Hur man byter ut en trasig eller borttappad fjärrkontroll

Vad du behöver veta

  • Det är inte nödvändigt att köpa en enhetsspecifik fjärrkontroll som en ersättningsfjärr för en som har gått sönder eller tappats bort.
  • En universalfjärrkontroll fungerar med de flesta enhetsmodellerna för nästan alla tillverkare och kan vara kompatibel annan elektronik i hemmet.
  • En fjärrkontrollapp är också ett bra alternativ eftersom de är tillgängliga från de flesta tillverkare och kan styras via en smartphone eller surfplatta.

Byt ut en trasig eller borttappad fjärrkontroll mot en universell fjärrkontroll

Stora butikskedjor som Elgiganten, Media Markt och HiFi Klubben har en rad universella fjärrkontroller. Universella fjärrkontroller är inte märkesspecifika, så du kan använda dem med vilken enhetsmodell som helst från nästan alla elektroniktillverkare. De flesta universella fjärrkontroller fungerar med flera enheter så att de kan styra din TV, digital-TV-box och annan kringutrustning som DVD-spelare och streaming-enheter. Var noga med att läsa på förpackningen för att se till att dina enheter är kompatibla.

Derek Abella / Lifewire

Beroende på hur många enheter du använder med fjärrkontrollen kan den ursprungliga installationen ta ett tag. Universella fjärrkontroller kommer ibland med en lista med kodnummer för en enorm lista med enheter. Du måste slå upp varje enhet du vill använda och sedan ange lämplig kod på knappsatsen. Nyare fjärrkontroller hanterar detta automatiskt.

Köp en fjärrkontroll från tillverkaren

Om du inte vill ha en universell fjärrkontroll ska tillverkaren av din enhet sälja en ersättningsmodell. Gå till tillverkarens webbplats eller ring tillverkaren för att se hur de kan hjälpa dig. Om tillverkaren inte kan sälja direkt till dig via telefon eller internet bör de kunna hänvisa dig till närmaste återförsäljare.


Överväganden för att köpa en ny fjärrkontroll

Fjärrkontrollerna har blivit mindre, men de brukar ha fler och fler knappar. Var noga med att köpa en fjärrkontroll som sitter bekvämt i din hand med knappar som är tillräckligt stora för att trycka på utan att trycka på andra knappar. Belysta knappar är också en bra fördel när du byter kanaler på natten.

Hållbarhet är ett annat problem med fjärrkontroller. När du tittar på olika modeller i en butik är det svårt att veta vilken fjärrkontroll som uppfyller dina behov av prestanda och hållbarhet. Det är här en bra garanti lönar sig. Lika viktigt är butikens returpolicy om du bestämmer dig för att reklamera fjärrkontrollen.


Kabel- och satellitprenumeranter

Om din fjärrkontroll levererades av ditt kabel- eller satellitföretag måste du ringa företaget för att få en ersättare. Om den går sönder ska företaget tillhandahålla en gratis. Om den tappats bort kan du behöva betala en ersättningskostnad.

Ladda ner en fjärrkontrollapp

Beroende på vilken enhet du behöver använda kan det finnas en mobilapp som fungerar som en fjärrkontroll. Öppna bara din webbläsare och sök efter enhetens namn + app för fjärrkontroll. Några av de appar som finns tillgängliga för Android- och iOS-enheter inkluderar:

5 appar som gör din iPhone till en fjärrkontroll

  • Comcast XFINITY TV Remote app för en Apple- eller Android-mobilenhet fungerar med Comcast TV-lådor.
  • Android TV Remote Control-appen fungerar med Android TV-apparater.
  • Appen Easy Universal TV Remote fungerar med en rad tv-apparater.
  • Apple TV-appen styr din Apple TV.
  • Smart-TV från LG, Sony, Samsung, Panasonic Viera och andra tillverkare har appar som fungerar med sina TV-apparater.

Lämna en kommentar