Skype introducerar realtidsöversättningar även till fasta telefoner och mobiler


Skype, programvara från Microsofts stall, har på sin blogg tillkännagivit en ny del i sitt uppdrag att bryta ner språkbarriärer

Om översättningsfunktionen fram till igår bara var tillgänglig mellan Skype-till-Skype-användare, utökas den nu - i realtid - till att även omfatta mobiler och fasta telefoner. Skype Translator-tjänsten introducerades i december 2014 för engelska och spanska och har sedan dess utökats med andra språk, bland annat italienska, kinesiska (mandarin), ryska, arabiska, franska, tyska och portugisiska (Brasilien). Det system som ligger till grund för översättningstjänsten i realtid använder tekniker för artificiell intelligens (AI), särskilt maskininlärning, som - med hjälp av artificiella neurala nätverk - kan lära sig och successivt förbättras genom erfarenhet. Man får inte heller glömma att Skype också erbjuder traditioner på mer än 50 språk för textkonversationer i samband med snabbmeddelanden.

Simultanöversättningar

Denna tjänst är som sagt ännu inte tillgänglig för alla språk och kräver tre grundläggande villkor för att kunna användas. Först och främst måste du vara medlem i Windows Insider-programmet, som är öppet för alla - vilket i praktiken innebär att du får ta emot och prova förhandsversioner av Microsofts program och ge feedback. Det andra kravet är att du har den senaste versionen av Skype Preview och slutligen att du har ett minimum av Skype-kredit.


Hur fungerar det?

Översättningen fungerar precis som den gör nu för vanliga samtal mellan Skype-användare. När användarna skriver in det nummer de vill ringa visas en översättarknapp bredvid telefonknappen med en rullgardinsmeny där de kan välja språk. När personen i andra änden av luren svarar, meddelar en röst att samtalet kommer att spelas in och översättas. Anledningen till detta är enkel: systemet behöver tid för att översätta, så samtalet kommer att fördröjas något, men bara tillräckligt mycket för att säkerställa att samtalet översätts och (nästan) sker i realtid.


Lämna en kommentar