Hur du lokaliserar ditt barn med din smartphone

#


En av smarttelefonens många funktioner är också möjligheten att lokalisera barnet med stor precision. Du behöver bara känna till de rätta apparna

I vissa fall är det förstås inte helt lagligt. Det är inte heller för etiskt, vilket Alessia Marcuzzi erkände i programmet "Che tempo che fa" på Rai 1. Faktum är att showgirl och programledare har avslöjat ett trick för halva Italien som nästan ingen känner till: hur man lokaliserar en person med hjälp av sin smartphone.

Vår mobil är nämligen utrustad med GPS- och GLONASS-chip (det ryska satellitnavigeringssystemet) som gör det möjligt att lokalisera dess position med en ganska hög noggrannhet (inom några få meter). En funktion som är mycket praktisk när vi till exempel kör bil och behöver vägbeskrivningar till en plats, eller när vi har tappat bort vår smartphone (eller när den har blivit stulen) och vill försöka få tillbaka den. Eller, som Marcuzzi har gjort (och uppriktigt erkänt), kan vi använda smarttelefonen för att lokalisera våra barn (eller partners) och kontrollera var de befinner sig.

Detta är lättare än du kanske tror, särskilt om du känner till apparna för att lokalisera smarttelefonen (och därmed dess användare).

Så lokaliserar du en smartphone med GPS

För att hitta en person med GPS räcker det med att använda två verktyg som Android och iOS har gjort tillgängliga för sina användare. Båda operativsystemen erbjuder en plattform som gör det möjligt att hitta en förlorad eller stulen smartphone med hjälp av GPS och vid behov blockera användningen av den. Samma plattform kan naturligtvis också användas för att lokalisera dina barn och spåra deras rörelser från datorn hemma.

För att spåra upp Android-smartphones måste du gå in i tjänsten Hitta min enhet (som också finns som en webbapplikation i vilken webbläsare som helst), använda uppgifterna för personens Google-konto och vänta på att GPS:en ska göra sitt jobb (geolokalisering måste dock vara aktiverad på enheten, annars fungerar inte Hitta min enhet). För att hitta iPhone kan du däremot använda Hitta min iPhone: gå till iCloud.com med Apple ID-uppgifter för den telefon du vill spåra, klicka på ikonen Hitta min iPhone och vänta på att verktygen för geografisk lokalisering ska hitta var iPhone befinner sig. Båda dessa alternativ har en "svag punkt" om man ser det hela ur ett föräldraperspektiv: du måste känna till inloggningsuppgifterna för ditt Google-konto eller Apple-ID och hoppas att ditt barn inte har ändrat dem under tiden.

Om du letar efter en mindre komplicerad och mindre "synlig" lösning kan du installera en av de många spårningsappar som finns tillgängliga på Google Play Store och App Store. Bland de olika alternativen är Family Tracker: Locate Phone och TeenSafe bland de bästa och mest effektiva. Även om du måste betala för dem kan du lokalisera dina barn och familjemedlemmar med hjälp av din smartphones GPS och övervaka deras rörelser. Installera appen direkt på personens mobiltelefon och ge den nödvändiga behörigheten (först tillgång till lokalisering): från och med då behöver du bara använda en synkroniserad enhet för att hitta telefonen (och vem som använder den) tack vare GPS.


Tänk på integriteten

För att övervaka en persons rörelser, oavsett om det är ditt barn eller din partner, bör du be om tillåtelse och bestämma i samförstånd vilken tjänst som är bäst att använda. Det säger sig självt att det är olagligt att spåra någons rörelser med din smartphone, eftersom det kränker deras privatliv. Tänk dig för innan du hamnar i allvarliga problem.


Lämna en kommentar