Hur man kopierar och klistrar in på en Chromebook

Du kan kopiera och klistra in på Chromebooks precis som på andra datorer.

Detta kan du göra antingen med tangentbordet, där du trycker på specifika tangenter tillsammans, eller genom snabbmenyn som kommer upp när du högerklickar på saker i webbsidor. Om du har en Chromebook med pekskärm eller om din Chromebook inte har någon pekplatta kan du fortfarande kopiera och klistra in.


Hur man väljer och kopierar text på en Chromebook

Att kopiera och klistra in en text på en Chromebook är väldigt enkelt. Först måste du hitta texten du vill kopiera, sedan måste du markera den. Med texten markerad kan du kopiera den med antingen en tangentkombination eller genom att högerklicka.

Så här kopierar och klistrar du in en text på en Chromebook med högerklick:

Om din pekplatta bara har en knapp eller hela pekplattan klickar är det ett vänsterklick som standard.

 1. Leta reda på texten som du vill kopiera. Texten kan finnas på en webbsida, i ett e-postmeddelande eller i något annat dokument som låter dig välja text.
 2. Vänsterklicka på vänster kant av texten du vill markera.

 3. Med den vänstra pekplattan nedtryckt drar du markören på skärmen till höger tills du har markerat den text du vill kopiera.
 4. Högerklicka var som helst i den markerade texten.

  Om din pekplatta inte har någon höger musknapp håller du ned Alt-knappen medan du klickar. Du kan också trycka på pekplattan med två fingrar för att högerklicka. För att högerklicka på en pekskärm håller du fingret mot skärmen istället för att snabbt trycka på den.

 5. Välj Kopiera.

 6. Öppna appen eller programmet du vill klistra in texten i. Det här kan vara ett e-postmeddelande, en Google Docs-fil eller något annat som låter dig klistra in text.
 7. Högerklicka där du vill klistra in texten.
 8. Välj Klistra in.

Hur man kopierar och klistrar in text med ett kortkommando

Förutom snabbmenyn kan du också använda kortkommandon för att kopiera och klistra in text på en Chromebook. Dessa är faktiskt samma kommandon som används på Windows-datorer, vilket gör dem lätta att komma ihåg.

Här är kortkommandona för att kopiera och klistra in på en Chromebook:

 • Tryck Ctrl + C för att kopiera.
 • Tryck Ctrl + V för att klistra in.

Det är lätt att komma ihåg Ctrl + C eftersom C står för Copy på engelska. Ctrl + V kan vara svårare att komma ihåg, men om du kommer ihåg att den är direkt till höger om C-knappen kan det vara lättare.


Spara tid: Kopiera en hel webbsida eller ett dokument

Att välja text för att kopiera på ett gammaldags sätt är inte så svårt, men det kan vara besvärligt om du vill kopiera en hel webbsida eller ett dokument, särskilt om du behöver bläddra för att se hela. Om du gör det kan det ta lång tid eller så kan bläddringen avbryta din markering.

Om du snabbt vill markera en hel webbsida eller ett dokument använder detta kommando:

 • Tryck Ctrl + A för att markera allt i dokumentet eller webbsidan.

Med texten markerad kan du sedan kopiera den med snabbmenyn genom att högerklicka eller använda kommandot Ctrl + C för att kopiera alltihopa.


Hur man kopierar bilder från webbsidor

Text är inte det enda du kan kopiera på en Chromebook. Om du ser en bild du gillar kan du använda högerklick och snabbmenyn för att spara den, eller så kan du kopiera och klistra in den i en bildredigerare. Detta gör att du kan ändra bilden som du vill innan du delar den.

Så här kopierar du en bild på en Chromebook:

 1. Leta reda på en bild som du vill kopiera.
 2. Högerklicka på bilden eller håll Alt-knappen + Vänsterklick.

 3. Välj Kopiera bild.

 4. Öppna en bildredigerare och skapa en ny tom bild.
 5. Tryck Ctrl + V för att klistra in bilden.

Vissa bilder kan inte kopieras på det här sättet, och i vissa bildredigerare kan du inte klistra in bilder som har kopierats på det här sättet. Om din bildredigerare kan öppna bilder från en universell resurslokaliserare (URL), prova högerklicka på bilden och välj sedan Kopiera bildens URL istället.

Hur man kopierar videor på en Chromebook

Du kan inte kopiera en video på en Chromebook på samma sätt som du kan kopiera bilder, men du kan kopiera webbadressen. Webbadressen till en video är den länk som du kan dela med andra människor så att de också kan titta på videon, så det här är väldigt praktiskt om du hittar en video du vill dela.

Så här kopierar du en videolänk på en Chromebook:

 1. Leta reda på en video du vill dela.
 2. Högerklicka på videon eller håll ned Alt-knappen + Vänsterklick.

 3. Välj Kopiera video-URL.

Välj Kopiera video-URL vid aktuell tid för att få en länk att dela som låter dina vänner starta videon vid den specifika punkten du valt. Det här är användbart om det tar en stund för en video att komma igång, eller om du vill dela ett särskilt roligt eller intressant ögonblick från videon.

 1. Öppna appen där du vill klistra in videolänken. Detta kan vara ett e-postmeddelande, en meddelandeapp eller någon annan app som låter dig klistra in text.

 2. Högerklicka där du vill klistra in länken eller tryck Alt-knappen + Vänsterklick.

 3. Välj Klistra in.

Lämna en kommentar