GIF-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med GIF-filtillägget är en Graphical Interchange Format-fil. Även om GIF-filer inte innehåller ljuddata ses de ofta online som ett sätt att dela videoklipp. Webbplatser använder ofta också GIF-filer för att visa animerade objekt som knappar eller rubrikbilder.

Eftersom GIF-filer sparas i ett förlustfritt format försämras inte bildkvaliteten när den används med GIF-komprimering.

Även om det finns två sätt att uttala "GIF", säger skaparen Steve Wilhite att det ska talas med en mjuk G som jif.


Hur man öppnar en GIF-fil

Innan du tittar på de program som nämns nedan måste du först bestämma vad det är du vill ha. Vill du ha ett program som kan spela GIF som en video- eller bildvisare, eller vill du ha något som låter dig redigera GIF?

På nästan alla operativsystem, de flesta webbläsare (Chrome, Firefox, Internet Explorer, etc.) öppnar GIF-filer online utan problem - du behöver inte något annat program på din dator. Öppna lokala GIF med Öppen meny eller eventuellt med ett dra-och-släpp i webbläsarfönstret.

Med andra applikationer som Adobe Photoshop, medan programvaran tekniskt kan öppna GIF som den kan med annan grafik, visar den inte riktigt GIF som du förväntar dig. Istället öppnar den varje ram i GIF som ett separat lager i Photoshop. Även om detta är bra för redigering av GIF, är det inte så bra för att spela / visa det enkelt som i en webbläsare.

Bredvid en grundläggande webbläsare är standardgrafikvisaren i Windows, kallad Microsoft Windows Photos, förmodligen det enklaste sättet att öppna dem i det operativsystemet.

Några andra program för Windows som kan öppna GIF-filer är Adobes Photoshop Elements- och Illustrator-program, CorelDRAW, Corel PaintShop Pro, ACD Systems Canvas och ACDSee, Laughingbird's The Logo Creator, Nuance's PaperPort och OmniPage Ultimate och Roxio Creator NXT Pro.

Om du använder macOS kan Apple Preview, Safari och de Adobe-program som nämns ovan fungera med GIF-filer. På Linux använder du GIMP medan iOS- och Android-enheter (och alla stationära operativsystem) kan visa GIF-filer i Google Drive.

Vissa mobila enheter öppnar GIF-filer i sina respektive standardapplikationer. Det kan bero på hur gammal din enhet är eller om programvaran är uppdaterad, men de flesta av dem kan ladda ner och visa GIF-filer utan att du behöver installera några extra appar.

Med tanke på antalet program som öppnar GIF-filer och att du kanske har minst två installerade just nu, finns det en mycket verklig chans att den som är inställd på att öppna dem som standard (dvs. när du dubbelklickar eller dubbelklickar på en ) är inte den du vill använda. Om du tycker att det är fallet kan du ändra det standard-GIF-programmet.

Hur man konverterar en GIF-fil

Att konvertera en GIF-fil till ett annat filformat är enklast om du använder en online-filkonverterare. På så sätt behöver du inte ladda ner ett program bara för att konvertera ett par GIF-filer.

FileZigZag är en underbar webbplats som konverterar GIF till bildformat som JPG, PNG, TGA, TIFF och BMP, men också till videofilformat som MP4, MOV, AVI och 3GP. Zamzar liknar.

GIF-tittarna som nämns ovan kan vara några andra alternativ för att spara GIF-filen i ett nytt format. De flesta av dessa program är bildredigerare, så chansen är att du faktiskt kan använda dem för att redigera GIF och spara den i ett video- eller bildfilformat.


Hur man skapar GIF-filer och laddar ner gratis GIF-filer

För att skapa din egen GIF från en video, använd gratis GIF-verktyg för att skapa online. Imgur gör till exempel GIF-filer från onlinevideor genom att låta dig välja vilken del av videon som ska vara en GIF. Det låter dig även lägga över text.

Förutom Imgur är GIPHY en av de bästa platserna för att hitta populära och nya GIF-filer som du sedan kan ladda ner eller enkelt dela på andra webbplatser. Du kan dela GIF till Facebook, Twitter, Reddit och flera andra platser, plus ladda ner det själv. GIPHY publicerar också en länk till HTML5-versionen av varje GIF.

Workflow-automatiseringsappen som finns på iPhones och iPads är ett annat enkelt sätt att skapa GIF-filer från dina egna foton och videor.


Mer information om GIF-filer

Delar av en GIF-fil kan vara transparenta för att avslöja bakgrunden bakom bilden.

Eftersom GIF-filer vanligtvis är begränsade i antalet färger de kan visa (bara 256), fungerar andra grafiska format som JPG, som kan lagra många miljoner färger, bäst för hela bilder som de som skapats med en digitalkamera. GIF-filer används då på webbplatser när det inte behöver finnas ett stort antal färger, som för knappar eller banderoller.

GIF-filer kan faktiskt lagra mer än 256 färger men det innebär en process som resulterar i att filen blir mycket större i storlek än den behöver - något som kan utföras av JPG utan att påverka storleken så mycket.

Lite historia på GIF-formatet

Det ursprungliga GIF-formatet hette GIF 87a och publicerades av CompuServe 1987. Ett par år senare uppdaterade företaget formatet och kallade det GIF 98a. Det var den andra iterationen som innehöll stöd för transparenta bakgrunder och lagring av metadata.

Medan båda versionerna av GIF-formatet möjliggör animationer, var det 98a som inkluderade fördröjd animationsstöd.

Lämna en kommentar