Vad är Android-operativsystemet?

Vad är Android? Vi pratar inte om robotar. I det här fallet pratar vi om smartphones. Android är ett populärt Linux-baserat mobiltelefonoperativsystem utvecklat av Google. Android-operativsystemet (OS) driver telefoner, klockor och till och med bilstereon. Låt oss ta en närmare titt och lära oss vad Android egentligen är.

Lifewire / Luyi Wang


Android Open Source-projekt

Android är ett allmänt antaget open source-projekt. Google utvecklar aktivt Android-plattformen men ger en del av den gratis till hårdvarutillverkare och telefonoperatörer som vill använda Android på sina enheter. Google debiterar endast tillverkare om de också installerar Google-apps-delen av operativsystemet.

Många (men inte alla) stora enheter som använder Android väljer också Google-delarna av tjänsten. Ett anmärkningsvärt undantag är Amazon. Även om Kindle Fire-surfplattor använder Android använder de inte Googles delar och Amazon har en separat Android-appbutik.

Utöver telefonen

Android driver telefoner och surfplattor, men Samsung har experimenterat med Android-gränssnitt på icke-telefonelektronik som kameror och till och med kylskåp. Android TV är en spel- / streamingplattform som använder Android. Parrot gör en digital fotoram och ett bilstereosystem med Android. Vissa enheter anpassar Android med öppen källkod utan Google-appar, så du kanske eller kanske inte känner igen Android när du ser det. Listan över anpassningar och applikationer fortsätter och fortsätter.

De 10 bästa Android-telefonerna 2020


Öppna Handset Alliance

Google bildade en grupp hårdvaru-, programvaru- och telekommunikationsföretag som kallades Open Handset Alliance med målet att bidra till Android-utvecklingen. De flesta medlemmar har också målet att tjäna pengar på Android, antingen genom att sälja telefoner, telefontjänster eller mobilapplikationer.


Google Play (Android Market)

Vem som helst kan ladda ner SDK (programvaruutvecklingssats) och skriva applikationer för Android-telefoner och börja utveckla för Google Play-butiken. Utvecklare som säljer appar på Google Play-marknaden debiteras cirka 30% av deras försäljningspris i avgifter för att upprätthålla Google Play-marknaden. (En avgiftsmodell är ganska typisk för appdistributionsmarknader.)

Vissa enheter har inte stöd för Google Play och kan använda en alternativ marknad. Kindles använder Amazons egen appmarknad, vilket betyder att Amazon tjänar pengar på eventuell appförsäljning.

Tjänsteleverantörer

IPhone har varit mycket populär, men när den först introducerades var den exklusiv för AT&T. Android är en öppen plattform. Många operatörer kan potentiellt erbjuda Android-drivna telefoner, även om enhetstillverkare kan ha ett exklusivt avtal med en operatör. Denna flexibilitet gjorde det möjligt för Android att växa otroligt snabbt som plattform.

Google-tjänster

Eftersom Google utvecklade Android kommer det med många Google-apptjänster installerade direkt ur lådan. Gmail, Google Kalender, Google Maps och Google Nu är alla förinstallerade på de flesta Android-telefoner.

Men eftersom Android kan modifieras kan operatörer välja att ändra detta. Verizon Wireless har till exempel modifierat vissa Android-telefoner för att använda Bing som standardsökmotor. Du kan också ta bort ett Gmail-konto på egen hand från de flesta Android-telefoner.

Pekskärm

Android stöder en pekskärm och är svår att använda utan en. Du kan använda en styrboll för viss navigering, men nästan allt görs genom beröring. Android stöder också multitouch-gester som nypa-till-zoom. Med detta sagt är Android tillräckligt flexibel för att det potentiellt skulle kunna stödja andra inmatningsmetoder, såsom joysticks (för Android TV) eller fysiska tangentbord.

Det mjuka tangentbordet (skärmtangentbordet) i de flesta versioner av Android stöder antingen att trycka på tangenterna individuellt eller dra mellan bokstäver för att stava ord. Android gissar sedan vad du menar och kompletterar ordet automatiskt. Denna interaktion med drag-stil kan tyckas långsammare till en början, men erfarna användare tycker det är mycket snabbare än att knacka-knacka-meddelanden.

säkerhet

Nästan alla Android-telefoner erbjuder viss säkerhet nu, från fingeravtrycksidentifiering till ansiktsigenkänningsfunktioner. De flesta stöder också tvåfaktorsautentiseringsprocesser och erbjuder säkerhetsalternativ för låsskärmen som att spåra ett mönster över punkter eller mata in en PIN-kod eller lösenord för att hindra främlingar från att komma åt en telefon. Du kan också låsa appar på olika sätt.

Upptäck åtta sätt att säkra din Android

Fragmentering

En frekvent kritik av Android är att det är en fragmenterad plattform. Telefonbärare som Motorola, HTC, LG, Sony och Samsung har lagt till sina egna användargränssnitt till Android och har ingen avsikt att stoppa. De känner att det skiljer deras varumärke, även om utvecklare ofta uttrycker sin frustration över att behöva stödja så många variationer.

En titt på de bästa Android-telefonerna på marknaden idag

Fragmenteringens goda och dåliga

Android är en spännande plattform för konsumenter och utvecklare. Det är den filosofiska motsatsen till iPhone på många sätt. Där iPhone försöker skapa den bästa användarupplevelsen genom att begränsa hårdvaru- och programvarustandarder försöker Android säkerställa det genom att öppna upp så mycket av operativsystemet som möjligt.

Detta är både bra och dåligt. Fragmenterade versioner av Android kan ge en unik användarupplevelse, men de betyder också färre användare per variation. Det betyder att det är svårare att stödja apputvecklare, tillbehörstillverkare och teknikförfattare (ahem). Eftersom varje Android-uppgradering måste modifieras för de specifika maskinvaru- och användargränssnittsuppgraderingarna för varje enhet, betyder det också att det tar längre tid för modifierade Android-telefoner att få uppdateringar.

Fragmenteringsproblem åt sidan, Android är en robust plattform som har några av de snabbaste och mest fantastiska telefoner och surfplattor på marknaden.

Lämna en kommentar