Japans Pepper-robot kommer att få en egen appbutik på nätet


SoftBank Robotics lanserar en plattform för att utveckla appar för sin humanoida robot och efter Japan ger sig iväg för att erövra Europa

Pepper-roboten kommer inom en snar framtid att kunna utföra många fler uppgifter än idag, som till exempel att hålla ett öga på huset när ägarna är borta eller dammsuga när det behövs. SoftBank Robotics tillhandahåller verktygen och programmerarna sina talanger och sin fantasi.

"Utvecklare kan redan göra appar för Pepperroboten med hjälp av Android-verktyg, men SoftBank Robotics funderar också på att öppna en webbplats - liknande en mobil "app store" - som skulle göra det möjligt för intresserade programmerare att sälja programvara till ägarna av den lilla roboten", förklarade Nicolas Boudot, försäljningschef för EMEA, vid MWC 2017. Boudot gav några exempel på möjliga tillämpningar, till exempel hushållsrengöring eller äldreomsorg, men påpekade också att SoftBank Robotics för närvarande fokuserar på att öka försäljningen av Pepper.

Allround-robot

Den humanoida roboten Pepper är faktiskt inte en leksak, åtminstone inte på ekonomisk nivå: den kostar faktiskt 20 000 dollar. Det måste också sägas att försäljningen går ganska bra, eftersom SoftBank Robotics har sålt omkring 10 000 enheter sedan Pepper kom ut på marknaden 2015. Nackdelen är att de flesta köpen kommer från företag, främst japanska, trots att man försöker engagera även konsumentmarknaden. SoftBank Group Corp använder för närvarande Pepper som en "hjälpreda" i sina mobiltelefonbutiker i Japan, och släppte nyligen en samling appar som utvecklats specifikt för hemmet, till exempel möjligheten att styra belysningen för robotar som köpts av enskilda konsumenter.


Erövrar Europa

Pepper är faktiskt ett resultat av ett franskt startupföretag som köptes av japanska SoftBank för 100 miljoner dollar 2012, och som sedan drev på hårt för att introducera roboten i Japan. Nu försöker den japanska jätten göra samma sak i Europa. Företaget har redan lyckats "placera" 40 Pepper-robotar i Carrefours stormarknader och ytterligare 30 på Costa Crociere-fartyg. I USA arbetar Pepper som ceremonimästare på Pyramid Taproom på Oaklands internationella flygplats. Boudot erkänner dock att européerna är mer försiktiga med robotar än japanerna och att "i Europa är vi rädda för att robotarna ska stjäla våra jobb". Softbank går dock sin egen väg. Pepper-robotten använder redan Nuance röstigenkänningsteknik, men företaget för också samtal med Microsoft. Och glöm inte att SoftBank köpte chiptillverkaren ARM för 32 miljarder dollar i juli förra året, så det är möjligt, men inte bekräftat, att företaget kommer att överge Intel-processorer.


Lämna en kommentar