Hur NFC-tekniken fungerar på Android

#


Här är NFC-teknikens särdrag, hur den skiljer sig från Bluetooth, hur den fungerar på Android-enheter och vad du måste göra för att aktivera den.

NFC-tekniken blir alltmer populär, även om många användare inte verkar inse det. Men vad är det egentligen? Hur aktiverar jag NFC på Android? Här är en artikel från Libero Tecnologia som ger dig en detaljerad förståelse för vad NFC-tekniken är och varför den kommer att följa med oss i framtiden.

Vad är NFC

NFC står för Near Field Communication. Var och en av oss har säkert haft kontakt med NFC, kanske inte direkt, men genom att bevittna en direkt betalning i en butik, där köparen reglerar sin skuld genom att placera sin telefon på säljarens enhet.

Det är just detta som är kraften i Near Field Communication: att möjliggöra tvåvägsöverföring av data utan någon kontakt mellan de två inblandade enheterna. NFC bygger på principerna för RFID-teknik (Radio Frequency Identification), som är kopplad till autentisering via radiovågor, och patenterades först av Charles Walton 1983.


Hur fungerar NFC?

För att förstå hur du aktiverar NFC på din Android-enhet måste du först förstå hur den här tekniken fungerar i detalj. Grunden för användningen måste vara att det finns ett NFC-chip, som på den senaste generationen Android-telefoner vanligtvis sätts in i SIM-kortet eller MicroSD-kortet.

Därefter måste du aktivera NFC via telefonens inställningar. Om du till exempel använder en Android-enhet följer du den här vägen: Inställningar > Anslutna enheter > NFC. När NFC har aktiverats kommer enheten automatiskt att kontakta alla andra enheter som har den här tekniken installerad och kan använda den. Exemplet med en betalterminal i en butik är säkert det mest lämpliga och omedelbara.


Vad gör NFC?

Som vi ser är NFC ännu en revolutionerande teknik som snabbt håller på att ta sig in i våra liv. Men hur är det avgörande i dag och hur kommer det att vara i framtiden? NFC är i princip en teknik som gör det möjligt att enkelt och snabbt utbyta viss information utan att behöva ansluta enheterna till kablar eller liknande. Near Field Communication används redan i många butiker och återförsäljare för att påskynda betalningstjänsten.

Processen är mycket enkel: om du har en Android-enhet kan du till exempel ladda ner Android Pay (alternativt en annan digital betaltjänst som Google Pay), ange och spara uppgifterna om de vanligaste betalningssystemen (kreditkort, betalkort, förbetalda kort) och sedan använda din smartphone för att betala i butiker som är utrustade med kontaktlös betalning. NFC kan också användas för att utbyta multimediefiler (foton, ljud, video), positionen på kartor eller en telefonkontakt.

Bluetooth och NFC: vilka är skillnaderna?

De som läser dessa rader och som för första gången närmar sig NFC-tekniken kommer utan tvekan att tänka på de enorma grundläggande likheterna mellan NFC och Bluetooth. Det fungerar förstås på samma sätt, men det finns stora skillnader mellan de två teknikerna.

För det första är Bluetooth inte lika snabbt som NFC. Att aktivera Bluetooth tar vanligtvis några sekunder och kräver en ad hoc-konfiguration, som dock går ganska snabbt. NFC kräver däremot ingen konfiguration och aktiveras omedelbart. En annan viktig skillnad är räckvidden: Bluetooth-räckvidden är mycket större och kan nå upp till flera meter. NFC, å andra sidan, är utformad för en maximal räckvidd på 10 cm.

Kan vi definiera NFC som "säkert"?

Det är uppenbart att idén om en teknik som bygger på att två enheter befinner sig nära varandra, utan kablar och utan kontakt, kan ge upphov till säkerhetsproblem. Verkligheten är dock en helt annan: eftersom den bara fungerar på ett mycket kort avstånd (högst 10 cm) finns det ingen risk för extern störning (vilket kan vara mer troligt med Bluetooth).

Riskerna för skadlig kod och phishing-attacker är också ganska små. Det måste vara en riktad attack av cyberbrottslingar. Detta är en relativt osannolik händelse. Libero Tecnologias råd är i alla fall att använda NFC-teknik och glöm inte att ladda ner ett bra antivirusprogram till din smartphone.

Lämna en kommentar