Smartphonebatteri som räcker i 5 dagar


En australisk forskargrupp har utvecklat en ny typ av batteri som räcker i upp till 5 dagar. Tekniken behöver fortfarande förbättras

Att skapa batterier som håller längre är säkert en av de största utmaningarna för det nya årtiondet. Företag och forskargrupper arbetar allt hårdare för att skapa hållbara, högpresterande och kostnadseffektiva lösningar. Under de senaste dagarna har en australisk forskargrupp enligt uppgift skapat ett batteri som saknar motstycke.

Forskarna meddelade att de skapat en strömförsörjning som kan driva en smartphone i fem dagar och en elbil i tusen kilometer. Hemligheten ligger i sammansättningen: batteriet är inte litiumjonbatteri, utan litiumsvavel, ett element av den senaste generationen som avsevärt kan öka prestandan hos maskiner och apparater av alla typer och storlekar. Detta är en uppfinning som kan öppna upp nya scenarier inom både konsumentelektronik och bilindustrin. Tyvärr finns det fortfarande vissa svårigheter som kan bromsa produktionen.

Batteri som räcker i fem dagar: fördelar och svårigheter

Australiska forskare från Monash University i Melbourne har meddelat forskarsamhället att ett nytt litium-svavel-batteri har tagits fram. Detta är en komponent som kan lagra fem gånger mer energi än vad litiumjonbatterier vanligtvis lagrar.

Mahdokht Shaibani, forskaren som leder forskningen, medger att tekniken måste övervinna vissa hinder. Även om dessa batterier har längre räckvidd kommer de till exempel att försämras snabbare. De klarar inte av den energispänning som uppstår vid laddning, så efter några år måste de bytas ut mot nya komponenter.

I synnerhet två viktiga beståndsdelar försämras vid laddning: kolet, som ansvarar för att överföra elektroner till svavel, och bindningen som förenar dessa två material. När bindningen utsätts för påfrestningar bryts den ner och prestandan sjunker dramatiskt.

Denna teknik används redan i vissa bilar och flygplan. Företag har under en tid försökt utveckla litium-svavel-batterier för konsumentprodukter, men alla försök hittills har misslyckats.


Framtiden för litium-svavel-batterier

Ny forskning om utvecklingen av strömförsörjningen har publicerats i tidskriften Science Advances. I artikeln presenteras en ny konstruktion som är utformad för att batteriet ska överleva längre utan att prestandan försämras. Forskargruppen har fått finansiering från den australiska regeringen (och andra) för att fortsätta arbetet. Tack vare fortsatta investeringar gör tekniken stora framsteg och kan komma att kommersialiseras mycket snart. Nya tester planeras senare i år.

Fördelarna med denna teknik är bland annat att den är grönare och mer hållbar än litiumjonbatterier. Dessutom är det billigare och snabbare att tillverka detta batteri. Alla dessa faktorer skulle inte bara kunna gynna produktionen av billiga, högpresterande apparater, utan också ge rätt fart åt utvecklingen och spridningen av elfordon.


Lämna en kommentar