Så här aktiverar du WI-Fi-samtal på Android

Wi-Fi-samtal är en tjänst som erbjuds av de stora amerikanska mobiltjänstleverantörerna som låter dig använda ett Wi-Fi-nätverk istället för din mobilplan för att ringa och ta emot samtal. Det är en praktisk funktion när du inte kan få mottagning av mobiltelefoner eller har begränsade minuter på din telefonplan.

Här är en närmare titt på Wi-Fi-samtal, när du kan använda det och hur du slår på det för Android-smartphones.


Vad är Wi-Fi-samtal?

Wi-Fi-samtal är en HD-rösttjänst (High Definition) som erbjuds av mobiltjänstleverantörer, inklusive Verizon, AT&T, T-Mobile, Sprint och andra. Tillsammans med din HD Voice-kompatibla Android-smartphone kan du ringa Wi-Fi-samtal över ett Wi-Fi-nätverk istället för din telefonplan. Med Wi-Fi-samtal aktiverat kan du ringa direkt från telefonens knappsats. Ingen speciell programvara eller appar krävs.

Att ha en Android-smartphone garanterar inte att du kan använda Wi-Fi-samtal. Det beror på operatörens tjänster och vilken typ och modell av smartphone du har. Några nya Android-telefoner men lägre ände stöder kanske inte Wi-Fi-samtal.

Hur fungerar Wi-Fi-samtal?

Wi-Fi-samtal är beroende av HD Voice-teknik, som levererar samtal över fjärde generationen trådlösa nätverk (mer allmänt känd som 4G LTE). 4G LTE erbjuder bättre kvalitet och snabbare hastigheter än äldre tekniker, som 3G. Detta resulterar i tydligare och mer naturligt klingande samtal.

Wi-Fi-samtal har faktiskt funnits under en tid nu. Tjänster som Skype, WhatsApp och Facebook Messenger har använt Wi-Fi-nätverk för att driva anslutningar mellan användare i flera år. Vad folk kanske inte vet är att många operatörer och smartphones stöder Wi-Fi-samtal, och att du inte behöver använda någon speciell programvara eller appar för att få det att fungera.

För att ta reda på om en mobiloperatör stöder Wi-Fi-samtal kan du kolla deras webbplats för mer information eller ringa. Du vill se till att en viss operatör stöder tjänsten innan du registrerar dig för en plan. Vissa förbetalda planer - även de som körs på baksidan av nätverk som stöder Wi-Fi-samtal - kanske inte erbjuder Wi-Fi-samtal till sina abonnenter.


Vilka är fördelarna med att använda Wi-Fi-samtal?

Den största fördelen med Wi-Fi-samtal är att du kan använda vilken Wi-Fi-anslutning som helst för att ringa samtal. Till skillnad från din mobiltelefontjänst är Wi-Fi-samtal inte knuten till någon specifik operatör eller nätverk. Det betyder att du kan ringa Wi-Fi-samtal med hjälp av din hem- eller kontors Wi-Fi-anslutning, liksom Wi-Fi-nätverk som finns i kaféer, bibliotek eller flygplatser.

Så länge telefonen kan ansluta till en Wi-Fi-hotspot kan du ringa ett samtal. Men med de flesta saker i livet har Wi-Fi-samtal sina fördelar och nackdelar.

Vad vi gillar

  • Precis som ett vanligt telefonsamtal kan du använda telefonens knappsats för att ringa och ditt nummer visas för mottagarna.

  • Wi-Fi-samtal till amerikanska nummer är gratis, även när du ringer från utlandet. Du kan också ringa videosamtal med andra HD Voice-telefoner så att du kan se vänner och familj på avstånd.

Vad vi inte gillar

  • Wi-Fi-samtal fungerar bara med HD Voice-kompatibla enheter. Många äldre modeller (och vissa nya modeller) av Android-smartphones stöder inte Wi-Fi-samtal.

  • Inte alla operatörer erbjuder Wi-Fi-samtal. Till exempel, förbetalda tjänster som är beroende av andra nätverk kanske inte erbjuder det. Kontrollera med den specifika leverantören.

  • Wi-Fi-samtal till icke-amerikanska nummer är föremål för din plan långa avgifter. De är inte automatiskt gratis.

Wi-Fi-samtal till icke-amerikanska nummer kan leda till extra kostnader. Kontrollera din specifika telefonplan för mer information.

Tom Werner / Getty Images


Hur man kontrollerar om din Android-smartphone stöder WI-Fi-samtal

De flesta av de nyare smartphones som erbjuds till försäljning via de stora mobiloperatörerna stöder HD Voice, tekniken som gör att du kan ringa Wi-Fi-samtal.

Vill du veta om din Android är kompatibel med Wi-Fi-samtal? Att ta reda på om din befintliga smartphone stöder Wi-Fi-samtal är inte alltid en enkel sak. Detta gäller särskilt om du har en äldre telefon eller om du har en förbetald plan och vill byta till ett nätverk som stöder Wi-Fi-samtal.

I det här fallet måste du göra en modellkontroll på din Android-telefon. Vissa operatörer låter dig ange telefonens IMEI-nummer online för att kontrollera kompatibilitet med deras tjänster. Ibland är det lättare att ringa leverantören för att kontrollera om din specifika Android-modell stöds. Om det inte är det kan du behöva köpa en ny smartphone.

Ok, min Android är kompatibel ... Hur ställer jag in Wi-Fi-samtal?

När du väl har bekräftat din mobiltjänstleverantör och Android-telefon båda stöder Wi-Fi-samtal, är det enkelt att aktivera Wi-Fi-samtal.

Så här aktiverar du Wi-Fi-samtal på de flesta Android-telefoner:

  1. Aktivera i telefonens inställningar Wi-Fi och anslut till ett Wi-Fi-nätverk (hoppa över det här steget om din telefon redan är ansluten till Wi-Fi).

  2. Gå till din telefon inställningar meny.

  3. Enligt Trådlöst och nätverk, Välj Mer.

  4. Tryck Wi-Fi-samtal på.

När dessa steg har utförts framgångsrikt bör Wi-Fi-samtal vara aktiverat. Du kan stänga av den genom att gå tillbaka till samma inställningar och växla mellan Wi-Fi-samtal alternativet av.

Hur vet jag om WI-Fi-samtal är på?

När Wi-Fi-samtal är aktiverat bör du se en Wi-Fi-telefonikon i statusfältet. Du kan också dra ner meddelandeskärmen, där du hittar ett meddelande om att samtal kommer att ringas via Wi-Fi.

Om du har några problem eller frågor, kontakta din mobiloperatör för teknisk support.