Vad är torrenter och hur fungerar de?

Torrenter är en metod för att distribuera filer över internet. De fungerar via BitTorrent-protokollet för att underlätta det som kallas peer-to-peer (P2P) fildelning.

Det finns ett antal fördelar som torrentbaserad fildelning har jämfört med traditionell fildelning. Dyrt serverutrustning är inte nödvändigt för att skicka filer till många människor samtidigt, och nätverk med låg bandbredd (långsamma) kan lika enkelt ladda ner stora datamängder.

Det vanligaste sättet att använda torrents är genom en speciell fil som använder .TORRENT-filtillägget. Inne i filen finns anvisningar för hur du delar specifik information med andra människor.

Ubuntu TORRENT-fil öppnas i Notepad ++.


Torrenter kan vara farliga

Innan vi lär oss mer om hur torrenter fungerar är det mycket viktigt att förstå att de också utgör en större risk än andra former av fildelning. Det är mycket mer troligt att du kör över upphovsrättsskyddade filer och skadlig kod, och det är ofta svårt att hitta pålitliga källor.

Torrenter är ett extremt populärt sätt för många att ladda ner och dela filer, inklusive legitima företag och din vardagliga internetanvändare. Torrenter är inte i sig olagliga att använda eller skapa, men det är viktigt att komma ihåg att såvida du inte vet vart du ska leta är det alldeles för lätt att engagera sig i skadliga eller olagliga aktiviteter.

Det tar inte lång tid att hitta en torrentwebbplats som hjälper dig att ladda ner en film som inte ens är ute i teatrar ännu eller programvara som normalt skulle kosta pengar. Det är alltför vanligt att dela musik, böcker och andra data inom BitTorrent-communityn, och det är enkelt att bifoga skadlig kod till filerna.

Om du är intresserad av att använda torrents för att dela dina egna icke-upphovsrättsskyddade filer eller för att ladda ner stora filer från andra människor, håll dig säker med ett antivirusprogram och ladda bara ner torrents som du vet är lagliga.

Hur Torrents är unika

Torrenter är som andra former av nedladdning till din dator. Men hur du får filerna är inte lika enkelt, och att dela dina egna data är mycket enklare.

Här är ett exempel på hur traditionell fildelning fungerar via HTTP-protokollet:

 1. Besök en webbsida i din webbläsare.
 2. Klicka på en nedladdningslänk för att starta nedladdningsprocessen.
 3. Spara filen på din dator.

Filen du laddade ner var på en server, förmodligen en avancerad med massor av diskutrymme och andra systemresurser, utformade för att tjäna tusentals eller miljoner människor samtidigt. Filen finns på den endast en server, och alla som har tillgång till den kan ladda ner den.

Torrenter fungerar lite annorlunda. Medan din webbläsare ansluter till webbplatser med hjälp av HTTP-protokollet använder torrents BitTorrent, så ett program som kan kommunicera via BitTorrent behövs istället:

 1. Öppna ett torrentprogram.
 2. Öppna TORRENT-filen för att starta nedladdningsprocessen.
 3. Spara filen på din dator.

I det här scenariot kan data du laddar ner via torrenten existera på hundratals servrar samtidigt, men dessa servrar är nästan alltid en vanlig persondator i ett hem, precis som din. Avancerad maskinvara krävs inte och vem som helst kan delta i denna typ av filutbyte. I själva verket kan alla som laddar ner till och med en del av filen nu fungera som sin egen torrentserver.


Hur Torrenter fungerar

Allt detta kan låta lite förvirrande men tanken är faktiskt ganska enkel. Som du läser ovan förlitar sig Torrents på ett peer-to-peer-nätverk. Det betyder bara att torrentdata, oavsett vad det kan vara, kan nås från mer än en server samtidigt. Den som laddar ner torrenten får den i bitar från andra servrar.

Tänk dig till exempel om jag skapade en torrent för att dela ett program jag skapade. Jag aktiverar torrenten och delar filen online. Dussintals människor laddar ner den, och du är en av dem. Ditt torrentprogram väljer och väljer vilken server du vill ta filen från beroende på vem som för närvarande delar den och vilka servrar som har den del av filen du för närvarande behöver.

I en traditionell fildelningsinstallation som använder en filserver skulle delning av ett 200 MB-program till 1,000 personer snabbt uttömma all min uppladdningsbandbredd, speciellt om de alla begärde filen på en gång. Torrents eliminerar detta problem genom att låta klienter skrapa bara lite av data från mig, lite från en annan användare och så vidare tills de har laddat ner hela filen.

När mer än en person har laddat ner hela filen kan den ursprungliga delaren sluta distribuera den utan att den påverkar någon annan. Filen förblir tillgänglig för alla andra användare av den torrenten på grund av den decentraliserade P2P-grunden för BitTorrent.


Hur torrenter fördelas

När en torrent har skapats kan skaparen dela en av två saker: .TORRENT-filen eller en hash av torrenten som ofta kallas en magnetlänk.

En magnetlänk är ett enkelt sätt att identifiera torrenten i BitTorrent-nätverket utan att behöva hantera en TORRENT-fil. Det är unikt för den specifika torrenten, så även om länken bara är en rad tecken är den lika bra som att ha filen.

Magnetlänkar och TORRENT-filer listas ofta på torrentindex, som är webbplatser som är byggda speciellt för att dela torrents. Du kan också dela torrentinformation via e-post, text etc.

Eftersom magnetlänkar och TORRENT-filer bara är instruktionerna för en BitTorrent-klient för att förstå hur man hämtar data är det snabbt och enkelt att dela dem.

Vanliga Torrentvillkor

Här är några användbara termer för att veta om du planerar att använda torrents:

 • Seed: Att så en torrent är att dela den. En torents utsädesantal är antalet personer som delar hela filen. Nollfrön betyder att ingen kan ladda ner hela filen.
 • Päron: En kamrat är någon som laddar ner filen från en såmaskin men som ännu inte har hela filen.
 • Leech: Leechers laddar ner mer än de laddar upp. En leecher kan istället ladda upp någonting alls efter att hela filen har laddats ner.
 • Swarm: En grupp människor som laddar ner och delar samma torrent.
 • Tracker: En server som spårar alla anslutna användare och hjälper dem att hitta varandra.
 • Klient: Programmet eller webbtjänsten som används av en torrentfil eller magnetlänk för att förstå hur man laddar ner eller laddar upp filer.

Lämna en kommentar