H2, den kinesiska smarttelefonen som kan se inuti föremål. Foto och video


För närvarande finns den mobila enheten endast i Kina, men den kan mäta den kemiska strukturen hos vätskor och fasta ämnen tack vare en molekylär sensor som utvecklats av ett företag i Tel Aviv

Smartphones är inte bara virtuell och förstärkt verklighet, utan förbereder sig också för en ny revolution. Detta tack vare Changhong, ett kinesiskt företag som har utvecklat den första mobiltelefonen som kan se inuti föremål.

Det är lite som det som händer på flygplatsen vid bagagekontrollen. Smartphonen, som det asiatiska företaget kallar H2, innehåller en molekylär sensor som gör att enheten kan läsa av den kemiska sammansättningen hos vilket objekt som helst. Som Changhong säger kan smarttelefonen användas för att till exempel mäta mängden fett i kroppen, sockernivån i en glass, den aktiva ingrediensen i ett läkemedel och mycket mer. Det är bara att föra H2 nära objektet så skannar sensorn det. Data överförs sedan till smarttelefonen där de kan ses av användarna i appen.

Hur H2:s molekylära sensor fungerar

(Taken från Vimeo)

Hjärtan i denna verkligt innovativa smartphone är, som vi har sett, den molekylära sensorn. H2 innehåller en mindre version av SCiO, en molekylär sensor som utvecklades för tre år sedan av Consumer Physics, ett israeliskt nystartat företag. Det är en anordning som använder NIRS-spektroskopi (Near-Infrared Spectroscopy) för att mäta den kemiska strukturen hos objekt. Till skillnad från Consumer Physics pryl är sensorn direkt insatt i smarttelefonen. Detta gör det enklare och mer direkt att skanna produkter.


Andra funktioner hos H2

(Taget från Vimeo)

H2, som bara finns i Kina, har också andra viktiga funktioner som gör att den ligger närmare de nya toppmodellerna. Precis som Asus Zenfone AR lovar den kinesiska smarttelefonen att fungera med virtuell och förstärkt verklighet. Den har en knapp på en av sina två sidor som används för att öka batteritiden och rensa minnet. H2 har också en bakre kamera på 16 megapixel, en fingeravtryckssensor och en 6-tums Full-HD-skärm. Chipsetet är en octa-core med en effekt på 2 GHz.


Kommer den att vara säker och tillförlitlig?

Om vi återgår till SCiO:s molekylära sensor väcker denna teknik många tvivel. Consumer Physics hävdar att den molekylära sensorn kan bedöma den kemiska sammansättningen av många vätskor och fasta ämnen, inklusive livsmedel och läkemedel. Den viktigaste frågan i dagsläget är: kommer den att vara tillförlitlig? Kan den verkligen användas på ett säkert sätt? Tyvärr är det inte möjligt att veta för närvarande.

Pris och lanseringsdatum

Changhong H2 kommer för närvarande endast att finnas tillgänglig i Kina och förväntas släppas i slutet av året till ett pris på cirka 400 euro.

Changhong H2 kommer endast att finnas tillgänglig i Kina.

Lämna en kommentar