Huawei: WhatsApp, Instagram och Facebook kommer inte längre att vara förinstallerade


Enligt ett rykte från Reuters kommer Facebook Group-appar inte längre att installeras som standard på kommande Huawei-smartphones. För användarna förändras inte mycket

De kommande Huawei-smarttelefonerna kommer inte längre att ha Facebook Group-appar förinstallerade på fabriken. Reuters rapporterar att detta beror på det pågående handelskriget mellan USA och Kina, vilket redan har fått Google att ta bort det officiella Android-stödet för den kinesiska jättens smartphones.

Då Huawei nu har svartlistats som ett utländskt företag som kan undergräva USA:s nationella säkerhet, har Facebook tvingats agera på samma sätt som Google. Därför är det slut med Facebook, WhatsApp och Instagram på Huaweis enheter, även om användarna kommer att kunna installera dem efter att ha köpt telefonen. Detta är verkligen inga goda nyheter för Huawei, som under 2018 såg sin smartphone-division växa till den grad att den blev den största i företagets balansräkning. Men som vi kommer att se är det inte heller goda nyheter för Facebook. Det förändrar egentligen inte mycket för köpare av en Huawei-smartphone.

Vad förändras för användarna

Enligt anonyma källor som citeras av Reuters kommer slutet på de officiella förbindelserna mellan Google och Huawei att ske 90 dagar efter att den senare hamnat på Donald Trumps ökända lista (andra halvan av augusti), men Facebook Inc:s appar har enligt uppgift redan tagits bort från smartphones som inte ens lämnat Huaweis fabriker än. De enheter som snart kommer att hamna i butikshyllorna kommer därför till stor del redan att vara förinstallerade utan Facebook-appar.

Användarna kommer dock fortfarande att kunna använda apparna: när enheten har startats upp och konfigurerats kan de ladda ner apparna från Play Store (så länge som den finns) eller från AppGallery. Ägare av en Huawei-smartphone med Facebook-, Instagram- eller WhatsApp-appen installerad (eller förinstallerad på fabriken) i förväg kommer dock att fortsätta att få uppdateringar regelbundet.


Vad förändras för Huawei och Facebook

För Huawei är detta inga goda nyheter, utan en bekräftelse på att den amerikanska administrationens politiska val leder det kinesiska företaget allt längre in i isolering. Det är trots allt så elektronikvärlden ser ut i dag: hårdvara skapas i Kina, mjukvara i USA, och om USA och Kina bråkar är det företagen och användarna som drabbas. Men det är inte heller goda nyheter för Facebook, som förlorar miljontals potentiella användare världen över. I mitten av 2018 blev Huawei världens näst största tillverkare av smarttelefoner, efter Samsung som fortfarande leder och tappade Apple till tredje plats. För närvarande har varken Facebook eller Huawei kommenterat nyheten som Reuters rapporterat.


Lämna en kommentar