Så här fixar du ”Internet Explorer har slutat fungera” -felet

När Internet Explorer visar ett felmeddelande som säger "Internet Explorer har slutat fungera" finns det några sätt att få det igång igen.

Det här problemet kan uppstå på datorer med Windows 10, Windows 8 och Windows 7, och de möjliga lösningarna här gäller endast Internet Explorer (inte Microsoft Edge). Microsoft uppdaterar inte längre eller stöder Internet Explorer. Innan du försöker åtgärda felet bör du överväga att uppdatera till Microsoft Edge eller en annan aktuell webbläsare istället.


Orsaker till meddelandet "Internet Explorer har slutat fungera"

Som med många Windows-problem beror problemet vanligtvis på att program inte kan komma åt specifika biblioteksfiler som kallas DLL-filer (dynamiska länkbibliotek). Dessa gör det möjligt för program att kommunicera, dela data och fungera korrekt, men när dessa filer är skadade eller felplacerade upphör applikationer att fungera.

Felet kan också härröra från skadade cachefiler och inkompatibla plugin-program.

Lucas Racasse / Getty Images

Så här fixar du "Internet Explorer har slutat fungera" -fel

Felsökning av de mest troliga synderna kan lösa problemet så att du kan komma tillbaka till ditt favoritinnehåll online.

  1. Uppdatera Windows och Internet Explorer. De problem du står inför kan ha åtgärdats och åtgärdats i en tidigare uppdatering. Som ett resultat är det viktigt att du har den senaste versionen av Windows installerad på din dator.

  2. Återställ inställningarna för Internet Explorer. Om du återställer Internet Explorer till standardinställningarna kan du ta bort ändringar som gör att webbläsaren saktar ner eller slutar fungera helt.

    En återställning avaktiverar alla tillagda verktygsfält, återställer hemsidan, raderar all webbhistorik, rensar alla sparade lösenord och kräver att du loggar in på alla dina webbplatser.

  3. Inaktivera tillägg. Öppna Internet Explorer och inaktivera alla tillägg manuellt. Om den här lösningen löser problemet vet du att ett av tilläggen från tredje part påverkar din surfupplevelse. Återaktivera tillägg en efter en och kontrollera om felet återkommer. Om det gör det, inaktivera det specifika tillägget permanent.

  4. Återställ säkerhetszoner. Microsoft Internet Explorer följer en strikt uppsättning säkerhetsregler vid åtkomst till webben. Dessa regler bryts ibland ner och orsakar därmed problem.

  5. Inaktivera programvaruacceleration. Internet Explorer kan dra nytta av programvaruåtergivning för att förbättra din surfupplevelse. Om ditt system inte är korrekt konfigurerat eller har grafikproblem kan den här inställningen förvärra problemet.

  6. Kör en Windows-felsökare. Att använda ett felsökningsverktyg inbyggt i Windows kunde hitta och åtgärda problemet som orsakade att Internet Explorer slutade fungera.


Kör du fortfarande problem?

Om du inte hittar orsaken till problemet, använd en annan webbläsare som Microsoft Edge-webbläsaren eller alternativ som Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Om du inte kan (eller inte vill) diagnostisera och åtgärda problemet kan du överväga att få hjälp från en ansedd reparationsservice. Microsoft stöder inte längre Internet Explorer och det är osannolikt att du kontaktar deras kundtjänstavdelning.


Lämna en kommentar