Xiaomi backslide: Samsung och Apple leder igen

#


Världsmarknadens maktförhållanden i Q3 2021 visar att Apple och Xiaomi har ändrat position i rankingen.

Kampen om övertaget i Canalys globala rankning var och förblir hård, med flera jättar som slåss om de fem första platserna - så många som företagets analytiker ser det. Men 2021, mer än 2020, ligger fokus inte så mycket på värdena på området som på hela industrins tillstånd.

Först har fabriksstoppen på grund av Covid-19 och sedan den starka återhämtningen i efterfrågan orsakat den så kallade chipkrisen, som alla aktörer på området, både ledare och medledare, måste hantera. "Smartphonebranschen försöker maximera produktionen av enheter på bästa möjliga sätt. På utbudssidan höjer chipsettillverkarna priserna för att motverka överbeställningar i ett försök att minska klyftan mellan utbud och efterfrågan. Trots detta kommer nedgången inte att avta förrän långt in på 2022, så företagen har tvingats höja listpriserna på enheterna", säger Ben Stanton, chefsanalytiker på Canalys.

Apple-Xiaomi Shuffle

Kvartalet som avslutades i september visade på ett steg bakåt för Xiaomi. Inte i absoluta tal, eftersom Pekingföretagets marknadsandel var oförändrad jämfört med föregående kvartal, utan i förhållande till konkurrenterna. Den "skyldige" bakom Xiaomis tillbakagång har ett specifikt namn och det är Apple, som har sett en liten men avgörande ökning i rankingen.

Men medan Xiaomi under Q3 2021 fick se sin marknadsandel förbli stabil på 14 %, med en nedgång från 12 % till 15 %, lyckades Apple, tack vare stimulansen från iPhone 13, göra det lilla språng som gjorde att man kunde gå om den mångfacetterade kinesiska teknikjätten. Vid jämförelsen från år till år låg Samsung kvar i toppen av topplistan och Seoul behöll sin andel på 23 % av den globala telefonmarknaden.

Toppen av topplistan under Q3 2020 var upptagen av Samsung och under Q3 2021 är situationen oförändrad. Den enda förändringen är att Apple och Xiaomi flyttar fram i rankingen. Under Q3 2020 låg Apple före Xiaomi, men under Q3 2021 kan Apple med 15 % av marknaden ta andraplatsen på bekostnad av Xiaomi (14 %). På fjärde och femte plats kommer Vivo och Oppo-gruppen, som har ökat med 1 % vardera på ett år och som kommer att ha 10 % av världsmarknaden vardera i slutet av tredje kvartalet 2021.


Det är pajen, inte skivorna, som oroar

Förutom maktbalansen med konkurrenterna är det utan tvekan nedgången på den globala marknaden som oroar företagen mest: även om proportionerna mellan skivorna är praktiskt taget oförändrade är det "pajen" som oroar, eftersom den är betydligt mindre för alla. Canalys analys uppskattar den totala nedgången på grund av chipkrisen till 6 % på årsbasis. Det finns lite att fira och lite att förtvivla över när det gäller rankningen för tredje kvartalet 2021, men det finns ett problem som är detsamma för alla: chipkrisen.


Lämna en kommentar