Microsoft öppnar sig för öppen källkod och går med i Linux Foundation

#


Signifikant steg för Microsoft som blir Platinum-medlem och betalar 500 000 dollar per år för att sitta i styrelsen för Linux Foundation

Microsoft och Linux sågs en gång i tiden som två motsatta världar. De var nästan livsval snarare än rena datoralternativ. Något håller dock på att förändras. Så mycket att Microsoft nyligen meddelade att företaget kommer att gå med i Linux Foundation som Platinum-medlem.

Det nya bandet mellan Microsoft och Linux.

Microsoft kan verka som det multinationella företaget som äter upp alla små fiskar i havet, och i själva verket är verkligheten inte långt ifrån denna bild. Men på senare tid har företaget börjat sponsra företag som erbjuder tjänster med öppen källkod. Och det är för närvarande en av världens största finansiärer. Man får dock inte glömma att Microsofts vd Steve Ballmer 2001 beskrev Linux som en "cancer". Nu verkar relationerna mellan de två verkligheterna vara mycket olika, vilket bekräftas av de pengar som Microsoft spenderar för att bli Platinum-medlem: 500 000 dollar per år.

Projekten som utvecklas tillsammans

Nyheten kanske förvånar dig, men på senare tid har Microsoft redan samarbetat i flera projekt som är relaterade till Linux Foundation. Till exempel Node.js Foundation, OpenDaylight, Open Container Initiative, R Consortium och Open API Initiative. Från och med nu kommer John Goosman, arkitekt för Microsoft Azure-teamet, att sitta med i Linux Foundations styrelse och kommer naturligtvis att ha inflytande över dess investeringar. Scott Guthrie, vice ordförande för Microsoft Cloud and Enterprise Executive, säger: "Linux Foundation är inte bara hemvist för Linux, utan också för de mest innovativa projekten inom öppen källkod. Vi är glada över att gå med i Linux Foundation. Kim Zemlin, chef för stiftelsen, beskrev också att Microsoft har mognat när det gäller tjänster med öppen källkod. Andra företag som är Platinum-medlemmar i Linux Foundation är bland annat: Cisco, Fujitsu, HPE, Huawei, IBM, Intel, NEC, Oracle, Qualcomm och Samsung. Google och Facebook är guldsponsorer.


Lämna en kommentar