WhatsApp: du kommer inte längre att kunna spara profilbilder


WhatsApp har tagit bort möjligheten att ladda ner dina vänners profilbilder för att skydda säkerheten och integriteten: här är vad som ändras

WhatsApp uppdaterar och tar bort en funktion som användarna använder mycket: att spara dina vänners profilbilder. Detta är en stor förändring, särskilt ur integritetssynpunkt. Som vi rapporterade för ett par månader sedan används WhatsApp-profilbilder av kriminella för att iscensätta bedrägerier på nätet och stjäla tiotusentals kronor.

Det beslut som WhatsApp fattat om att ta bort funktionen kommer bara några dagar efter skandalen som drabbade applikationen: genom att utnyttja en sårbarhet i koden kunde hackare installera spionprogram på en användares smartphone genom att ringa ett enkelt telefonsamtal via appen. För att förhindra eventuella integritetsproblem har utvecklarna beslutat att ta bort möjligheten att spara användarnas profilbilder i telefonens minne. För tillfället har den nya funktionen bara släppts i betaversionen av WhatsApp för Android och i WhatsApp Business för iPhone. Om testerna är framgångsrika kommer den nya funktionen snart att debutera i andra versioner av WhatsApp.

Varför du inte längre kan spara dina vänners profilbilder på WhatsApp

WhatsApp har tagit bort möjligheten att spara dina vänners profilbilder på WhatsApp av två relaterade skäl: säkerhet och integritet. Det har förekommit många fall där användare har rapporterat om missbruk av sin WhatsApp-profilbild: bedragare använder den för att lura sina vänner. Bedragaren laddar ner en persons bild från WhatsApp och skapar en ny WhatsApp-profil med samma bild. Han kontaktar sedan personens vänner och skickar dem ett meddelande om att han har ekonomiska problem och behöver några tiotals euro för att komma hem. Många trodde på dessa bedrägerier och gav hackarna så mycket som 100 euro. För att sätta stopp för dessa bedrägerier har utvecklarna beslutat att eliminera roten till problemet och inte längre tillåta användare att ladda ner WhatsApp-profilbilder till sina smartphones.


Hur WhatsApp förändras

För användarna är detta ingen stor förändring, det är inte en funktion som kommer att förändra WhatsApp för alltid. Tvärtom. Det ökar säkerheten och integriteten för användarna. Det blir bara en liten förändring i gränssnittet: delningsikonen som gjorde att du kunde spara bilden eller dela den på dina sociala profiler kommer att försvinna från profilfliken för WhatsApp-kontakter.

Du kommer inte längre att kunna spara dina vänners WhatsApp-profilbilder, men det finns ett enkelt knep för att komma runt detta: ta en skärmdump.


Lämna en kommentar