Så här fixar du det när Internet Explorer inte öppnas

Internet Explorer fungerar bra för det mesta, men det finns tillfällen när det inte öppnar oavsett vad du försöker. Det kan finnas flera anledningar till att detta kan hända, men om du arbetar från den enklaste lösningen till de mer komplexa bör du få den att fungera igen på nolltid.

Internet Explorer blev föråldrad när Windows 10 rullade ut och Microsoft stöder det inte längre. Om du använder IE på ett äldre system är den här artikeln något för dig. Denna taktik kan också tillämpas på Microsoft Edge-webbläsaren eller vilken webbläsare du har problem med, även på de senaste versionerna av Windows.


Möjliga orsaker till att Internet Explorer inte öppnas

Flera problem kan orsaka att Internet Explorer inte öppnas, inklusive:

 • Skadade standardinställningar
 • Ändringar av viktiga internetinställningar när program installeras
 • Add-ons
 • Skadlig programvara som ändrade eller förstörde viktiga IE-registernycklar

Hur fixar jag Internet Explorer: s misslyckande med att öppna

Ibland är det enkelt att få Internet Explore att öppna normalt, som liknar en ny start. Andra gånger är lösningen mer involverad. Försök med var och en av stegen nedan för att spika upp och åtgärda problemet.

 1. Tvinga Internet Explorer att sluta. Öppna den igen när den slutar. Internet Explorer körs ofta i bakgrunden när du stänger den. Om du avslutar processen tar den bort den här limboen, så att du kan starta om programmet på nytt.

 2. Starta om datorn. Detta rensar bort det elektroniska skräpet som lämnas av alla åtgärder du gör när du använder din dator, till exempel genom att öppna, stänga, installera och ta bort program.

 3. Starta om datorn i felsäkert läge. Detta är ett bra sätt att se om skadlig programvara har skadat dina systemfiler. Detta förhindrar att skadlig programvara startar. Om Internet Explorer öppnar utan problem, orsakar problemet troligen en infektion med skadlig kod.

  Om så är fallet är ditt nästa steg att återställa dina säkerhetsinställningar för Internet Explorer. Om det inte löser problemet installerar du om Internet Explorer helt.

 4. Kör Internet Explorer med tillägg inaktiverade. Vissa tillägg stör webbläsarens normala funktion eller korrupta systemfiler. Om Internet Explorer öppnar som det ska med tillägg inaktiverade, använd Add-On Manager för att aktivera dem du behöver en efter en och kontrollera webbläsarens funktion när du går.

 5. Se till att du har version 11. Internet Explorer 11 är den senaste (och sista) versionen av webbläsaren. Starta om datorn efter installation av nödvändiga uppdateringar. Detta bör ersätta alla Internet Explorer DLL-filer som skadades av skadlig programvara.

  Även om du löser problemet med att återställa eller uppdatera Internet Explorer-inställningarna kan du fortfarande ha skadlig programvara på din dator. Det är en bra idé att köra en fullständig antivirussökning.

 6. Installera om Internet Explorer igen. Om inget av ovanstående alternativ fungerar och du fortfarande inte kan få Internet Explorer att öppna, installera om det.

  Webbläsaren ingår som en Windows-funktion, så du kan inte avinstallera och installera om den som en vanlig app. Istället måste du inaktivera och sedan återaktivera det som en Windows-funktion.


Så här åtgärdar du Internet Explorers misslyckande att öppna när du klickar på en länk

Ibland, när du klickar på en URL på en webbplats, öppnar inte Internet Explorer länken, särskilt om webbläsaren är öppen. Oavsett orsaken finns det några saker du kan göra för att fixa det.

 1. Se till att standardwebbläsaren för att öppna webblänkar är inställd på Internet Explorer.

 2. Ställ in webbfilföreningar till Internet Explorer. Detta gör IE till din standardapp för att öppna länkar.


Förhindra en upprepning

För att undvika att problemet uppstår igen, installera bra antivirus- och skadlig programvara för skanning. Se också till att Internet Explorer fortfarande fungerar efter att du kör Windows-uppdateringar. Om det inte är det, se stegen ovan för att fixa det igen.

Lämna en kommentar