Hur fixar jag en mus som inte fungerar?

Såvida inte musen drabbas av ett maskinvarufel - genom att bli dunked med kaffe eller bli slagen från sidan av skrivbordet av en uttråkad katt - är oddsen bra att eventuella prestandafel som du ser i enheten lätt kan korrigeras i ditt operativsystems kärninställningsverktyg.

Grafiska användargränssnitt är optimerade för musinmatning och är svåra att använda utan en funktionell mus. Granska de vanliga tangentbordsgenvägarna för Windows, macOS och Linux för att hjälpa till med felsökning i avsaknad av en mus eller en pekskärm.

John Caezar Panel / Getty Images


Orsaken till att en mus inte fungerar

Musfel källa från fem källor:

 • Irreparabel hårdvaruskada.
 • Förlust av ström eller anslutning.
 • Störning mellan musen och arbetsytan.
 • Utdaterad mjukvara.
 • Operativsystemsfel eller felkonfigurationer.

Så här fixar du en PC eller bärbar mus som inte fungerar

Eftersom flera faktorer kan vara roten till att en mus inte fungerar ordentligt är felsökning av problemet det bästa sättet att få det att fungera igen. Prova dessa steg, ordnade i ordning efter de vanligaste och enklaste till mest intensiva.

 1. Inspektera musen för hårdvaruskador. Ett knäckt hölje, en saknad boll, klibbigt eller tyst klickande på fingeromkopplarna eller om den optiska sensorn inte glöder antyder att enheten är skadad. Med tanke på hur billigt de flesta möss är, antyder hårdvaruskador vanligtvis att ersättning, snarare än reparation, är den optimala lösningen.

 2. Rengör musen. Om pekaren rör sig i ryckiga rörelser eller är mindre lyhörd än vanligt, rengör musen för att se om det förbättrar prestandan. Det är enkelt att rengöra en trådlös mus eller en trådbunden mus med en rullboll.

  När du rengör musen, se till att det inte finns något som täcker lasern på musens botten. Allt som hindrar lasern (som papper, tejp etc.) kommer att störa musens / markörens rörelse.

 3. Byt ut batterierna. Byt ut batterierna mot en ny uppsättning, särskilt om du fortfarande använder batterierna som medföljde enheten. Överväg att använda uppladdningsbara batterier. Kontrollera också att batterierna är korrekt isatta. Ibland kan det vara svårt att stänga paneldörren innan batteriet studsar.

  Anslut också musen till laddaren i 30 minuter så att den får tillräckligt med juice för att ansluta. Möss med USB-laddningsportar och icke-uppladdningsbara batterier verkar ibland misslyckas utan varning när laddningsnivån sjunker för mycket.

 4. Testa en annan USB-port. Det kan finnas ett problem med den du använder, så koppla bort musen eller mottagaren och prova en alternativ USB-port. De flesta stationära datorer har portar på datorns fram- och baksida, så prova alla portarna innan du hoppar till ett annat steg. Det kan också vara så att kontakten delvis lossnar.

 5. Anslut musen direkt till USB-porten. Om du använder en kortläsare eller en extern USB-hubb kan det finnas ett problem med den enheten istället för musen eller USB-porten. Anslut musen direkt till datorn för att se om problemet löser sig.

 6. Använd musen på en lämplig yta. Vissa möss kan användas på (nästan) vilken typ av yta som helst. Många kan inte. Studera enhetens begränsningar - det kan kräva en musmatta, särskilt om du använder en äldre mus. Vissa optiska möss kan till exempel inte spåra rörelse på blanka ytor eller ytor med antingen mycket mörka eller mycket ljusa färger.

 7. Uppdatera drivrutinen. Kontrollera tillverkarens webbplats för tillgängliga drivrutinsuppdateringar eller använd verktyg för uppdatering av drivrutiner. Om din mus inte kommer att göra något som tillverkaren lovade att den skulle göra (till exempel rullning från sida till sida), kontrollera tillverkarens webbplats för att se om det krävs en drivrutin. Dessa filer är vanligtvis gratis.

 8. Släpp och para ihop en Bluetooth-mus. Det är inte ovanligt att Bluetooth-enheter antingen förlorar parkopplingsstatus eller glömmer bort datorn om en annan Bluetooth-mus är ihopkopplad med den.

 9. Inaktivera en integrerad styrplatta. Om din bärbara dator stöder en intern styrplatta, inaktivera den via operativsystemets inställningsverktyg. En intern styrplatta kan komma i konflikt med eller åsidosätta en extern mus.

Mushjul rullar inte? Så här fixar du det


Lämna en kommentar