Hur man skyddar sig mot bedrägerier på nätet

#

Den stora ökningen av digitala tjänster har lett till en markant ökning av bedrägerier på nätet, verkliga virtuella bedrägerier med olika grad av sofistikering, som också kan orsaka betydande ekonomiska skador, beroende på vad som är fallet. Naturligtvis är de flesta operatörer seriösa och pålitliga, men det är viktigt att veta hur man försvarar sig för att skydda sina pengar och känsliga personuppgifter. Här är allt du behöver veta om bedrägerier på nätet, så att du kan förstå hur du kan skydda dig och gå säkert på nätet.


De vanligaste bedrägerierna på nätet

För att undvika bedrägerier på nätet är det viktigt att känna till de vanligaste bedrägerierna, så att du kan bli mer medveten om riskerna på nätet. Det finns naturligtvis många sätt att skydda sig mot digitala bedrägerier, men det är viktigt att förstå hur 2.0-bedragarna arbetar så att du inte faller för den typ av bedrägerier som andra användare redan har fallit för.

Falska lotterier online

En vanlig bluff är falska lotterier online, vilket är ett vanligt och lätt trick att genomföra. I det här fallet skickar bedragarna sms eller e-postmeddelanden som anger en skenvinst, vanligtvis i ett okänt lotteri eller en okänd dragning eller till och med i ett annat land. Detta är naturligtvis en bluff, vars syfte kan vara att stjäla personuppgifter eller att kräva en liten betalning i förväg för att lösa in summan.

Datingbedrägerier på nätet

Nuförtiden används allt fler dejtingsajter och appar för att hitta en själsfrände eller helt enkelt för att ordna en dejt med en annan singel. Personen på andra sidan skärmen är dock inte alltid den person som syns på profilbilden, och det är inte ovanligt att en riktig bedragare svarar. Risken är att du lämnar ut konfidentiell information eller skickar personliga foton och videor som kan användas för utpressning, ett brott som är straffbart enligt italiensk lag genom hämndporr.

Internetidentitetsstöld

Den ökande onlinehandeln leder till att fler och fler människor köper produkter och tjänster via internet, men du kan få en betalningsanmälan för ett obehörigt köp eller lån. Händelsen kan dölja en identitetsstöld, till exempel av en hackare eller en bedragare som har köpt våra uppgifter på den mörka webben. Tyvärr är detta en vanlig form av bedrägeri eftersom vi lägger ut personlig information överallt, vilket gör den sårbar för cyberbrott.

Falska välgörenhetsorganisationer på nätet

Många användare är benägna att hjälpa andra, särskilt vid katastrofala händelser som jordbävningar eller pandemier, eller för att stödja människor med sjukdomar som står inför dyra operationer. I sådana fall måste man vara försiktig med vem som främjar insamlingen, eftersom det är möjligt att en digital skurk ligger bakom välgörenhetskampanjen och utnyttjar ett verkligt behov eller hittar på nödsituationen helt och hållet, t.ex. genom att använda falska foton och falska sociala profiler.

Fishingbluffen med falska webbplatser

Under de senaste åren har det kommit allt fler rapporter om falska webbplatser, som ofta är mycket lika de ursprungliga, som lurar hundratals digitala användare. Till exempel har falska portaler för försäkringsbolag, banker, handelsplattformar online, e-handel och många andra tjänster upptäckts. Med hjälp av nästan originalgrafik lyckas dessa portaler ofta stjäla personuppgifter, som kreditkortsnummer, lösenord eller bankkoder, och använda denna information för olagliga online-köp genom phishing.

Var försiktig med vishing, bedrägeriernas bluff

Fenomenet vishing, som liknar phishing, är faktiskt bedrägeriernas bluff, eftersom det bygger på en dubbel oegentlighet. Först och främst stjäl bedragarna våra uppgifter och använder sedan denna information för att lura oss att skaffa lösenord och koder till betalningsinstrument, vanligtvis genom att de får dessa uppgifter dikterade till sig via telefon eller automatiska system. Alternativt kan vi få ett falskt e-postmeddelande från vår bank som varnar oss för stöldförsöket och för att vi måste bekräfta våra inloggningsuppgifter för att skydda vårt konto eller våra betalkort, medan bedragarna tar dessa uppgifter och använder dem för att tömma vårt konto eller göra inköp på vår bekostnad.

Farorna med ransomware, riktiga och falska

Ransomware-attacker är bland de farligaste, eftersom hackare tar dina enheter som gisslan och bara är villiga att släppa dem mot betalning av en lösensumma, vanligtvis i Bitcoin. Detta är vanligtvis kopplat till skadlig programvara som du ovetandes har laddat ner när du laddar ner musik eller andra dokument online. Detta hot är dock inte alltid verkligt, eftersom bedragaren kan skicka ett e-postmeddelande där han eller hon påstår sig ha kontroll över datorn eller smarttelefonen, när han eller hon i själva verket inte har det.

Falska influencer-bedrägerier

Influencers är kända personer på sociala medier som vi litar på, särskilt när de har miljontals följare och mycket aktiva profiler. Vissa falska konton kan dock användas för bedrägerier på nätet, t.ex. för att uppmana användare att anmäla sig till ett speciellt evenemang och boka för en ofta liten avgift. De kan också anordna falska tävlingar där de erbjuder stora priser till dem som registrerar sig på en webbplats för en liten deltagaravgift, bedrägerier där både den påstådda influencern och pengarna försvinner inom några dagar.

Vad ska du göra när du har blivit utsatt för en bedrägeri på nätet

Det bästa skyddet mot bedrägerier på nätet är naturligtvis att förhindra att du själv hamnar i händerna på hackare och digitala bedragare. Detta är dock inte alltid möjligt, särskilt när bedrägeriet är mycket strukturerat och svårt att upptäcka. I det här fallet är det nödvändigt att anmäla nätbedrägeriet till postpolisen, på den officiella portalen finns Sportello per la sicurezza degli utenti sul web på adressen Commissariatodips.it, där det finns ett särskilt avsnitt för den här typen av händelser.

Om du klickar på posten Segnalazioni finns det flera alternativ för offren för virtuella bedrägerier. En av dessa är rapportering online, för att uppmärksamma myndigheterna på situationer som kräver utredning, för att kontrollera om ett brott har begåtts när du inte är 100 procent säker på att transaktionen är olaglig. Alternativt är det möjligt att anmäla ett brott på nätet om du är säker på att du har blivit utsatt för en handling som inte är tillåten enligt lag, men det är också nödvändigt att så snart som möjligt lämna in ett klagomål personligen på närmaste polisstation.

Naturligtvis garanterar denna officiella handling inte att pengar eller personuppgifter återvinns, och det är ofta svårt att hitta de skyldiga, som i många fall inte ens är bosatta i Italien utan utomlands. Samtidigt är det också svårt att ta bort obehörigt eller bildskadligt material från sociala nätverk. De skador som orsakas av bedrägerier på nätet kan vara stora, både ekonomiskt och socialt, och därför är det viktigt att du skyddar dig genom att vara uppmärksam.


Hur du skyddar dig mot bedrägerier på nätet

För att undvika att bli offer för bedrägerier på nätet måste du vidta ett antal försiktighetsåtgärder och alltid vara vaksam när du använder digitala tjänster.

Ge aldrig ut känsliga uppgifter

På internet bör du aldrig lämna ut dina personuppgifter, särskilt inte när det gäller känslig information som lösenord och inloggningsuppgifter. Ingen bank och inget företag frågar efter dessa uppgifter, så om de gör det betyder det att det är en nätbedrägeri.

Använd olika lösenord och byt dem ofta

Det är inte särskilt svårt för en vanlig hackare att stjäla våra lösenord, så använd alltid olika koder för varje typ av tjänst. På så sätt kan angriparen inte komma åt alla dina konton om du blir utsatt för en stöld, och det är viktigt att byta lösenord ofta för att öka skyddet.

Klicka aldrig på misstänkta länkar

Det vanligaste sättet att utföra nätfiskeattacker är genom länkar som döljer virus och skadlig kod, så var försiktig och klicka aldrig på misstänkta länkar där du inte vet exakt varifrån de kommer eller vem upphovsmannen är. Detta gäller särskilt när de ingår i e-postmeddelanden, sms, icke auktoritativa webbplatser och obekräftade sociala kanaler.

Installera antivirusprogram av hög kvalitet

Förebyggande åtgärder börjar alltid med att skydda dina anslutna elektroniska enheter, så det är viktigt att installera antivirusprogram av hög kvalitet på alla enheter som du använder, från smartphones till bärbara datorer. Ofta räcker det inte med gratis programvara, utan det är bättre att köpa ett riktigt effektivt professionellt antivirusprogram.

Kontrollera webbplatsernas referenser

För att avslöja falska webbplatser bör du först kontrollera webbadressen, dvs. portalens domännamn, genom att söka på internet för att kontrollera att det är den officiella plattformen. I dag måste webbplatser till exempel ha HTTPS-certifikatet och det gröna hänglåset, annars betyder det att de inte garanterar tillräckliga säkerhetsstandarder. Dessutom måste du vara uppmärksam på detaljer, som stavfel eller om det finns några få webbsidor.

Aktivera alltid dubbel autentisering

För att undvika att lösenord eller kreditkortsnummer stjäls, eller att obehöriga får tillgång till din e-postinkorg eller sociala profil, är det viktigt att alltid använda tvåfaktorsautentisering. Den här standarden finns nu i alla onlinetjänster, från meddelandeappar som WhatsApp till Gmail, och är ett extra skydd som gör det svårare att drabbas av nätfiske.


Lämna en kommentar