8 misstag som du bör undvika när du tar bilder med din smartphone

#


Det är inte lätt att ta kvalitetsfoton med din smartphone och det är lätt att göra triviala misstag. Här är några tips som hjälper dig att ta perfekta bilder

Foton från smarta telefoner blir alltmer populära och det finns till och med tävlingar för dem. För att inte tala om de sociala nätverken (särskilt Instagram) som gör det möjligt för fotoentusiaster att tjäna pengar eller bli influencers.

Låt oss börja med att säga att kamerorna på den senaste generationens smartphones i genomsnitt är bra. Naturligtvis behöver vissa av dem ofta en erfaren fotograf för att de ska se så bra ut som möjligt. Lyckligtvis är många av de justeringar och knep som kan förbättra kvaliteten på ett foto lätt att använda för alla. Även de som är mindre förtrogna med fotografi och teknik. Här är de vanligaste misstagen vi gör när vi tar bilder med våra telefoner.

Rengör kameran

Ett mycket vanligt misstag är att inte rengöra kameran, särskilt telefonens bakre kamera. De flesta av oss, hemma, på resande fot eller på kontoret, har våra telefoner med bakre kameran på skrivbord och möbler som ofta inte är särskilt rena, för att inte tala om ludd som kan hamna på linsen när vi stoppar telefonen i byxorna eller ryggsäcken. En smutsig eller lätt fet lins ger mörkare, lätt suddiga bilder. Det är en bra idé att rengöra kameran ofta med en mikrofiberduk.


Snabb kontroll

Som så ofta i fotografering är timing allt. Att kunna fånga det flyktiga ögonblicket är skillnaden mellan en bra bild och en spännande bild. Så varför slösa tid på att låsa upp telefonen, leta efter kamerasymbolen och sedan välja den? Varje telefon har sitt eget snabbkommando för att öppna kameran med ett enda tryck. På de senaste telefonerna kan du ofta bara klicka på fingeravtryckssensorknappen för att öppna kameran. På andra behöver du bara hålla ner volymknapparna. Alla dessa åtgärder kan vi anpassa som vi vill i inställningarna.


Kontrollera de avancerade inställningarna

De flesta användare öppnar kameran och tar en bild när de vill ta en bild. Men bilden som tas är inte alltid perfekt. Därför måste vi ägna lite tid åt att analysera de avancerade inställningarna för kameran . Vi måste säkert ändra inställningarna beroende på de olika sammanhang där vi ska ta bilden. Oroa dig inte om du inte har några kunskaper om fotografiet. I de flesta fall behöver du inte hantera något manuellt. Varje åtgärd har ett intuitivt namn som hänvisar till fotograferingsförhållandena.

Var försiktig med filter

Med Instagrams intåg har filter varit många människors räddning. Det är dock en tillfällig räddning. Förutom den populära sociala nätverkssidan finns det en mängd appar som fungerar med kameran för att applicera filter under fotograferingen. Och många telefoner har filter som har ställts in av tillverkarna. Om du inte har någon kunskap om fotografering kan dessa filter försämra bilden och framför allt få den att se falsk ut. Rådet är att endast använda appar för efterbearbetning och inte de som arbetar direkt på den första bilden. Ett bra exempel är PicsArt.

Den tredje tredjedelsregeln

Den tredje tredjedelsregeln är faktiskt en tumregel som du alltid bör följa innan du tar ett foto. Enligt denna regel delas skärmen i princip upp i nio rutor, som alla är lika stora. Föremålet eller motivet ska sedan placeras i skärningspunkten mellan två rasterlinjer. I slutändan är det en mycket enkel regel att tillämpa, men den kommer att öka kvaliteten och dynamiken i dina fotografier.

Selfietips

Är du en selfieälskare? Då är det här tipset något för dig. De flesta människor tar selfies genom att trycka på mittknappen på kameran. Det är inte fel, men det skapar bilder av ditt ansikte tillsammans med din arm. För att ge ditt ansikte och din figur en boost rekommenderas att du fotograferar med volymknapparna på din smartphone. Men det finns också ett annat knep. Koppla in hörlurarna och fotografera sedan med hjälp av volymknappen på hörlurarna.

HDR-läge

För att få tillbaka ljuset och kvaliteten på dina bilder kan du överväga att börja fotografera i HDR-läge. Den här tekniken rekommenderas inte i alla ljusförhållanden, men i svagt ljus eller något mörka miljöer kan den göra stor skillnad. Vissa telefonkameror har det här läget som standard, medan andra inte har det alls, särskilt äldre modeller. Men oroa dig inte, det finns ett antal appar på Play Store och App Store som kan simulera HDR-effekten på din smartphone.

Se upp för blixten

Var det mörkt, använd blixt. Fel. Många av oss tenderar att använda blixten på ett olämpligt sätt beroende på de dåliga ljusförhållandena i scenen vi fotograferar. Var dock försiktig, eftersom blixten i de flesta fall förstör kvaliteten på dina bilder. Det måste sägas att tekniken på det här området har utvecklats mycket och att smartphones nu har dubbla LED-blixtar, men det är fortfarande inte tillräckligt för att rekommendera användningen av dem. För att inte tala om den obehagliga röda ögonen-effekten på motiv.

Lämna en kommentar