Google Picasa är död: Long Live Google Photos

Picasa var Googles primära fotoapp under många år. Företaget förvärvade det ursprungligen 2004 som ett komplement till Blogger. Det var både en stationär app för Mac och Windows och ett online-fotogalleri. Det kommer från Flickrs ålder, och det är en app som ansluter användare till sina sociala nätverk, är lätt att använda på en mobil enhet och möjliggör redigering av foton online. Därför ersattes det senare av Google Foto 2016.


Skillnader mellan Picasa och Google Photos

Google Foto har förgrenats från Google+ som en fildelningstjänst. Det möjliggör snabb fotosökning, klassificering och gruppering. Det tillåter också begränsad fotoredigering för att tillämpa filter och ramar, beskära bilder och lägga till mindre fotoförbättringar. Google Foton fokuserar på hur användare använder foton och gör det lättare för användare att snabbt redigera och dela dem.

Google Assistant

Google Foto har en kraftfull fotoassistent som föreslår roliga funktioner och specialeffekter. Dessa specialeffekter inkluderar:

  • Panorama sydd ihop från en serie bilder.
  • Animationer skapade från en serie bilder som tagits ungefär samtidigt.
  • Flera porträtt arrangerade i ett fotobås-stilarrangemang.
  • Fotoarrangemang som markerar minnen, som för ett år sedan eller två år sedan.
  • Specialeffekter med semester-tema som alla hjärtans dag hjärtan och halloween skelett.
  • Interaktiva berättelsessamlingar skapade med foton runt ett evenemang eller en plats.

Google Assistant är tillgängligt för både mobil- och webbversioner av Google Foto. Du behöver inte göra något speciellt för att det ska hända. Det dyker bara upp på egen hand när du har foton som matchar profilen. Gå till avsnittet Google Photo Assistant i appen för att se dess förslag.


Dela

Picasas största svaghet (annat än beroende på en kombination av skrivbord och onlineapp) är att den aldrig tillät ordentlig, modern delning. Med Google Foton kan du dela med Twitter, Google+ och Facebook. Du kan också skapa album med delbara länkar, precis som du kunde med Picasa webbalbum. Eftersom andra sociala nätverk blir populära kommer Google Foton sannolikt att fortsätta lägga till delningsfunktioner.


Automatiska säkerhetskopior

En av de mest användbara funktionerna i Picasa-skrivbordsappen var att den automatiskt säkerhetskopierade foton från skrivbordet. Om du har en digitalkamera och du vill förhandsgranska dina semesterbilder på din bärbara dator är det här extremt praktiskt. Du får fortfarande denna grundläggande funktionalitet med hjälp av Google Photos-uppladdaren.

Google Foto säkerhetskopierar ett foto av hög kvalitet men inte ett foto i full upplösning om du inte anger det. Foton i full upplösning kostar extra lagringspengar, men du kan behålla originalen på hårddisken eller säkerhetskopiera dem på ett annat sätt.

Om du litar på säkerhetskopior från din Android-telefon duplicerar Google Foto dina filer på båda platserna.

Fotoredigering redigering~~POS=HEADCOMP

Med Google Foto kan du beskära, göra mindre justeringar och lägga till filter. För att lägga till kontrast, sätt på ett färgfilter. Men du kan inte göra avancerade effekter som att redigera fläckar. Det kanske inte stannar på det här sättet för alltid, Google köpte och pensionerade Picnik, en kraftfull fotoredigeringsapp online som möjliggjorde fler funktioner än Google Foto. Google äger också Snapseed, en mobil fotoredigeringsapp.

Vad sägs om Flickr?

Flickr ger en ganska parallell upplevelse om du är van vid funktioner i Picasa. Båda tillåter (eller tillåtna) etiketter, album, utskrift och geotagging (associerar en geografisk plats med ett foto, vilket ofta görs automatiskt av telefonkameror och andra enheter).

Du kan skriva ut foton eller beställa utskrifter online från endera appen, och du kan ladda upp dina foton, lägga in dem, skapa grupper och lägga till kommentarer. Du kan ange Creative Commons-licenser eller behålla allt upphovsrättsskydd för dina verk med enkla inställningar som du ändrar på en webbplats eller per fotobasis.

Flickr är en etablerad spelare. Det har funnits längre och det används fortfarande av seriösa fotografer. Det förvärvades dock nyligen av SmugMug från Yahoo, som har lidit av år av nedgång. Det finns ingen säkerhet om att Flickr kommer att leva mycket längre än Picasa, och när det går, kanske det inte finns en tydlig migreringsväg för att flytta foton till en annan tjänst.

Lämna en kommentar