Vad är AirDrop? Hur fungerar det?

AirDrop är en funktion som låter Mac och iOS-enheter dela filer trådlöst med varandra med ett minimum av krångel. I den här artikeln lär du dig:

  • Varför människor använder Airdrop
  • Vad det kan användas till
  • Hur det fungerar ur teknisk synvinkel

Hur Airdrop används

Ofta när du vill dela foton med någon kommer du antingen att skicka SMS eller skicka dem via e-post. Även om det kommer att fungera kan det vara mycket snabbare att bara använda AirDrop för att skicka bilderna till dem. Det enda kravet är att båda enheterna måste vara från Apple.

AirDrop är inte bara för foton. Du kan använda den för att överföra nästan allt du kan dela. Du kan till exempel AirDrop en webbplats från din iPad till din väns telefon, vilket är bra om de vill bokmärka den för att läsa senare. Du kan också AirDrop-text från Notes till någon annans iPad eller iPhone. Funktionen kan till och med hantera information som spellistor, kontaktinformation och platser du har fäst i Apple Maps.

Lär dig hur du använder Airdrop på en iPhone

Ellen Lindner / Lifewire

Dessa instruktioner gäller för enheter som kör iOS 7 eller senare och Mac-datorer efter 2012 som kör OS X Yosemite och senare.

Hur fungerar AirDrop?

AirDrop använder Bluetooth för att skapa ett peer-to-peer-Wi-Fi-nätverk mellan enheterna. Det betyder att du inte behöver vara ansluten till din router eller till och med internet för att ha en AirDrop-anslutning. Du måste dock ha Wi-Fi och Bluetooth aktiverat.

Varje enhet skapar en brandvägg runt anslutningen och filer skickas krypterade, vilket faktiskt gör det säkrare än att överföra via e-post. AirDrop kommer automatiskt att upptäcka enheter som stöds i närheten, och enheterna behöver bara vara tillräckligt nära för att skapa en bra Wi-Fi-anslutning, vilket gör det möjligt att dela filer i flera rum.

En fördel för AirDrop är användningen av Wi-Fi för att skapa anslutningen. Vissa appar har en liknande fildelningsfunktion med Bluetooth. Och vissa Android-enheter använder en kombination av NFC (Near Field Communications) och Bluetooth för att dela filer. Men både Bluetooth och NFC är relativt långsamma jämfört med Wi-Fi, vilket gör att dela större filer med AirDrop mycket snabbare och bekvämare.

Om du har problem med att AirDrop inte fungerar korrekt kan du prova dessa felsökningstips för att få det att fungera igen.


Lämna en kommentar