Så här fixar du det när din PS3-kontroller inte ansluter

Om din PS3-kontroller inte ansluter till din PlayStation 3-konsol kan det bero på några olika problem. Så här felsöker du anslutningsproblem med din trådlösa PS3-kontroller.

Kontroller gjorda för andra Sony-system, till exempel PS2 och PS4, kan inte användas med PS3 utan hjälp av en adapter. Se till att kontrollen du använder är kompatibel med din konsol.


Varför ansluter inte min PS3-kontroller?

Det finns två officiella varianter av den trådlösa PS3-kontrollen: Dualshock 3 och den äldre avvecklade Sixaxis.

Evan-Amos

Båda versionerna kan anslutas direkt till konsolen via en mikro-USB-kabel, och båda inkluderar Bluetooth-funktioner som möjliggör trådlös användning. Varje kontroll har också ett internt batteri som laddas när den är ansluten till ditt PS3. Den enda stora skillnaden mellan dem är att Dualshock 3 har vibrationsförmåga.

För att vibrationsfunktionen ska fungera måste den vara aktiverad och spelet du spelar måste stödja vibrationer.

Dessutom finns det dussintals PS3-kompatibla kontroller tillverkade av tredjepartstillverkare. Vissa inofficiella PS3-kontroller fungerar bara när de är anslutna direkt till konsolen, och vissa kommer med en Bluetooth-adapter som du måste ansluta till konsolen för att kunna spela trådlöst. Ändå litar de alla på samma underliggande teknik, så de är utsatta för samma problem. Anslutningsproblem kan orsakas av:

 • Synkroniseringsfel mellan kontrollen och PS3-konsolen.
 • Problem med kontrollens batteri.
 • Problem med kontrollens interna hårdvara.

Vad du ska göra när din PS3-kontroller inte ansluter

 1. Gör en grundläggande felsökning

  Innan du börjar plocka isär din PS3-kontroller, här är några steg du kan ta för att identifiera källan till dina anslutningsproblem:

  • Stäng av PS3-konsolen och slå sedan på den igen för att se om det löser problemet.
  • Om möjligt, försök att ansluta din kontroller till en annan PS3, eller anslut en annan PS3-controller till din PS3 för att se till att problemet inte ligger i själva konsolen.
  • Se till att USB-kabeln som ansluter din handkontroll till konsolen fungerar.
  • Ta bort alla andra USB-enheter som du har anslutit till din PS3 när du försöker synkronisera din handkontroll.
  • Om du använder en trådlös handkontroll, se till att kontrollens batteri är laddat och ligger inom 9 meter från konsolen.
  • När du försöker synkronisera en trådlös handkontroll, se till att du inte har mer än sex andra Bluetooth-utrustningar som redan är ihopkopplade med din konsol.
 2. Byt ut batteriet

  Om kontrollen inte startar alls ligger problemet troligen i batteriet eller den interna hårdvaran. Försök först ta bort batteriet och sätt i det igen:

  1. Använd en reparationssats för glasögon för att skruva loss baksidan av PS3-kontrollenheten.
  2. Leta efter ett litet klockbatteri. I officiella Sony PS3-kontroller ligger den nära moderkortets övre vänstra sida.
  3. Ta försiktigt ur batteriet och lägg det åt sidan i 30 sekunder.
  4. Sätt tillbaka batteriet och försök sätta på kontrollen igen.
  5. Om det inte fungerade, försök byta ut det gamla batteriet mot ett nytt. Alla vanliga klockbatterier kommer att duga.
 3. Återställ din PS3-kontroller

  Om din handkontroll fungerar medan den är inkopplad, men du inte kan spela trådlöst, kan du försöka återställa handkontrollen:

  Sony

  1. Stäng av din PS3-konsol.
  2. Anslut kontrollen till USB-porten på konsolen.
  3. Starta din PS3.
  4. Leta efter ett litet hål på baksidan av kontrollenheten nära L2-knappen. Använd ett utvecklat gem för att trycka ner den lilla återställningsknappen inuti hålet.
  5. Tryck PS för att para ihop den med ditt PS3.
 4. Rengör moderkortet

  Om din kontroller fortfarande inte ansluter ligger problemet troligen på enhetens moderkort eller annan intern hårdvara. Du kan försöka rengöra moderkortet med tryckluft, men var mycket försiktig så att du inte skadar enheten ytterligare.

 5. Kontakta tillverkaren

  Om du har en officiell Sony-kontroller som fortfarande är under garanti kan du kontakta PlayStation-supporten för ytterligare hjälp. Om du är osäker på vilken typ av kontroller du har, kontrollera modellnumret på baksidan. Om din kontroller har tillverkats av en annan tillverkare, kontakta dem för ytterligare hjälp.


Lämna en kommentar