Hur man testar en misstänkt länk utan att klicka på den

Vad att veta

  • E-postlänkar är vanligtvis legitima men ibland är de ett trick som är utformat för att öppna din dator för ett virus eller skadlig kod.
  • Korta länkar, länkar i oönskade e-postmeddelanden och länkar med konstiga karaktärssträngar är de största synderna som utsätter dig för hackare.
  • Länka skannrar, anti-malware programvara med realtidsskanning och second-opinion programvara kan hjälpa dig att blockera hot och vara säker.

Den här artikeln förklarar vad du ska leta efter i någon länk som du överväger att klicka på och delar viktiga säkerhetstips för att hålla hackare borta.

Om du har att göra med en inbäddad länk kan du inte se webbadressen automatiskt. Håll muspekaren över länken för att avslöja webbadressen utan att klicka på den och komma åt destinationswebbplatsen.


Inspektera korta länkar

En aning om att din länk kan vara farlig är att webbadressen verkar för kort. Medan länkförkortningstjänster som Bitly är populära och vanliga verktyg för att skapa kortare länkar, använder malware-distributörer och phishers länkförkortning för att dölja sina länkars verkliga destinationer.

Du kan inte säga om en kort länk är farlig bara genom att titta på den. Använd en länk-expansionstjänst som ChecShortURL för att avslöja en kortlänks verkliga avsedda destination. Vissa länkutvidgningswebbplatser säger till och med om länken finns i en lista med kända "dåliga webbplatser". Ett annat alternativ är att ladda ett webbläsarinsticksprogram som visar en kortlänks destination om du högerklickar på kortlänken.

Verifiera länkar i oönskade e-postmeddelanden

En vanlig nätfiske är att skicka ett e-postmeddelande som verkar som om det kommer från din bank. Dessa e-postmeddelanden brukar instruera offren att "verifiera din information" genom att klicka på en länk, uppenbarligen för att gå till bankens webbplats.

Om du fick ett oönskat e-postmeddelande som förmodligen kommer från din bank där du ber dig att klicka på en länk, är du troligen målet för ett nätfiskeattack.

Även om länken till din bank ser legitim ut, klicka inte på den. Besök din banks webbplats via din webbläsare, antingen genom att ange dess adress eller öppna ett bokmärke. Detta råd gäller även för oönskade texter från din "bank".


Akta dig för länkar till konstiga karaktärssträngar

Vissa malware-distributörer döljer destinationen för malware eller phishing-webbplatser genom att använda så kallad URL-kodning. Till exempel, med URL-kodning, översätts bokstaven A till% 41.

Med kodning kan distributörer av skadlig programvara maskera destinationer, kommandon och andra otäcka saker i en länk så att du inte kan läsa den. Använd ett URL-avkodningsverktyg, till exempel URL-avkodare, för att ta reda på den exakta URL-destinationen.


Allmänna länksäkerhetstips

Skanna länken med en länkskanner

Länka skannrar är webbplatser och plugin-program som låter dig ange webbadressen till en misstänkt länk och kontrollera den för säkerhet. Norton SafeWeb, URLVoid och ScanURL erbjuder säkerhetskontroll av länkar. De indexerar fjärrdestinationen och rapporterar sedan vad som hittades så att du aldrig behöver ladda webbplatsen på din egen dator.

Aktivera realtids- eller aktiv skanning i programvara mot skadlig programvara

Dra nytta av alla aktiva eller realtidsskanningsalternativ som tillhandahålls av din antiprogramvara. Dessa alternativ kan använda mer systemresurser, men det är bättre att fånga skadlig kod medan den försöker komma in i ditt system snarare än efter att din dator redan har infekterats.

Håll din antiprogramvara och antivirusprogram uppdaterad

Om ditt antivirusprogram eller antivirusprogram inte har tillgång till de senaste virusdefinitionerna kan det inte fånga de senaste hoten i naturen som kan infektera din maskin. Se till att din programvara är inställd på automatisk uppdatering regelbundet och kontrollera datumet för den senaste uppdateringen för att säkerställa att uppdateringar faktiskt sker.

Överväg att lägga till en andra åsikt Malware Scanner

En second-opinion malware scanner kan erbjuda en andra försvarslinje om ditt primära antivirusprogram inte upptäcker ett hot. Några utmärkta second-opinion-skannrar, som Malwarebytes och Hitman Pro, kan göra en verklig skillnad.

Lämna en kommentar