e-postadress. Liksom sin kollega Duo har Hangouts utmärkt ljud- och videoprestanda och kan ansluta upp till 25 användare.

Google har också utvecklat en företagsversion av Hangouts, som ingår i GSuite-paketet, och som är utformad speciellt för affärsmöten. Lagom till nödsituationen med Coronavirus har Google valt att erbjuda GSuite- och GSuite for Education-användare den utökade funktionaliteten i Hangouts Meet gratis: fram till den 1 juli 2020 är funktioner på företagsnivå som möten för upp till 250 personer, lagringsutrymme på Google Drive med mera tillgängliga gratis.

Videokonferenser och programvara för distansundervisning

Inför skolavslutningarna för att förhindra spridningen av epidemin står lärare och elever inför utmaningen med distansundervisning för att se till att lektionerna kan fortsätta som vanligt. Det har funnits många initiativ på institutionell och nationell nivå för att främja projekt för e-lärande, och det finns många plattformar som är tillgängliga för skolor för lektioner på nätet.

Förr den akuta situationen hade faktiskt många italienska skolor redan valt att inkludera inslag av 2.0-undervisning i sina utbildningsprogram för att utöka utbildningsutbudet för sina elever. Didaktik 2.0 innebär att man använder tekniska verktyg för att undervisa på distans och genomföra lektioner på nätet. På så sätt kan elever och lärare på alla utbildningsnivåer använda sina datorer eller smarttelefoner och olika program för att fördjupa sig i ämnen, studera hemma och göra läxor och prov. Med Libero Tecnologia kan du upptäcka alla de bästa plattformarna!

Google Classroom

Google Classroom är en plattform för e-lärande som ingår i Google Suite. Tack vare denna kostnadsfria programvara kan lärare skapa onlinekurser där eleverna kan delta på distans utan att behöva registrera ett konto. Integrationen med andra program som ingår i GSuite, t.ex. Google Dokument, Google Presentationer och Google Kalkylark, gör Google Classroom till en komplett mjukvarulösning som uppfyller behoven hos elever i alla åldrar.

Office 365 Education

Microsoft var också snabb med att lansera sitt eget e-utbildningsförslag: Office 365 for Education är en komplett och mångsidig lösning som integrerar några användbara funktioner för distansundervisning med de klassiska programmen i Office-paketet; skolor som registrerar sig för tjänsten får en egen brevlåda, lagringsutrymme i molnetOnedrive och naturligtvis tillgång till Microsoft Teams, plattformen för privata videokonferenser i grupp.

Under lektioner online är det möjligt att dela skärmen, aktivera en virtuell whiteboard för att förklara mer komplexa begrepp, skapa och hantera läxor och klassuppgifter samt uppdatera det elektroniska registret. Lektionerna kan också registreras och lagras i molnet, så att de lätt kan hämtas av frånvarande elever. Dessutom finns det ett antal verktyg som är särskilt avsedda för distansundervisning, till exempel Microsoft Sway för att skapa presentationer, Microsoft Flow för att skapa diagram och diagram och Microsoft Forms för att administrera frågesporter och tester.

Moodle

Moodle är en programvara med öppen källkod som gör att du kan skapa din egen plattform för e-lärande. Bland de olika alternativen erbjuder appen omfattande anpassningsmöjligheter och kan enkelt anpassas till behoven i alla virtuella klassrum. Moodle gör det möjligt för lärare att skapa en virtuell kurs där de kan lägga in multimedieresurser, självutvärderingstester och videolektioner på begäran som kan nås när som helst.

WeSchool

WeSchool är en plattform för e-lärande som använder en innovativ undervisningsmetod, det vändda klassrummet: med denna metodik studeras innehållet hemma, till skillnad från den klassiska lektionen, och på lektionen fördjupas de mer komplexa frågorna. Denna programvara, som under åren har blivit mycket populär och framgångsrik bland institutionerna, ingår nu bland de verktyg för distansutbildning som MIUR rekommenderar för att hantera nödsituationen med coronavirus.

Appen är helt gratis och till skillnad från många andra plattformar krävs ingen installation eller ett skolkonto för att få tillgång till den. Lärarna har tillgång till avancerade undervisningsverktyg som gör att de kan ladda upp videolektioner till sin instrumentpanel, tillhandahålla ytterligare material som bilder, kartor eller externa länkar och administrera bedömningstester. En unik funktion är Wall-sektionen, ett slags minisocialt forum inom kursen, där lärare och elever kan interagera och lägga upp kommentarer och varningar.

TeamSpeak

En alternativ lösning till e-lärandeplattformar kan vara TeamSpeak. Även om de digitala lärplattformarna har ett stort pedagogiskt värde kan de vara ganska komplexa, särskilt för de institutioner som inte planerade att lansera dessa verktyg före nedläggningen. TeamSpeak är en enkel och lätt programvara som gör det möjligt att starta gruppkonferenser även med stora klasser och har utmärkt ljudkvalitet, vilket gör att du enkelt kan följa lektionerna.


Lämna en kommentar