Kan du inte logga in på din Mac? Skapa ett nytt administratörskonto

Att skapa ett extra administratörsanvändarkonto kan vara till nytta i situationer där du är låst från din Mac - kanske för att den är frusen och du redan har försökt återställa PRAM eller SMC. I sådana fall kan du se ett meddelande som säger "Det går inte att logga in på användarkontot just nu."

Ett extra admin-användarkonto är användbart eftersom det inte har ändrats i sina preferensfiler. Det innehåller inte heller några data utöver vad macOS lägger till när kontot skapas. När du har administrativ åtkomst till din Mac kan du återställa ditt glömda lösenord och sedan logga ut och logga in igen med ditt vanliga konto.

Dessa instruktioner gäller för moderna macOS-system (eller Mac OS X).

Lifewire / Theresa Chiechi

Du kan vara utestängd från din Mac antingen för att du har glömt lösenordet för ditt användarkonto eller om Macen agerar. I dessa fall tvingar du Mac att skapa ett nytt administratörskonto med ett nytt användar-ID och lösenord.

Denna metod för att få tillgång till en Mac har ett par nackdelar. Det fungerar inte om du krypterade Mac-enheten med FileVault eller om du ställer in ett lösenord för firmware som du har glömt lösenordet för.

Om du är redo kan du skapa ett annat administratörskonto genom att utföra följande steg.


Hur man skapar ett administratörskonto i enanvändarläge

Börja med att stänga av din Mac. Om du inte kan stänga av det normalt håller du strömbrytaren intryckt.

När Mac-datorn stängs av startar du om den i en speciell startmiljö som heter Single User-läge. Detta läge startar en Mac i ett terminalliknande gränssnitt där du kan köra kommandon från en prompt.

Du kan använda enanvändarläge för många olika felsökningsprocesser, inklusive reparation av en startdisk som inte startar.

 1. För att starta till enanvändarläge, tryck och håll ned Kommando + R medan du startar Mac.

 2. Mac-datorn visar rullande textrader när den startar upp. När rullningen slutar visas följande kommandoradsprompt:

  : / root #

 3. Vid denna tidpunkt körs Mac, men startenheten är inte monterad. Montera startdrivenheten för att komma åt filerna på den. Ange vid kommandotolken / Sbin / mount -uw /, Tryck sedan på ange or Retur på tangentbordet.

 4. Med startdrivenheten monterad kan du komma åt dess filer och mappar från kommandotolken.

 5. Tvinga macOS att tänka att när du startar om din Mac är det första gången du startar upp i den för närvarande installerade versionen av macOS. Detta gör att Mac beter sig som den gjorde första gången du slog på den när den guidade dig genom processen att skapa ett administratörsanvändarkonto.

  Denna process tar inte bort eller ändrar ditt befintliga system eller användardata. Det låter dig skapa ett nytt administratörsanvändarkonto.

  För att starta om Mac i detta speciella läge, ta bort filen som berättar för operativsystemet om engångsinstallationsprocessen har utförts. Ange vid kommandotolken rm /var/db/.applesetupdone, Tryck sedan på ange or Retur.

 6. Med applesetupdone filen tas bort nästa gång du startar om Mac-guiden guidas du genom processen att skapa det nödvändiga administratörskontot. Ange vid uppmaningen omstart, Tryck sedan på ange or Retur.

 7. Mac startas om och visar Välkommen till Mac skärm. Följ steg-för-steg-guiden för att skapa ett nytt administratörsanvändarkonto. När du är klar med att skapa kontot loggar Mac in dig med det nya kontot. Du kan sedan fortsätta med de felsökningssteg du behöver utföra.

Du hittar ytterligare tips som kan hjälpa till med de problem du har i kategorin Mac-felsökningstips.

Lämna en kommentar