Så här säkerhetskopierar du din Mac med Time Machine

#

När vi pratar om Time Machine syftar vi på en av de mest populära funktionerna i macOS-världen, som skiljer Apple-maskiner (bland annat) från resten av världens produktioner. Det är ett säkerhetskopieringssystem som skiljer sig markant från andras.

Det är faktiskt så att dess syfte inte bara är att skapa en "kopia" av systemet och dess data. Syftet är att göra det hela så "trevligt" som möjligt för användaren, utan att förfarandet blir särskilt tråkigt. Så här är vad Time Machine är och hur det fungerar.


Vad är en säkerhetskopiering

Bättre att börja med grunderna, så att du kan ge en hjälpande hand till dem som inte alls är bekanta med datorer. Det är alltid bra att ha en livbåt för dina data, om något viktigt skulle ge upp på din Mac. Hänvisningen gäller främst hårddisken. Därför görs en säkerhetskopia, dvs. all data och alla inställningar sparas.

Det går naturligtvis inte att få in det slutliga paketet i enheten. Den skulle då gå förlorad som allt annat. Den måste packas på en extern enhet, så att den kan vara användbar, om inte nödvändig, när det är dags.

Time Machine: den externa enheten

Du kommer att märka skillnaderna mellan Time Machine och de många andra säkerhetskopieringssystemen. Det kanske viktigaste är att det är integrerat i operativsystemet. Detta är ingen lätt uppgift med tanke på att processen garanterat är flytande. Efter den första uppstarten, efter några sekunder, kan Time Machine aktiveras och finns där och väntar på användaren från första stund. Du behöver inte installera något. Dessutom är den mycket enkel att använda och, låt oss vara ärliga, processen är inte heller dålig.

Det du absolut behöver innan du startar Time Machine är en extern hårddisk. Marknaden är full av dem och det är inte alls svårt att hitta den rätta när det gäller prestanda, kapacitet och filöverföringshastighet. Du bör se till att den externa enheten har tillräckligt med utrymme för att klara av att ladda en säkerhetskopia. Alternativt kan du använda dig av en Time Capsule-enhet.

Det enda du behöver göra för att aktivera din nya externa enhet i Time Machine är att ansluta den med en knapptryckning. Systemet gör jobbet åt dig och gör upplevelsen så smidig och stressfri som möjligt. Systemet frågar dig om du vill använda den som en Time Machine-enhet eller inte. Du kan bestämma om du vill göra detta nu eller senare. För att göra det senare måste du komma åt inställningsområdet för Time Machine. Om meddelandet inte visas från början har du en extern enhet som inte har formaterats korrekt. Om det finns ett hinder som du kan stöta på på vägen är det detta. OS X låter dig bara hantera Time Machine-enheter om du har formaterat dem korrekt.

Det är mycket enkelt att lösa det här problemet. Allt du behöver göra är att öppna ett annat program på din Mac: Disk Utility. I den vänstra delen väljer du den enhet som du just anslutit. Klicka på "Initialise" högst upp. Systemet kommer att be dig om viss information. Det första är formatet, som måste vara Mac OS Extended. Det andra är namnet, som användaren kan välja fritt.


Time Machine: Säkerhetskopiering

När du är säker på att den externa hårddisken du har hittat är redo att användas ska du ansluta den till Time Machine, enligt beskrivningen ovan. Systemet börjar genast arbeta och samlar in alla uppgifter om systemet. Varje objekt lagras i det interna minnet. Om du låter enheten vara ansluten kan du ständigt uppdatera dina säkerhetskopior.

På så sätt har du tillgång till även mycket gamla filer. Ett arkiv över alla dina processer, vilket är viktigt om du använder din Mac i arbetet. Men vad händer när det externa minnet är fullt? Systemet raderar de äldsta uppgifterna om de inte längre behövs. Därefter kommer utrymme att skapas för nya uppgifter. Ju större kapacitet det externa minnet har, desto mindre sannolikt är det att du stöter på detta problem. Numera kan du dock hitta hårddiskar med kapacitet från 1 TB till 14 TB till mycket bra priser. Det är mer än tillräckligt med utrymme.

Med Time Machine kan du också anpassa hur du sparar dina data. Du kan till exempel utesluta vissa mappar som du anser vara onödiga. På så sätt undviker du att ta upp viktigt utrymme i det externa minnet med irrelevanta data. Allt du behöver göra för att ange dina inställningar är att välja funktionen "inställningar" i Time Machine.

Ovanpå Mac-skärmen finns en äppelsymbol. När du har klickat på detta måste du välja "Systeminställningar" och sedan gå till "Time Machine". Härifrån kan du aktivera eller inaktivera de olika säkerhetskopiorna. Samtidigt kan du välja att ställa in en ny extern enhet som favorit för framtida säkerhetskopior. Det finns också "undantagsmappar" som kan anges och som inte kommer att beaktas vid säkerhetskopiering av data. Detta är allt som krävs. Några inställningar som gör att den vanliga användaren kan arbeta med förtroende. Time Machine erbjuder även andra inställningar och anpassningsalternativ. Som nämnts gör systemet dock allt för att förenkla användarens liv genom att t.ex. lagra "lokala säkerhetskopior" utan förvarning eller tillstånd. Den här processen omfattar de senaste filerna, som ännu inte har synkroniserats med den externa enheten. Detta är riskfyllda produkter som befinner sig i en mellanställning. De kan försvinna i tomma intet om ett större fel inträffar. Istället erbjuder systemet ett slags limbo och innan allt sparas i nästa säkerhetskopia, placeras det i en låda och förhindrar att det raderas oavsiktligt. Ett slags skyddsnät som du inte ens behöver konfigurera.


Time Machine: återställer din säkerhetskopia

Ikonen för Time Machine finns i systemfältet. När du klickar på detta kommer du in i Apples system för återställning av säkerhetskopior. Det första intrycket är verkligen spännande, med tanke på den utmärkta grafiken i systemet. Detta bidrar till en spännande upplevelse, vilket inte är något du förväntar dig av backupdataåterställning.

Du ser ett klassiskt Finder-fönster. I det högra området finns dock en tidslinje. Varje säkerhetskopia visas i kronologisk ordning, vilket ger användaren möjlighet till en verklig tidsresa genom datorns personliga historia. Därav namnet på Macs ursprungliga program.

Du kan flytta markören över en viss dag och Time Machine visar allt innehåll under den 24-timmarsperioden. Du kan arbeta när du vill och återställa hela eller en enskild fil. Detta är en viktig funktion, inte bara om din maskin är skadad, utan också om du uppgraderar till nästa modell. Det blir enkelt att återställa data, inklusive bakgrundsbilder, lösenord, Wi-Fi-nätverk med mera.

Vad är Time Capsule

Efter att ha upptäckt och granskat hur Time Machine fungerar kan företagsanvändare frestas att snabbt söka efter en extern lagringsenhet som passar deras behov. Om du vill ha en modell som är helt kompatibel med din Mac, det vill säga en Apple-märkt produkt, kan du välja Time Capsule. Den senaste modellen är från 2016, och Cupertino-företaget har sedan dess slutat med uppdateringarna. Det är dock en modell som har stått emot konkurrenterna de senaste åren och som har 2 till 3 TB internt utrymme.

Den kan lagra flera säkerhetskopior, så att du kan få in kopior av olika Macs samtidigt. Till skillnad från många andra modeller använder Time Capsule trådlös anslutning. Inga kablar behövs alltså. Det betyder att du kan lämna den var som helst på kontoret och vara säker på att din Mac hittar den och ansluter till den. Time Capsule fungerar inte bara med Time Machine, utan har också några fantastiska extrafunktioner. Du kan använda Time Capsule som en Wi-Fi- och LAN-åtkomstpunkt genom att ansluta den till ett ADSL-modem. Du kan också använda den för att ansluta ytterligare en extern enhet tack vare USB-anslutningen. Du kan också starta och hantera en trådlös skrivare med stor bekvämlighet och lätthet.

En mycket bra produkt som du kan jämföra med andra modeller för att fatta ett välgrundat beslut. Ett pålitligt stöd för dem som använder Macs i affärssammanhang. Den enda verkliga begränsningen är det inre utrymmet. Att ha 3 TB i lager är ingen liten bedrift. De som kanske vill ha en större enhet, och som överväger kostnaden, är de yrkesverksamma som är vana vid att arbeta med filmer och som ständigt redigerar och redigerar. Vikten av sådant arbete kan kräva mer kapacitet.

Lämna en kommentar