Star Trek-kapten Kirk åkte verkligen ut i rymden

#


Rymdfarkosten lyfte den 13 oktober. Jeff Bezos tog med sig skådespelaren William Shatner, som spelade den berömda kapten James Tiberius Kirk i Star Trek-filmsagan, till Blue Origin.

Kapten Kirk flög verkligen ut i rymden, eller snarare William Shatner, skådespelaren som spelade den berömda Star Trek-karaktären, gjorde det. 90-åringen klättrade ombord på Jeff Bezos New Shepard-rymdfarkost och lyfte mot stjärnorna den 13 oktober, vilket gör honom till den äldsta personen som har varit i kosmos. Han slog till och med 82-åriga Wally Funk, som flög utanför jordens atmosfär den 20 juli tillsammans med Amazon-grundaren på Blue Origin första rymdresa.

William Shatners flygning

Tre andra rymdturister anslöt sig till Shatner: Audrey Powers, Blue Origins vice vd, Chris Boshuizen, medgrundare av företaget Planet Labs, som tillverkar bilder från jorden, och Glen de Vries, medgrundare av en välkänd mjukvaruplattform för klinisk forskning. Uppskjutningen skedde från basen i Texas kl. 16.50 italiensk tid och varade "bara" tio intensiva minuter. I själva verket är flygningen inte så kort som den kan verka, eftersom det är en suborbital flygning inom 100 km från jordens yta.

"Det är den mest djupgående upplevelse jag någonsin haft", sade Shatner när han steg ut ur New Shepard-kapseln när han återvände till jorden. "Jag har hört talas om rymden så länge tills nu", sa kapten Kirk, "och nu tar jag chansen att se den med egna ögon. Vilket mirakel!" Skådespelarens dröm om att åka ut i rymden var välkänd och Bezos gjorde den till verklighet.


New Shepard

Rymdfarkosten New Shepard rymdfarkosten rymmer upp till sex personer och består av en trycksatt kapsel med stora fönster för att se omgivningen. Raketen är 18 meter lång med en ring och aerodynamiska fenor i toppen för att stabilisera systemet och minska bränsleförbrukningen. När kapseln hade skjutits upp separerades den från bärraketen på en höjd av cirka 76 kilometer över jordytan och fortsatte sin paraboliska flygning till en höjd av cirka 106 kilometer. Medan den obemannade raketens kropp landade drygt 3 kilometer från uppskjutningsplattformen, landade kapseln med de fyra rymdturisterna på jorden, dämpad av en speciell fallskärm.

Rymdturismens era började faktiskt den 11 juli när Richard Branson från Virgin Galactic flög in i en omloppsbana. Under tiden har en studie analyserat hur mycket föroreningar den här typen av resor mellan stjärnorna orsakar.

Stefania Bernardini


Lämna en kommentar