Få din dator fixad: En komplett FAQ

Att besluta att få din dator fixad av en professionell kan verka som det enkla valet att lösa problemet själv, men det betyder inte att det kommer utan bekymmer.

Dataintegritet, tid och kostnad för tjänster och problemets allvar är de vanligaste frågorna vi får från läsarna när de bestämmer sig för att fixa sina datorer.

golubovy / iStock

De flesta av de mer specifika frågorna vi har fått genom åren är nedan, tillsammans med mina svar:


"Jag behöver tillgång till mina filer NU! Hur får jag bort dem? Är de ens kvar?"

Det här är lätt den vanligaste och helt förståeliga frågan jag får. Oavsett vad dina planer är för hur eller var du ska fixa din dator är dina viktiga data prioriterade.

Det viktigaste att förstå är att de flesta datorproblem inte påverkar sparade filer, som det som återupptar att du precis har uppdaterat, eller det papper för skolan du behöver för lek i morgon morgon. Så bortsett från den relativt sällsynta situationen med ett fysiskt hårddiskproblem, är dina filer antagligen bra - precis utom räckhåll för tillfället.

Till delen "hur man får bort dem" faller de flesta datorproblem som begränsar åtkomsten till dina filer i två läger, var och en med sin egen lösning:

Om din dator inte är helt handikappad, försök starta den i felsäkert läge. När du väl är där kan du till och med kunna använda din dator tillfälligt, men om inte, kan du åtminstone kopiera de filer du behöver till en flash-enhet eller skiva så att du sedan kan använda dem från en annan dator.

Om din dator inte ens startar i felsäkert läge eller till och med inte startar alls kan du fortfarande få bort dina filer men du behöver hjälp av en annan dator och ett relativt billigt verktyg.

Se Hur man hämtar data från en gammal hårddisk för hjälp med att göra det. Detta är inte särskilt lätt för en nybörjare att göra men det är mycket möjligt om du följer anvisningarna som är länkade här. En datorreparationstjänst gör just den här uppgiften åt dig om du vill, mot en avgift förstås.

"Är problemet ens fixbart, eller är det så illa att jag behöver en ny dator?"

Självklart har svaret på den här frågan nästan 100 procent att göra med problemet med datorn, något du förmodligen inte vet ännu eftersom det inte har tittats på.

I allmänhet är dock majoriteten av datorproblemen fixbara, vilket innebär att en ny del och viss reparationstid är mer sannolikt resultatet än att behöva en helt ny dator. Som jag nämnde i mitt svar på den sista frågan är det relativt sällsynt att ett datorproblem påverkar dina filer.

Allt detta sagt, och även om du kanske inte vet orsaken till problemet med din dator, finns det vanligtvis några ledtrådar om hur illa problemet är och vad som kan vara lösningen när allt är sagt och gjort.

Om du har någon form av dator men den startar och Windows åtminstone försöker starta, finns det en anständig chans att detta är ett programvaruproblem, inte ett maskinvaruproblem. Programvaruproblem är lättare att lösa och involverar vanligtvis bara lite tid med en datorreparationsteknik.

Om du har en bärbar dator eller surfplatta som inte tänds hela vägen eller alls kan du ha tur och bara behöver ett nytt batteri eller nätadapter. Om det inte gör det kanske du har att göra med en annan typ av hårdvaruproblem, vilket innebär att du kan behöva en ny dator. Tyvärr har dessa typer av datorer inte mycket utbytbara delar.

Om du har en stationär dator som inte startar alls, kan en del av hårdvaran vara skyldig men chansen är att den enskilda maskinvaran kan bytas ut, vilket löser problemet.

Om du är redo för det har vi en omfattande felsökningsguide som kan hjälpa dig att räkna ut eller till och med åtgärda ett problem som förhindrar att din dator startar. Se hur du fixar en dator som inte startar för mer om det.

En annan sak att tänka på är reparationskostnad mot ny datorkostnad. Om din dator har ett stort problem, eller om du har funderat på en ny dator ändå, eller kanske båda, är det ibland ett smart val att välja att inte låta datorn fixas.

Ska du uppgradera eller byta ut din bärbara dator?


"Hur lång tid tar det att åtgärda problemet och hur mycket kan det kosta?"

Svaret på dessa frågor beror nästan helt på problemet och är en av de allra första frågorna du kan ställa till någon reparationstjänst du funderar på att göra affärer med.

Se våra viktiga frågor att ställa en datorreparationsservice för mer om dessa och relaterade frågor som du behöver för att se till att du får svar på.

Här är också hjälpsamt hur vi beskriver ditt problem till en professionell PC-guide. Att veta hur man kommunicerar problemet är det bästa sättet att få en exakt offert för tid och kostnad för tjänster.


"Vad händer om de måste installera om allt på min dator för att fixa det? Kommer jag inte att förlora alla mina filer ?!"

Absolut inte. Säkerhetskopiera dina filer är, eller borde vara, reparationsteknikerns första prioritet när din dator dyker upp. Med tanke på hur viktiga dina filer är borde det absolut vara en av de saker du frågar om, bara för att vara säker.

Missförstå mig inte, om problemet orsakade en förlust av vissa eller alla dina filer, vilket är vad som händer med allvarliga hårddiskproblem, skulle dina filer inte vara kvar för att spara. Men om dina filer kan kopieras säkert kan de vara och bör vara.

Efter att ha fixat din dator, även om en fullständig ominstallation av Windows och din programvara krävdes, bör du få en skiva eller en flash-enhet med dina filer, eller berätta var på din dator dina tidigare filer nu sparas.

"Om jag slutligen behöver en ny dator, tappar jag mina filer eller kan de överföras till min nya dator?"

Ja, dina filer kan överföras från din gamla dator till din nya dator. Om du råkar köpa din nya dator från samma plats som du fick din gamla, kan de till och med göra det åt dig gratis.

Om du vill eller behöver ta itu med detta på egen hand, några nya versioner av Windows innehåller något som heter Windows Easy Transfer som gör processen väldigt enkel.

Hur du flyttar dina data och program till en ny hårddisk

"Går datorreparationstekniker igenom filerna de hittar på en dator? Jag kan inte tänka mig att betala någon för att kränka min integritet!"

Har detta någonsin hänt? Jag garanterar att svaret är ja.

Är detta ett häftigt problem? Nej, jag tror inte det. Jag har ägt och arbetat i datorreparationer i många år och jag har aldrig sett en avsiktlig kränkning av integriteten.

Bortsett från att välja den bästa möjliga verkstaden du kan (se nästa fråga), och hoppas att en stor verkstad betyder ärlig affärsmetod och en stor personal, finns det lite du kan göra åt detta potentiella problem.

Om du har turen att ha full tillgång till dina filer innan du släpper av datorn kan du alltid kopiera filerna till en flash-enhet eller skiva och sedan ta bort dem från datorn. Ärligt talat löper du förmodligen en större risk att du av misstag raderar något viktigt än att bli offer för identitetsstöld eller kränkning av integriteten.

Lämna en kommentar