Italia 1 och Canale 5 byter också kodning: snart bara i HD


På marksänd digital-tv kommer RAI:s och Mediasets mindre kanaler snart bara att kunna ses i HD, men det kommer också viktiga nyheter för Italia 1 och Canale 5 på digital satellit

I slutet av 2021 kommer det att ske djupgående förändringar för italiensk tv, som äntligen gått in i den första tekniska fasen av övergången från den gamla till den nya digitala standarden, både på marksänd digital-tv och satellit-tv. Efter tillkännagivandet om övergången till Mpeg-4-kodning för 19 "mindre" kanaler och en handfull radiostationer har RAI och Mediaset nu nyheter som kommer att få en mycket större inverkan på vissa tittare eftersom det gäller två kanaler med höga tittarsiffror: Italia 1 och Canale 5.

Mediasets två huvudnätverk är, som vi redan vet, uteslutna från den tekniska förändringen den 20 oktober och kommer att fortsätta att sändas på digital markbunden markbunden sändning enligt den gamla Mpeg-2-standarden. Detsamma kan dock inte sägas om den digitala satelliten tivùsat, den kostnadsfria plattformen som via satellit återutsänder samma kanaler som den digitala marksändningen (plus några andra kanaler som sänds exklusivt). På denna plattform kommer de två flaggskeppen från Mediaset snart att sändas enbart i HD-upplösning: farväl till kanalerna i standardupplösning, som kommer att stängas av, men också farväl till Italia 1 och Canale 5 för vissa användare av tjänsten som har en mycket gammal TV.

Italia 1 och Canale 5 enbart HD: när

Övergången av Italia 1 till enbart HD på tivùsat kommer att ske mycket snart: den 1 november, om bara tre veckor. Det kommer dock att finnas mer tid för Canale 5, som kommer att stänga av kanalen i standardupplösning först den 1 januari 2022.

Också i det här fallet är ändringen av upplösningen kopplad till ändringen av codec: från Mpeg-2 till Mpeg-4. Det är inte de första två Mediaset-kanalerna som byter till Mpeg-4 och HD-upplösning, eftersom samma sak hände i juni med Rete 4, ett annat nätverk med höga tittarsiffror.


Italia 1 och Canale 5 HD endast: vem behöver byta TV

De som redan är tivùsat-användare på satellit, och som idag ser Rete 4 utan problem, kommer därför inte att ha några problem vare sig den 1 november med Italia 1 eller den 1 januari 2022 med Canale 5: standarden och upplösningen är densamma, om du ser Rete 4 kommer du också att se Italia 1 och Canale 5.

I princip är alla tv-apparater och avkodare som är utrustade med Tivùsat HD, Tivùsat 4K, Lativù och Lativù 4K kompatibla med Mpeg-4 och hög upplösning. De som inte är utrustade med denna typ av utrustning måste uppdatera sin TV eller dekoder.

I det här fallet är det lämpligaste valet att köpa en ny HD- eller 4K-TV med en dubbel integrerad dekoder, antingen digital marksänd DVB-T2 eller digital satellit DVB-S2.

Alla moderna tv-apparater med dubbla avkodare som säljs i dag är faktiskt fullt kompatibla med HD-upplösning, Mpeg-4, och kommer inte att ha några problem i november, januari 2022 eller till och med januari 2023, när standarden kommer att ändras igen till den framtida HEVC Main-10 codec. På dessa TV-apparater, som är utrustade med en CAM-plats och en vinjett, kommer vi att kunna använda vårt befintliga Tivùsat-kort utan problem.


Lämna en kommentar