Så här sparar du filer på iCloud Drive på din Mac

iCloud är molntjänsten som Apple lanserade 2011. iCloud lagrar inte bara dina filer säkert utan håller också dina appar och data synkroniserade över alla dina enheter, till exempel din Mac, iPad och iPhone.

iCloud Drive är en del av iCloud. Där kan du spara foton, dokument, appdata och mycket mer i ditt iCloud Drive-arkiv och ger åtkomst till dessa filer från alla dina enheter, ungefär på samma sätt som Dropbox.

Med iCloud och iCloud Drive är det enkelt att spara filer från din Mac och sedan komma åt dem från din iPhone, iPad eller iCloud.com. Här är en guide för hur du ställer in iCloud Drive och sparar filer från din Mac-dator.

Informationen i den här artikeln gäller iCloud Drive på Mac-datorer (OS X 10.10 eller senare). Se till att du är inloggad på iCloud med ditt Apple-ID på alla dina datorer och enheter.


Ställ in iCloud Drive

Om du inte har konfigurerat iCloud Drive ännu är processen snabb och enkel. Du måste aktivera iCloud Drive på alla dina iOS-enheter, till exempel din iPhone, iPad samt din Mac.

Innan du börjar behöver du uppdatera dina enheter till den senaste iOS- eller iPadOS-versionen och uppdatera din Mac till den senaste versionen av macOS som den stödjer.

På din iPhone, iPad och iPod Touch

 1. Öppna Inställningar på din enhet och tryck sedan på ditt namn.

 2. Tryck på iCloud.

 3. Bläddra ner och växla på iCloud Drive.

På din Mac

 1. Välj Systeminställningar från Apple-menyn.

 2. Om du använder macOS Catalina väljer du Apple-ID. Om du använder macOS Mojave eller tidigare behöver du inte välja Apple-ID.

 3. Välj iCloud.

 4. Logga in med ditt Apple-ID om du uppmanas till det.

 5. Aktivera iCloud Drive genom att markera rutan bredvid den.

Använda filer med iCloud Drive

När du har konfigurerat iCloud Drive och aktiverat det på alla dina enheter flyttas alla dokument som du redan har lagrat i iCloud automatiskt till iCloud Drive. På dina iOS-enheter, till exempel din iPhone och iPad, ser du dina filer i appen Filer/Files samt i Pages, Numbers och Keynote-apparna.

Som standard har iCloud Drive mappar för var och en av dina Apple iWork-appar (Keynote, Pages och Numbers) samt mappar för Automator, Preview, QuickTime Player, Script Editor och TextEdit. Du kan också lägga till dina egna mappar och lagra de dokument du vill ha. (Mer om detta nedan.)

Hur du lagrar dokument och andra filer i iCloud Drive beror på vilken OS X- eller macOS-version du har. För macOS Sierra och senare är det enkelt. Aktivera bara Mapparna Skrivbord och Dokument för att automatiskt synkroniseras med iCloud Drive. För tidigare OS X- eller macOS-versioner måste du manuellt flytta skrivbordsfiler och dokument till iCloud Drive.

När du registrerar dig på iCloud får du automatiskt 5GB gratis lagringsutrymme. Om du behöver mer utrymme i iCloud kan du uppgradera till en större lagringsplan.


Spara filer till iCloud Drive med Sierra och senare

Från och med macOS Sierra har du möjlighet att lagra Mapparna Skrivbord och Dokument i iCloud Drive och komma åt dem från alla dina enheter. Du kan till exempel börja arbeta med ett dokument på din Mac-dator och sedan arbeta från din iPhone, iPad, iPod touch eller på iCloud.com. Allt sparas automatiskt överallt.

Så här lägger du till Mapparna Skrivbord och Dokument till iCloud Drive:

 1. Från Apple-menyn, välj Systeminställningar.

 2. Välj Apple-ID. (På macOS Mojave, High Sierra eller Sierra behöver du inte välja Apple-ID.)

 3. Klicka iCloud.

 4. Se till att iCloud Drive är aktiverat genom att markera rutan bredvid den.
 5. Välj Alternativ bredvid iCloud Drive.

 6. Lägg en bock bredvid Mapparna Skrivbord och Dokument som visat på bilden nedan.

 7. Klicka Klar. I Finder ser du nu mappen Dokument i avsnittet iCloud i sidofältet. Dessa filer synkroniseras automatiskt över alla dina enheter.


Spara filer till iCloud Drive med tidigare OS-versioner

Med tidigare OS X- och macOS-versioner har du inte möjligheten att aktivera Mapparna Skrivbord  och Dokument för att spara till iCloud Drive. Du kan dock skapa mappar manuellt på iCloud Drive och flytta eller kopiera dina filer dit så att du kan komma åt dem på dina andra iOS-enheter eller via iCloud.com.

 1. För att komma åt iCloud Drive, klicka ikonen Finder i din Mac Dock.

 2. Välj iCloud Drive från sidofältet under Favoriter.

 3. Högerklicka i fönstret och välj Ny Mapp. Namnge mappen vad du vill, till exempel Arbetsdokument.

 4. Högerklicka på iCloud Drive och välj Öppna i Ny Flik.

 5. Gå till en mapp med filer som du vill spara till den nya mappen Arbetsdokument i iCloud Drive.

 6. Välj de filer du vill ha på iCloud Drive. Om du vill flytta filen eller filerna drar du dem till fliken iCloud Drive högst upp i Finder-fönstret.

  Om du vill kopiera filen eller filerna håller du ned knappen option på tangentbordet och drar filen eller filerna till fliken iCloud Drive högst upp i Finder-fönstret.

  Dra-och-släpp-metoden fungerar för att flytta dina filer medan du håller ned option-knappen. Det behåller också en kopia av filen på sin ursprungliga plats.

 7. Håll tills iCloud Drive-fönstret öppnas och dra sedan filerna till mappen Arbetsdokument (eller vad den än heter). Om du kopierar, släpp option-knappen.

 8. Skapa så många mappar som du vill och flytta eller kopiera vilka filer du vill, så länge en fil inte är större än 50GB och inte överstiger din iCloud-lagrings maximala plats.

Spara filer på iCloud Drive när du sparar ett dokument

Ett enkelt sätt att spara en kopia av din fil till iCloud Drive är när du sparar ett nytt dokument.

 1. Öppna filen eller dokumentet du vill spara på iCloud Drive, till exempel ett Word-dokument.

 2. Välj Spara eller Spara som.

 3. Välj rullgardinsmenyn bredvid Var och välj iCloud Drive som visat på bilden nedan.

 4. Klicka Spara. Det här dokumentet har sparats på iCloud Drive och du kan komma åt det från dina iOS-enheter och iCloud.com.

Lämna en kommentar