Det första samtalet med en mobiltelefon gjordes för 45 år sedan

#


Den 3 april 1973 ringde Martin Cooper, en ingenjör på Motorola, det första samtalet med en mobil enhet. På 45 år har marknaden exploderat

"På Motorola har vi gjort det, mobiltelefoni är en realitet". Det räcker med några få ord för att utlysa en revolution. Och dessa ord har förändrat vår tid. Det var Martin Cooper (numera 89 år), ingenjör på Motorola, som den 3 april 1973 meddelade Joe Engel, hans kollega på Bell Laboratories AT&T, att han hade lyckats ringa det första samtalet med en mobil enhet.

Ett samtal som har skrivits in i historieböckerna med rätta, och inte bara i teknikböckerna. Tänk bara på hur viktig mobiltelefoni är i vår tid. Hur skulle våra liv se ut utan smartphones och mobiltelefoner? Allt började nästan av en slump: enligt legenden fick Martin Cooper idén från ett Star Trek-avsnitt där kapten Kirk använde en mobiltelefonliknande enhet för att kommunicera med omvärlden. Därifrån var det ett kort steg till det första mobiltelefonsamtalet, delvis tack vare Motorolas investering.

Tio år till den första mobiltelefonen

Det tog tio år från Martin Coopers samtal på New Yorks gator med en experimentell apparat till den första mobiltelefonen på marknaden. 1983 gjorde DynaTAC, en akronym för Dynamic Adaptive Total Area Coverage, sin debut och anses av alla vara den första mobiltelefonen i historien. Men det var inte mycket som var mobilt med den, eftersom den vägde över ett kilo, hade ett batteri som inte höll i mer än 30 minuter och behövde flera timmar för att laddas upp helt och hållet. För att inte tala om en prislapp på nästan 4 000 dollar. Och det bästa av allt var att DynaTAC inte hade någon skärm. På 35 år har branschen gjort stora framsteg - tänk bara på dagens smartphones, som är arvtagare till DynaTAC som lanserades 1983.


Lämna en kommentar