Vad det betyder när en webbplats eller en onlinetjänst finns i beta

När du besöker en webbplats online som vanligtvis erbjuder någon form av produkt eller tjänst kan du märka en "Beta" -etikett bredvid logotypen eller någon annanstans på den här webbplatsen. Du kanske redan har full tillgång till allt eller inte, beroende på vilken typ av betatest som utförs.

För dem som inte är bekanta med produktlansering eller mjukvaruutveckling kan hela denna "beta" -sak verka lite förvirrande. Här är vad du behöver veta om webbplatser som är i beta.


En introduktion till betatestning

Ett betatest är en begränsad utgåva av en produkt eller tjänst med målet att hitta fel innan den slutliga utgåvan. Programvarutestning hänvisas ofta till med termerna "alfa" och "beta".

Generellt sett är alfatestet ett internt test för att hitta buggar, och betatestet är ett externt test. Under alfafasen öppnas produkten vanligtvis för anställda i företaget och ibland vänner och familj. Under betafasen öppnas produkten för ett begränsat antal användare.

Ibland kallas betatest för "öppen" eller "stängd". Ett slutet beta-test har ett begränsat antal platser öppna för testning, medan en öppen beta antingen har ett obegränsat antal platser (dvs. alla som vill kan delta) eller ett mycket stort antal platser i fall där det öppnas för alla är opraktisk.

Upp- och nackdelarna med att vara en betatestare

Om du blir inbjuden eller gör det till betatestet av en webbplats eller tjänst som är öppen för allmänheten, kommer du att vara en av de lyckliga få som testar den nya webbplatsen eller tjänsten och alla dess funktioner först innan någon annan. Du kommer också att kunna ge skaparna feedback och förslag på hur du kan göra det bättre.

Den största nackdelen med att använda en webbplats eller tjänst som för närvarande är i beta är att den kanske inte är särskilt stabil. När allt kommer omkring är poängen med ett betatest att få användare att identifiera dolda buggar eller fel som bara blir uppenbara när webbplatsen eller tjänsten faktiskt används.


Hur man blir en betatestare

Vanligtvis krävs inga specifika kvalifikationer eller krav från betatestare. Allt du behöver göra är att börja använda webbplatsen eller tjänsten.

Apple har sitt eget betaprogram så att användare kan testa företagets nästa iOS- eller OS X-utgåvor. Du kan registrera dig med ditt Apple-ID och registrera din Mac eller iOS-enhet i programmet. När du blir en Apple-betatestare kommer det operativsystem du testar med en inbyggd feedbackfunktion som du kan använda för att rapportera fel.

Om du vill ta reda på andra coola, nya webbplatser och tjänster som för närvarande är öppna för betatestning, ta en titt på BetaList. Det här är en plats där startande grundare kan lista sina webbplatser eller tjänster för att locka de bästa testarna som du. Det är gratis att registrera sig och du kan bläddra bland några kategorier som du är intresserad av att kolla in.


Lämna en kommentar