Vad är PlayStation 2?

Sonys PlayStation 2 släpptes 2000, men det är fortfarande en av de mest populära och älskade spelkonsolerna idag. För många var det den bästa spelkonsolen som någonsin gjorts. Så, vad gör PS2 så speciell?


Hur PS2 fick sin start

PS2 började sitt liv under en kritisk tid inom videospelsindustrin. Dess föregångare, PlayStation, hade varit den första stora konsolen som använde CD-skivor för sina spel och tävlade mot patronbaserade Nintendo 64. Vid tidpunkten för PS2 hade DVD-skivor blivit mycket vanligare och processorkraften hade gjort betydande steg i prestanda, vilket banar väg för större spel med mycket mer visuellt tilltalande grafik.

PS2 anlände i slutet av 2000, flera månader efter Segas Dreamcast, den första konsolen i sin generation. Mellan PlayStation-namnet och den extra funktionaliteten hos en DVD-spelare tog konsolen fart som en raket, dominerade snabbt Sega och spelade en roll i slutet av Dreamcasts korta sikt.

PlayStation 2 var den första multimediaspelkonsolen, och DVD-spelaren var en viktig försäljningsargument, även för människor som inte var så stora på videospel. PS2 hade också den tydliga fördelen med bakåtkompatibilitet med de tidigare PlayStation-spelen, vilket innebär att det fanns något att spela även under de första månaderna av konsolens liv.

Dreamcasts fall lämnade PS2 helt utan motstånd tills lanseringen av Nintendos GameCube och Microsofts Xbox nästan sex månader senare. Denna start hjälpte till att etablera PS2 i tusentals hushåll och bygga ett omfattande bibliotek med spel.

PlayStation 2 Tekniska detaljer

Enligt dagens standard är PS2: s tekniska specifikationer skrattretande, men år 2000 var det inget annat än imponerande.

Både PlayStation och Nintendo 64 erbjöd 3D-grafik, men de var ganska enkla. Modeller hade låga polygontal och allt såg grovt och mer representativt än realistiskt ut.

Pixabay

PS2 var den första konsolen som verkligen gjorde det möjligt för 3D-grafik att lysa. Det öppnade otaliga nya möjligheter för speldesigners och utvecklare, och det gjorde det innan någon av de andra konsolerna i sin generation. Denna formel gjorde den till den perfekta grogrunden för nya spelserier och innovativ design.

PS2: s DVD-enhet var tidigt ett stort försäljningsargument, men det gjorde också att spel kunde bli större än någonsin tidigare. Tidigare var stora spel tvungna att spänna över flera diskar, och resultatet var i bästa fall klumpigt.

PS2 designades också med tanke på onlinespel. Men när det lanserades onlinespel var det fortfarande i sin linda, och många hushåll hade inte en internetanslutning som kunde spela online. Som ett resultat vände Sony sin uppmärksamhet någon annanstans, tills Xbox visade sig att onlinekonsolspel kunde vara populärt.


Vad gör PS2 speciell?

Det fanns ett antal faktorer som sammanföll för att bilda den perfekta uppsättningen omständigheter och göra PS2 till en legend. Först var tidpunkten; PS2 slog precis vid rätt tidpunkt med exakta funktioner som folk ville ha. För många var en PS2 deras första DVD-spelare, vilket gjorde den till den centrala delen av underhållningscentret för många familjer.

Bakåtkompatibilitet var också en stor sak för PS2. Varken Xbox eller GameCube hade fördelen med en tidigare konsol spelbibliotek, men PS2 kunde bygga på PlayStations framgång. För vissa människor, särskilt PlayStation-ägare, gjorde det det till ett tydligt val.

PS2: s DualShock-controller anses också vara en av de bästa controller-designen någonsin. Det är enkelt och det känns bara i handen. Däremot var GameCubes kontroller lite konstig och Xbox: s ursprungliga kontroller var direkt svår att hålla. Det är inte konstigt varför Sony inte har förändrat sin design mycket för PlayStation 3 eller PlayStation 4.

Spel, spel, spel

Den viktigaste faktorn i PS2: s framgång är enkel: spelen. PlayStation 2 var födelseplatsen för mer populära spelserier än nästan alla andra konsoler. PS2 var också värd för massivt populära serier som Final Fantasy och Grand Theft Auto.

Sony

Naturligtvis var PS2 mer än bara de väletablerade favoriterna. Det fanns hundratals mindre kända titlar som helt enkelt var fantastiska också. Innovativa titlar inom ett brett spektrum av genrer innebar att det fanns något för alla.

Om det inte låter alltför annorlunda än dagens konsoler, tänk på att PS2 var värd för tusentals spel under dess långa 13-åriga livslängd. Båda dessa siffror är absolut oöverträffade sedan dess.


Kan du fortfarande få en PlayStation 2?

Produktionen av PS2 stoppades 2013, men det finns bokstavligen miljontals konsoler ute i världen. Det skulle inte vara för svårt att hitta en PS2 till salu till ett rimligt pris.

Med det sagt kan du också emulera PS2 på din dator. Open source-emulatorn, PCSX2, kommer att spela de mest populära PS2-spelen på din dator. Eftersom PS2: s spel fanns på DVD-skivor kan du läsa de flesta av dem på en vanlig PC-DVD-enhet också.

Oavsett om du längtar efter nostalgi av PlayStation 2s storhetstid eller om du vill titta tillbaka på en era av spelhistoria, kan du fortfarande uppleva något av det som gjorde PS2 till en av de största konsolerna som någonsin gjorts.

Lämna en kommentar