5 knep för att få ut det mesta av din Android-smartphone


Från mörkt läge till Stör ej - här är 5 knep för att få ut det mesta av din Android-smartphone

Om du nyligen har köpt en smartphone är du säkert glad och förvånad över hur snabb den är, hur länge batteriet håller och hur smidigt allting fungerar. Njut av det, för det kommer inte att vara länge.

Alla Android-smartphones (och faktiskt även iPhones) förlorar sin glans efter ett tag, och det är helt normalt att det händer. Det finns dock några grundläggande knep som du kan använda för att hålla din enhet i toppskick, inställningar som kommer att gynna din prestanda och ditt batteri på lång sikt. Det finns fem enkla knep som hjälper dig att få batteriet att åldras mindre snabbt, hålla skärmen ung och förlänga den rena känslan av en ny smartphone. Det är inte bara mycket enkelt att tillämpa dessa knep, utan det rekommenderas också starkt.

Batteritricks för smarta telefoner

Sedan Android 9 har Google infört ett nytt system för batterihantering/optimering. Ett system som nyligen har förfinats i Android 10 och som optimalt hanterar batterianvändningen genom att "studera" vår typiska användning av smarttelefoner. Med standard-Android 10 aktiverar du den genom att gå till Inställningar > Batteri > Energisparare och välja "Baserat på din rutin". Ett annat knep som är bra för både batteriet och skärmen (men också för ögonen) är att sänka skärmens ljusstyrka. Dra bara ner gardinen och stäng av den automatiska ljusstyrkan och ställ sedan in den manuellt till 50-60 %.


Använd mörkt läge

Det mörka läget är nästa steg efter tricket vi just beskrev: det minskar batteriförbrukningen, stänger av skärmens pixlar och låter ögonen vila under kvällstimmarna. Den kan aktiveras både på app- och operativsystemnivå (om du använder Android 10), och om din skärm är OLED fungerar den fantastiskt: batteriet håller upp till 30 % längre.


Rengör hemskärmen från onödiga ikoner

Den stora fördelen med en Android-smartphone jämfört med en iPhone, när det gäller användbarhet, är att du kan hålla hemskärmen ren och fri från onödiga ikoner, så att du snabbt kan hitta de appar du behöver utan att behöva leta bland alla andra. Varje installerad app "deponerar" sin ikon på skärmen som standard, men vi kan ta bort den manuellt eller ställa in smarttelefonen så att detta inte sker. Det är bara att trycka och hålla kvar på en ledig del av hemskärmen och välja "Heminställningar" från menyn som visas. Här finns en växel för att lägga till ikoner på startskärmen. Låt oss avaktivera den.

Använd funktionen "Stör inte"

Detta trick handlar om vårt välbefinnande: låt oss lära oss hur vi ska använda funktionen "Stör inte", särskilt om vi brukar sova med mobilen på nattduksbordet. Du hittar den under Inställningar > Ljud > Stör ej och du kan programmera den efter dina önskemål. Vi kan inaktivera alla ljudmeddelanden, men vi kan också ställa in undantag om det behövs.

Skydda dig mot att din enhet stjäls eller försvinner

Det sista knepet som alla bör göra är relaterat till funktionen "Hitta min enhet", som används för att spåra var din smartphone befinner sig om den försvinner eller stjäls. Genom att gå till Inställningar & Säkerhet & Hitta min enhet kan vi aktivera den och vara lite säkrare om vår smartphone saknas.

Lämna en kommentar