IPhone: alla modeller från 2007 till idag

#

Iphone har varit Apples globala genombrott under de senaste 12 åren och har förändrat sättet att använda mobila enheter för alltid. Från en enkel 2G-ansluten telefon till en symbol för avancerad teknik har varje iPhone-modell varit en vattendelare i utvecklingen av smartphones och tvingat andra företag att komma ikapp. Vi ser tillbaka på iPhone-historien, från den första modellen 2007 till den senaste iPhone XR 2018.

Hitta en iPhone-modell på avbetalning med ett av dessa abonnemang:


iPhone 2G: Apples första smartphone 2007

Apples inträde på smartphonemarknaden skedde den 29 juni 2007, med lanseringen av märkets första avancerade iPhone, iPhone 2G. Telefonen fick ett blygsamt mottagande av allmänheten, även om den inte var jämförbar med märkets senaste framgångar, men den gav Apple möjlighet att utmana Android-baserade smarttelefoner. iPhone 2G hade 8 till 16 GB minne, en 3,5-tumsskärm med en upplösning på 480×320 pixlar, och ett totalmått på 115 mm i höjd och 61 mm i bredd.

Iphone 2G vägde ganska lite (13 gram) och var utrustad med det innovativa operativsystemet iOS 3.1.3. Telefonen var förvisso redan en avancerad enhet, men anslutningshastigheten var ganska begränsad, vilket också berodde på den tidens teknik som fortfarande byggde på 2G-systemet. Designen var enkel och balanserad, med några intressanta applikationer som gjorde den konkurrenskraftig i förhållande till Android-smartphones från Samsung och andra märken.

iPhone 3G: nytt operativsystem för 2008 års modell

Åföljande år, 2008, släpptes Apples nya iPhone-modell, 3G, med en helt ny design, medan de tekniska funktionerna förblev nästan desamma som i den tidigare versionen. iPhone 3G har en 3,5-tumsskärm med en upplösning på 480×320 pixlar, väger 133 gram och är 115,5 mm hög och 62,1 mm bred. Samtidigt introducerades ett nytt operativsystem, iOS 4.2.1, som tillsammans med 3G-anslutning möjliggjorde mycket snabbare surfning.

Samma år lanserades också App Store, den digitala plattform från vilken Apple-applikationer kan laddas ner för iPhone, iPad och alla andra mobila enheter som utvecklats av företaget från Cupertino. Denna modell var mer populär bland användarna och markerade varumärkets definitiva inträde i smartphone-sektorn, som hade höga vinstmarginaler och redan var en av de mest lovande på marknaden för konsumentelektronik.


iPhone 3GS: utvecklingen av 3G-modellen

Under 2009 släpptes inga särskilt innovativa modeller. Apple lanserade iPhone 3GS, som dock innehöll en del ganska viktiga tekniska innovationer. Först och främst kan den köpas med olika iOS-operativsystem, från version 4.2.1 till 6.1.6, vilket garanterar en hög prestanda. Apples tredje iPhone-modell har dessutom en avancerad nästa generations skärm med ett mycket känsligt och effektivt multiskärmsystem.

De tekniska aspekterna är inte olik 2008 års modell, med en 3,5-tumsskärm, en vikt på 135 gram, måtten 115,5 mm hög och 62,1 mm bred, 16 eller 32 GB minne och en upplösning på 480×320 pixlar. Till skillnad från sina föregångare är den dock kompatibel med hundratals applikationer, en växande marknad som sedan dess har exploderat och som gör det möjligt för användarna att surfa på Internet genom att ansluta till Wi-Fi-nätverket och använda 3G HSDPA-anslutningen, med nedladdningshastigheter på 7,2 Mbps.


iPhone 4: iPhone-historien fortsätter

Med liten entusiasm, och med en del problem relaterade till mottagningssystemet, släpptes iPhone 4 den 24 juni 2010, följt av versionen 4S. Enheten hade en helt ny design, i ett försök att göra iPhone mer tilltalande, särskilt för unga människor, som blev alltmer krävande i detta avseende. Operativsystemet är iOS 4, men med tiden kom det att stödja upp till 7.1.2.

De tekniska specifikationerna visar en klassisk 3,5-tumsskärm, men upplösningen har höjts till 640×960 pixlar, med kapacitiv TFT-teknik med flera skärmar och en oleofobisk beläggning. Batteriet på 1420 mAh ger upp till 300 timmars batteritid, medan minnet kan vara antingen 16 eller 32 GB. Storlek och vikt är oförändrade, men innovationer som en 5MPX-kamera, videoinspelning med hög upplösning och FaceTime-videosamtal introduceras.

iPhone 4S: två kameror och gott om lagringsutrymme

För några månader sedan iPhone 4 lanserades släpps den avancerade versionen, iPhone 4S. Även om den har samma design som basmodellen har den många fler funktioner och mycket högre prestanda. iPhone 4S har två viktiga nya funktioner, den röststyrda digitala assistenten Siri och iCloud, en uppsättning SaaS-tjänster (Software-as-a-Service) som drar nytta av Apples nya molnteknik.

Iphone 4S har en dubbelkärnig A5-processor, HD-videoinspelning med 1080 pixlar och 30 bilder per sekund samt två avancerade kameror, iSight-huvudkameran med 5 element på 8 Mpx och frontkameran på 0,30 Mpx. De bilder som telefonen tar är upp till 30 procent skarpare än de bilder som tagits av andra smartphones under de senaste åren, och den nya processorns prestanda säkerställer en dubbelt så hög beräkningshastighet jämfört med de senaste Android-versionerna.

iPhone 5: en av Apples lättaste och tunnaste iPhones

Den 28 september 2012 lanserades iPhone 5, som är en vidareutveckling av iPhone 4 och framför allt 4S-versionen, över hela världen. Skärmen har ökat till 4 tum, med en upplösning på 1136×640 pixlar, medan vikten har minskat till endast 112 gram, med måtten 123,8 mm hög och 58,6 mm bred. Internminnet kan vara 16, 32 eller 64 GB, vilket ger ett generöst utrymme för att lagra foton, videor och dokument utan att behöva använda externa microSD-kort.

Detta är en av de tunnaste och lättaste iPhones i Apples historia, med en avancerad Retina-skärm, operativsystemet iOS 6, GPS-kompatibilitet, Wi-Fi-anslutning, HD-videoinspelning och en Apple A6-processor med dubbla kärnor. Batteriet på 1440 mAh ger cirka 225 timmars batteritid, vilket är något mindre än tidigare modeller. Den bakre kameran är densamma som i iPhone 4S, med 8 Mpx autofokus och en struktur med 5 element, medan den främre kameran har ökat till 1,20 Mpx.

iPhone 5S och 5C: nya processorer och slowmotion-funktioner

Iphone 5S och 5C: nya processorer och slowmotion-funktioner

Iphone 5S och 5C, som lanserades den 20 september, är två nya modeller som båda är en vidareutveckling av iPhone 5. De tekniska aspekterna är likartade, men iPhone 5S är Apples toppmodell för tillfället, medan 5C ligger något efter när det gäller kvalitet och prestanda. iPhone 5S kör operativsystemet iOS 7 med Apples 64-bitars dubbelkärniga A7-processor. Skärmen på 4 tum är densamma som i basmodellen, med en upplösning på 640×1136 pixlar och en kapacitiv multitouch-skärm.

För första gången någonsin har iPhone 5S Touch ID, som nu finns på alla modeller, för att låsa upp telefonen med fingeravtryck. Batteritiden är något längre med 250 timmars batteritid, medan kamerorna är desamma som i iPhone 5. 5C är däremot tyngre än 5S, 136 gram jämfört med 112, och finns inte bara i svart och vitt utan även i gult. Det är en stryktålig iPhone med en ram av polykarbonat, Apples A6-processor, operativsystemet iOS 7 samt 8- och 1,20 Mpx-kameror.

iPhone 6: Apples mest sålda iPhone som släpptes 2014

Med mer än 220 miljoner sålda enheter världen över är iPhone 6 som släpptes den 9 september 2014 Apples mest kommersiellt framgångsrika smartphone, som definitivt har förvandlat företaget till den obestridda ledaren för högklassiga smartphones. Den finns i versionerna Simple och Plus och kör Apples nya operativsystem iOS 8, med Apples 64-bitars A8-processor, ett 1810 mAh-batteri med 220 timmars batteritid och en totalvikt på 129 gram.

Den 4,7 tum stora Retina-skärmen är något böjd och har en metallram som har vissa vridningsproblem som användarna inte gillar. iPhone 6 är dock en mycket högkvalitativ telefon, med en upplösning på 750×1134 pixlar, en iSight-huvudkamera på 8 Mpx med autofokus och 3x digital zoom, en responsiv skärm som automatiskt anpassar sig till liggande och stående positioner, Voice over LTE och NFC-teknik för kontaktlösa betalningar med Apple Pay.

iPhone 6 Plus: den största iPhone någonsin

Samma dag som iPhone 6 släpptes versionen 6 Plus, den största iPhone någonsin i Apples historia, med en Retina HD-skärm på 5,5 tum, Full HD-upplösning på 1080×1920 pixlar och ett batteri på 2915 mAh med 320 timmars batteritid. Operativsystemet och processorn är givetvis desamma som i iPhone 6. Vikten för all denna teknik är 172 gram och måtten 158 mm i höjd och 77,8 mm i bredd, vilket nästan motsvarar en liten surfplatta.

Kamerorna är också desamma som i grundversionen, liksom tekniken för LTE-anslutning, NFC-systemet för betalningar med Apple Pay och fingeravtrycksdetektering med Touch ID. Det finns dock skillnader utöver skärmstorleken, bland annat en ny processor som möjliggör upp till 128 GB intern lagring, en design med böjda kanter och uppgraderade iSight-kameror med nya sensorer, hybrid IR-filter och den senaste optiska stabilisatorn.

iPhone 6S och 6S Plus: 3D Touch-teknologi och iOS 9-system

Under 2015 kom de två efterföljarna till de tidigare iPhone-modellerna, 6S och 6S Plus, ut på marknaden den 9 september 2015. iPhone 6S har en ny 4,7-tums Retina-skärm med en upplösning på 750×1334 pixlar och 3D Touch-systemet, medan kroppen är tillverkad av en ultrastark aluminiumlegering som används i flygindustrin. iPhone 6S Plus har också ett 1715 mAh-batteri med 240 timmars batteritid, operativsystemet iOS 9 och Apples 64-bitars A9-processor.

Kamerorna har designats om helt och hållet, med huvudkameran på 12 Mpx och frontkameran på 5 Mpx, med brusreducering, panorering, digital zoom, slowmotion och Live Photos för att fånga ögonblicken före och efter bilden. iPhone 6S Plus, å andra sidan, har den vanliga 5,5-tumsskärmen, Full HD-upplösning, iSight-kameror med 4K-videoinspelning och en tryckkänslig skärm tack vare det innovativa Touch 3D-systemet.

iPhone SE: en av de minsta och mest populära modellerna

I mars 2016, före lanseringen av de nya versionerna av iPhone 6 och 6S, släpptes iPhone SE på marknaden, en liten och kompakt modell som var särskilt uppskattad av Steve Jobs och allmänheten, som krävde vidareutveckling men som aldrig fick den. Denna enhet lyckas pressa in prestandan från iPhone 6 i dimensioner på bara 123,8 mm i höjd och 58,6 mm i bredd, väger bara 113 gram och har en 4-tumsskärm med en upplösning på 640×1136 pixlar.

Batteriet på 1642 mAh ger upp till 240 timmars batteritid, och inuti finns Apples 64-bitars A9-processor och operativsystemet iOS 9.3. Den bakre kameran är densamma som i iPhone 6S, med 12 Mpx, 4K-videoinspelning och slowmotion, men den främre kameran är reducerad till 1,20 Mpx, med sekventiella bilder och exponeringskontroll. Förutom storlek och vikt är iPhone också kompatibel med 4G LTE-anslutningar, digitala samtal med röstöverföring och integrerat stöd för Wi-Fi-datatrafik vid 443 Mbps.

iPhone 7 och 7 Plus: nya kameror och fyrkärnig processor

Den 9 september 2016 släpptes två nya modeller som Apple-fansen väntat på, iPhone 7 och 7 Plus, i Apple-butikerna. Standardversionen har det nya operativsystemet iOS 10, Apples senaste generation A10 Fusion fyrkärnig processor med M10-koprocessor, en 4,7-tumsskärm med en upplösning på 750×1334 pixlar, Retina-skärm, P3-teknik och dubbla domänpixlar. iPhone 7 Plus har de vanliga måtten 138,3 mm i höjd och 67 mm i bredd, väger 138 gram och finns i fem färger: blank svart, matt svart, silver, guld och roséguld.

Batteriet på 1960 mAh är ganska standard, med en maximal batteritid på 240 timmar, medan baksidan är utrustad med en dubbel 12Mpx-huvudkamera, med Ultra HD 4K-videoinspelning och lins med sex element, plus en 7Mpx-frontkamera med optisk zoom och Retina Flash. Plus-versionen av iPhone 7 har den vanliga 5,5-tumsskärmen, ett IP67-certifierat vattentätt hölje, Apples fyrkärniga A10-processor och en Full HD-skärm med optisk bildstabilisering.

iPhone 8 och 8 Plus: lite nytt för iPhone X:s föregångare

Iphone 8 och 8 Plus lanserades 2017, säkert två högkvalitativa högpresterande telefoner, som ändå inte överraskar den alltmer förväntansfulla publiken för iPhone X, som lanserades lite senare. iPhone 8 har en 4,7-tums skärm med en HD-upplösning på 750×1334 pixlar, Touch ID-sensor, digital kompass och eBeacon-teknik. Operativsystemet är det nya iOS 11, med Apples sexkärniga A11 Bionic-processor, 64 eller 256 GB intern lagring, färgerna silver, guld och sidereal grey och en vikt på 148 gram.

Kamerorna är också desamma som i de tidigare versionerna, den bakre kameran på 12 Mpx med optisk bildstabilisator medan den bakre kameran på 7 Mpx med bakgrundsbelysning på framsidan har timer och sekvensfotografering. iPhone 8 Plus har samma specifikationer som iPhone 8, förutom måtten, 158,4 mm hög och 78 mm bred, vikten 202 gram och skärmen på 5,5 tum. Båda har ett nytt snabbladdningssystem som gör att du kan ha 50 % av laddningen efter mindre än en timme, men i övrigt är de enkla uppdateringar av de två 2016 års modellerna.

iPhone X: ny design för Apples tioårsjubileum

2017 är också året för Apples tioårsjubileum, som firar sin närvaro i smartphonebranschen med iPhone X, som äntligen är en helt ny och annorlunda telefon jämfört med tidigare modeller. Först och främst upptar 5,85-tumsskärmen nästan hela den främre ytan, tack vare de nya ultratunna kanterna, och når en upplösning på 1125×2436 pixlar, vilket är anmärkningsvärt, med OLED Retina Super HD-skärm. Operativsystemet och processorn är desamma som i de tidigare modellerna, det vill säga iOS 11 och 64-bitars Apple 11 Bionic.

Det finns dock flera nya funktioner, bland annat avsaknaden av knappar och närvaron av FaceID-systemet för ansiktsigenkänning, kompatibilitet med Bluetooth 5.0-anslutning, snabb trådlös laddning och stereohögtalare. iPhone X finns endast i två färger, sidereal grey och silver, väger 174 gram, är 143,6 mm hög och 70,9 mm bred, har ett 2716 mAh-batteri med bara 60 timmars batteritid, en dubbel bakre kamera på 12 Mpx och en främre kamera på 7 Mpx, röstaktiveringssystem med Hey Siri och integrering av den senaste versionen av Apple Pay.

iPhone XS och XS Max: Apples 2018 års iPhone-modeller

Den 9 september 2018 släpps den senaste iPhone-modellen, XS, på marknaden tillsammans med XS Max-versionen. iPhone XS är en naturlig utveckling av iPhone X, med en 5,8-tumsskärm, en upplösning på 1125×2434 pixlar, operativsystemet iOS 12, en sexkärnig Apple A12 Bionic-processor och en fyrkärnig GPU. Det interna lagringsutrymmet sträcker sig från 64 till 512 GB, medan Super Retina-skärmen har en mycket responsiv och interaktiv teknik för hela skärmen, med fingeravtryckssäker beläggning, True Tone och 1 miljon kontrast till 1.

På framsidan har iPhone XS en dubbel 12 Mpx-kamera med lins med sex element, 4K-videoinspelning, slowmotion och autofokus, medan den på framsidan har en Retina Flash-kamera på 7 Mpx. iPhone XS Max har å andra sidan en 6,8-tumsskärm och en upplösning som ökat till 1242×2688 pixlar, medan den i övrigt är helt lik iPhone XS, förutom vikten på 208 gram och måtten, 157,5 mm hög och 77,4 mm bred.

iPhone XR: Apples senaste modell i väntan på nya versioner

Apples senaste iPhone-modell, XR, presenterades också under 2018. Det är en enhet som ligger mycket nära iPhone XS, men teknik för artificiell intelligens har lagts till, vilket ger ännu skarpare foton och ultrasnabb laddning. iPhone XR:s 6,1-tums Liquid Retina HD LCD-skärm har en upplösning på 828×1792 pixlar, en kontrast på 1400 till 1 och ett Multi Touch-system för hela skärmen. Vikten är ganska hög, cirka 194 gram, med måtten 150,9 mm höga och 75,7 mm breda.

Odriftssystemet är fortfarande iOS 12, med 6-kärnig Apple A12 Bionic-processor, med internminne från 64 till 256 GB, 2942 mAh-batteri och färgerna vit, korall, svart, blå, gul och produktröd. De installerade kamerorna är en bakre 12Mpx, med lins med sex element, BSI-sensor, hybrid IR-filter och 4K Ultra HD-videoinspelning och en främre 7Mpx, med Full HD-videoupplösning och Retina Flash. Särskilda funktioner i iPhone XR är trådlös laddning med Qi-laddare, som når 50 procent på bara 30 minuter, FaceTime-video och ljud, eBeacon-mikrolokalisering och skärmdubblering för aktivering av flera appar.

För tillfället är detta alla iPhone-modeller som släppts ut på marknaden hittills, i väntan på de nya telefonerna från Apple, som förväntas lansera iPhone XI eller 11 under 2019, med det nya operativsystemet iOS 13. Enligt ryktena kommer den att ha tre kameror, troligen upp till 14 Mpx, med 3D-teknik tack vare nya sensorer från Sony, USB-C-anslutningar och kompatibilitet med 5G-anslutningar. Denna information är dock inte bekräftad av Cupertino-företaget, som förväntas lansera den nya iPhone i mitten av september, om inte några problem uppstår i sista minuten.

Lämna en kommentar