Så här skannar du QR-koder på din telefon

Vad att veta

 • För att skanna en QR-kod behöver du en smartphone med en kamera och i vissa fall en mobilapp.
 • QR-koder eller snabbsvarskoder är tvådimensionella streckkoder som ursprungligen användes av biltillverkare i Japan.
 • QR-koder används på en mängd olika sätt inklusive delningserbjudanden och webbplatslänkar och för reklamändamål.

Den här artikeln förklarar hur man skannar en QR-kod på iPhone eller Android. Vissa smartphones kan kräva att du laddar ner en mobilapp; Vi rekommenderar några alternativ nedan.


Så här skannar du en QR-kod med en iPhone som kör iOS 11 eller senare

En iPhone som kör iOS 11 (eller senare) levereras med en inbyggd QR-läsare i kameran. Följ dessa steg för att skanna en QR-kod med en iPhone-kamera:

 1. Starta Camera-appen.

 2. Ram in QR-koden.

 3. Leta efter meddelandebannern högst upp på skärmen.

 4. Tryck på aviseringen för att utlösa kodens åtgärd.

Smartphones som kör iOS 10 eller tidigare kan skanna många typer av QR-koder med Wallet-appen, som lagrar evenemangsbiljetter, boardingkort, kuponger och lojalitetskort. Wallet-appen kan dock inte läsa alla QR-koder; endast föremål som den känner igen som pass, som exemplen ovan. För en one-stop QR-läsare behöver du en app från tredje part.

Bästa iPhone QR-kodläsar-appen

Den kostnadsfria snabbsökningen - QR-kodläsaren är en fullfjädrad app som kan läsa QR-koder ute i världen och från bilder i din bildrulle.

Det kan också lägga till kontakter i din adressbok, öppna länkar och kartplatser och lägga till händelser i din kalenderapp. Du kan spara koder för framtida referens, och appen har obegränsat lagringsutrymme. Allt du behöver göra är att öppna appen och peka på QR-koden du vill skanna. Om det leder till en URL får du ett meddelande som du kan trycka på.


Hur man skannar en QR-kod med en Android-telefon

Android har ingen inbyggd QR-kodläsare, så du måste ladda ner en tredjepartsapp och följa dess instruktioner. För att skanna en QR-kod behöver du en smartphone med en kamera och i de flesta fall den mobila appen. Vissa Android-telefoner kan också ha integrerad funktionalitet.

I allmänhet är processen:

 1. Starta din kamera.

 2. Peka på QR-koden.

 3. Håll hemknappen intryckt.

 4. Tryck för att utlösa kodens åtgärd.


Bästa QR-skanner för Android

QR-kodläsaren (gratis; av TWMobile) kan skanna QR-koder, inklusive Wi-Fi QR-koder, som gör det möjligt för användare att ansluta till en Wi-Fi-hotspot utan att ange ett lösenord.

Android-skärmdump

När du vill skanna en QR-kod startar du appen och riktar din smartphone mot den. då ser du antingen kodens information eller får en uppmaning att öppna en URL.

Sätt att använda QR-koder

När du skannar en QR-kod kan den öppna en länk till en webbplats eller ett socialt mediekonto, visa en YouTube-video, visa en kupong eller kontaktinformation.

iStock

Annonsering är förmodligen den vanligaste användningen av QR-koder. Varumärken kan till exempel lägga till en QR-kod på en skylt eller tidning som till exempel skickar användare till sin webbplats eller en kupong eller målsida. För användaren tar detta bort besväret med att skriva in en lång URL eller att skriva ner den på papper. Annonsören drar nytta av realtidsresultat där användaren omedelbart besöker sin webbplats istället för att vänta tills de kommer hem, eller värre, glömma bort det helt.

En annan användning är genom en virtuell butik där det finns en stor pekskärm på en allmän plats, såsom en tunnelbanestation eller torg. Shoppare kan skanna objekt med sina smartphones och få artiklarna levererade vid en vald tid och plats. Varje bit har en unik QR-kod och fungerar med en mobilapp som lagrar betalnings- och leveransinformation.

QR-koder används ofta för att överföra kryptovaluta, inklusive Bitcoin. Vissa kyrkogårdar runt om i världen har börjat lägga till QR-koder till gravstenar för att göra det lättare för besökare att lokalisera gravplatsen.

Det är en bra metod att bara skanna QR-koder från företag som du litar på på grund av säkerhetsproblem. En hackare kan länka en QR-kod till en skadlig webbplats som ser ut som legit men i stället fiskar din personliga information när du försöker logga in. Se också till att kontrollera webbadressen innan du anger dina referenser, något du redan borde göra ändå.

Lämna en kommentar