Chrome, vad betyder etiketten ”osäker webbplats”?


I den nya webbläsaruppdateringen kommer Google att göra det ännu enklare att se när vi surfar på en osäker webbplats som inte använder HTTPS-protokollet

Ny version av Chrome kommer med stora nyheter på informationssäkerhetsfronten. Big G:s män, som redan nämnts tidigare, kommer att göra det ännu lättare att förstå när en webbplats du ska besöka är osäker.

Vad menar Google med osäkra webbplatser? Enkelt, alla portaler som inte använder HTTPS-protokollet och därför inte krypterar de känsliga uppgifter som användarna anger när de besöker dem. I praktiken anser Google att alla HTTP-webbplatser som teoretiskt sett gör det möjligt för en cyberkriminell att spionera på våra uppgifter online är osäkra. Med version 69 av Chrome kommer osäkra webbplatser att markeras med en etikett med texten "Osäker webbplats". Etiketten kan kännetecknas av en cirkulär symbol med ett "i" i, eller en röd farosymbol när vi skriver konfidentiell information på webbplatser utan HTTPS-protokoll.

Vad ska man göra med icke-säkra webbplatser

Googles varning för icke-säkra webbplatser kommer i september 2018 och kommer, genom ett exakt val av utvecklarna, att vara särskilt synlig Den kommer att finnas i adressfältet, före webbadressen för webbplatsen du besöker: på så sätt kommer det att vara omöjligt eller nästan omöjligt att missa den.

Men vad ska vi göra på en webbplats som inte använder det här protokollet om Google Chrome varnar oss? Ingen panik, detta är information för vår säkerhet och inte ett pågående hackarhot. Så fort vi ser att vi befinner oss på en oskyddad webbplats ska vi inte genast springa iväg, utan det viktiga är att komma ihåg att inte skriva in konfidentiell information på just dessa osäkra webbplatser. Om Google Chrome varnar oss för en webbplats som saknar HTTPS undviker vi att ange e-post och andra autentiseringsuppgifter - en hackare kan stjäla dem lättare än du kan föreställa dig.


Lämna en kommentar