Operativsystem (OS) Definition och exempel

Ett operativsystem är ett kraftfullt och vanligtvis stort program som styr och hanterar hårdvaran och annan programvara på en dator.

Alla datorer och datorliknande enheter kräver operativsystem, inklusive din bärbara dator, surfplatta, skrivbord, smartphone, smartwatch och router.

Är du inte säker på vilket operativsystem du kör? Använd Lifewire System Info Tool nedan för att ta reda på det!


Exempel på operativsystem

Bärbara datorer, surfplattor och stationära datorer kör alla operativsystem som du antagligen har hört talas om. Några exempel inkluderar versioner av Microsoft Windows (som Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista och Windows XP), Apples macOS (tidigare OS X), Chrome OS, BlackBerry Tablet OS och smaker av Linux, en öppen källkod operativ system.

Microsoft Windows 10.

Din smartphone har ett mobilt operativsystem, antagligen antingen Apples iOS eller Googles Android. Båda är namn, men du kanske inte har insett att det är de operativsystem som körs på dessa enheter.

Servrar, som de som är värd för de webbplatser du besöker eller serverar de videor du tittar på, kör vanligtvis specialiserade operativsystem, utformade och optimerade för att köra den specialprogramvara som krävs för att få dem att göra vad de gör. Några exempel inkluderar Windows Server, Linux och FreeBSD.

Linux Mint.

Programvara och operativsystem

De flesta programvaruapplikationer är utformade för att fungera med bara ett företags operativsystem, som bara Windows (Microsoft) eller bara macOS (Apple).

En mjukvara kommer tydligt att säga vilka operativsystem den stöder och kommer att bli mycket specifik vid behov. Till exempel kan ett videoproduktionsprogram säga att det stöder Windows 10, Windows 8 och Windows 7, men inte stöder äldre versioner av Windows som Windows Vista och XP.

Programvaruutvecklare släpper också ofta ytterligare versioner av sin programvara som fungerar med andra operativsystem. Om vi ​​kommer tillbaka till videoproduktionsprogramexemplet kan det företaget också släppa en annan version av programmet med exakt samma funktioner men det fungerar bara med macOS.

Det är också viktigt att veta om ditt operativsystem är 32-bitars eller 64-bitars. Det är en vanlig fråga du ställer när du laddar ner programvara. Se Hur man vet om du har Windows 64-bitars eller 32-bitars om du behöver hjälp.

Särskilda typer av programvara som kallas virtuella maskiner kan faktiskt efterlikna "riktiga" datorer och köra olika operativsystem inifrån dem. Se Vad är en virtuell maskin? för mer information om den här funktionen.


Operativsystemfel

Det finns ett antal sätt att ett operativsystem i sig kan bli skadat eller skadat men dessa problem är relativt sällsynta.

I Windows är det allvarligaste felmeddelandet om operativsystemet inte hittat och innebär att man inte ens kan hittas!


Uppdateringar av operativsystem

Alla moderna operativsystem har en inbyggd mekanism för att hålla programvaran uppdaterad. I Windows görs detta via Windows Update. Andra operativsystem fungerar på samma sätt, som när du uppdaterar Android OS eller installerar iOS-uppdateringar.

Att hålla ett operativsystem uppdaterat med de senaste funktionerna är viktigt så att du får ut det mesta av det du betalat för. Att få säkerhetskorrigeringar är en annan viktig anledning att se till att ditt operativsystem alltid är uppdaterat. detta kan hjälpa till att förhindra att hackare kommer in i din enhet.

Lämna en kommentar