Vad är en AI-fil?

En fil med .AI-filtillägget är sannolikt en Adobe Illustrator Artwork-fil som skapats av Adobes vektorgrafikprogram kallat Illustrator. Det är ett eget filformat som utvecklats och underhålls av Adobe Systems.

I stället för att använda bitmappsbildinformation lagrar AI-filer bilden som banor som kan ändras utan att kvaliteten tappas. Vektorbilden lagras antingen i PDF- eller EPS-format men AI-filtillägget används eftersom Adobe Illustrator-programmet är den primära programvaran som skapar filer i detta format.

AIT-filer är likartade men är Illustrator-mallfiler som används för att skapa flera liknande designade AI-filer.

Om din AI-fil inte är en Adobe Illustrator Artwork-fil kan det istället vara en Battlefield 2 Artificial Intelligence-fil. Om så är fallet har det ingenting alls att göra med vektorbilder utan är istället ett vanligt textdokument som innehåller egenskaperna för hur vissa spelelement fungerar.

AI är också den vanliga förkortningen för artificiell intelligens, men det har naturligtvis inget specifikt att göra med Adobe Illustrator.


Hur man öppnar AI-filer

Adobe Illustrator är det primära programmet som används för att både skapa och öppna AI-filer. Några andra applikationer som kan fungera med Adobe Illustrator Artwork-filer inkluderar Adobes program Acrobat, Photoshop och After Effects, CorelDRAW Graphics Suite, Canvas X och Cinema 4D.

Om AI-filen inte har PDF-innehåll sparat och du använder Photoshop för att öppna det kan du få ett meddelande som säger något som "Det här är en Adobe Illustrator-fil som sparades utan PDF-innehåll." Om detta händer, gå tillbaka till Adobe Illustrator och skapa filen igen men välj den här gången Skapa PDF-kompatibel fil alternativ.

Några gratis AI-öppnare inkluderar Inkscape, Scribus, ideaMK: s Ai Viewer och sK1. Så länge AI-filen sparas med PDF-kompatibilitet, inkluderar vissa andra Preview (macOS PDF-visningsprogram) och Adobe Reader.

Battlefield 2 används för att öppna AI-filer som är associerade med det spelet men du kan antagligen inte öppna filen manuellt inifrån spelet. Istället ligger det förmodligen någonstans speciellt så att programvaran kan hänvisa till AI-filen efter behov. Med det sagt kan du med största sannolikhet redigera det med en fritextredigerare.

Hur man konverterar en AI-fil

AI-öppnare ovanifrån kan konvertera en AI-fil till ett antal andra liknande format. Använd Illustrator's Fil > Spara som -menyn för att spara AI-filen i FXG, PDF, EPS, AIT, SVG eller SVGZ eller Fil > Exportera om du vill konvertera AI till DWG, DXF, BMP, EMF, SWF, JPG, PCT, PSD, PNG, TGA, TXT, TIF eller WMF.

Med Photoshop kan du öppna en AI-fil igenom File> Öppen, varefter du kan spara den till PSD eller något annat filformat som stöds av Photoshop.

Om du inte vill köpa eller ladda ner en dedikerad AI-filvisare kan du fortfarande konvertera den med en online AI-omvandlare som Zamzar. Med den webbplatsen kan du spara AI-filen i JPG, PDF, PNG, SVG, GIF och ett antal andra bildfilformat.


Mer information om AI-formatet

Vissa program kan bara öppna AI-filer som är äldre än en viss version. Till exempel kan det kostnadsfria Inkscape-programmet importera AI-filer som är baserade på PostScript AI-format så länge versionen är 8 eller lägre, medan PDF-baserade AI-filer version 9 och nyare stöds.

AI-formatet kallades tidigare PGF men är inte relaterat till det progressiva grafikfilformatet som använder .PGF-filtillägget.


Kan du fortfarande inte öppna filen?

.AI-filtillägget är verkligen kort och innehåller två mycket vanliga bokstäver. Detta gör det enkelt att förväxla det med andra liknande stavade filtillägg som inte har något att göra med varken Adobe Illustrator eller Battlefield 2.

AIR är ett exempel, liksom INTUS Audio Archive-format som använder filändelsen IAA. Inget av dessa filformat har något att göra med format som använder AI-filtillägget.

Ett annat exempel är AIA; den här kan vara lite förvirrande. Det här filtillägget kan användas för MIT App Inventor Source Code-filer som används med MIT App Inventor eller det kan faktiskt vara en Adobe Illustrator Action-fil som används för att automatisera steg i Adobe Illustrator.

Lämna en kommentar