Hur du återställer en saknad DirectX DLL-fil

Felmeddelanden varnar för "saknas" och "hittades inte" DirectX DLL-filer är ganska vanliga. Det är en dålig idé att ladda ner en DLL-fil från en DLL-nedladdningssida, och ibland är det inte möjligt att installera DirectX helt eller helt eller bara.

En säker och enkel lösning för att återställa en enda DirectX DLL-fil är att extrahera filen individuellt från DirectX-installationspaketet.

Informationen i den här artikeln gäller alla Microsoft-operativsystem inklusive Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista och Windows XP.


Hur du återställer en saknad DirectX DLL-fil

Så här återställer du en enskild saknad DirectX DLL-fil:

 1. Välj förstoringsglaset överst på sidan på Microsofts webbplats och sök efter DirectX.

 2. Rulla ned sökresultaten och välj Ladda ner DirectX slutanvändarkörningstider (MM YY) länk för det senaste släppdatumet.

 3. Välja Download.

  Samma DirectX-installationsprogram fungerar för alla versioner av Windows.

 4. Högerklicka på skrivbordet och välj Ny > mapp. Namnge den nya mappen något som är lätt att komma ihåg DirectX-filer.

 5. Öppna DirectX-installationsprogrammet som du laddade ner och välj Ja, tack att acceptera licensavtalet.

 6. Välja Bläddra i dialogrutan.

 7. Välj den mapp du skapade i steg 4 och välj OK.

 8. Välja OK när du ser mappvägen i textrutan. Installationsprogrammet för DirectX extraherar alla filer till mappen.

 9. Öppna mappen du skapade tidigare för att hitta ett stort antal CAB-filer, några DLL-filer och en som heter dxsetup.exe.

  Du kan springa dxsetup.exe för att helt installera DirectX och installera om alla DLL-filer.

 10. Leta reda på CAB-filen som innehåller den DLL-fil du letar efter. Om du till exempel behöver d3dx9_41.dll-filen kan den hittas i CAB-filen Mar2009_d3dx9_41_x86. Dubbelklicka på lämplig CAB-fil för att öppna den.

  Det finns två versioner av de flesta DirectX CAB-filer: en 32-bitars och 64-bitarsversion. Filer för 32-bitars system slutar med _x86och 64-bitars systemfiler slutar med _x64. Du måste veta vilken version av Windows du kör för att veta vilken fil du ska använda.

 11. Flytta . Dll fil till skrivbordet.

  Windows har inbyggt stöd för att öppna CAB-filer, men om ett annat program öppnar det, leta efter ett alternativ för att extrahera filen i programmets meny och extrahera den till skrivbordet.

 12. Kopiera filen till System32 -mappen i din Windows-installationsmapp. På de flesta datorer kommer det att vara C: Windows System32.

  Om du fick ett felmeddelande som angav en annan plats där DLL-filen saknas (till exempel i mappen för ett visst spel eller grafikapplikation), kopiera DLL-filen där istället.

 13. Ta bort alla kopior av DLL-filen från skrivbordet och ta bort mappen med de extraherade DirectX-filerna. Att lämna DLL-filer på skrivbordet kan skapa problem i vissa situationer.

 14. Starta om din dator.

Efter omstart testar du för att se om återställningen av den enskilda DLL-filen korrigerade problemet du hade. Om du fortfarande får ett felmeddelande kan du försöka installera om DirectX helt eller felsöka för maskinvarurelaterade DLL-problem.

Lämna en kommentar