Hur man sparar en våt iPhone eller iPod

Oavsett hur försiktiga vi är, ibland blir iPhones våta. Det är bara ett faktum i livet. Oavsett om vi läcker drycker på dem, släpper dem i badkaret, har barn som suger dem i diskbänken eller något annat vattnigt missöden, iPhones och iPods blir våta.

Men en våt iPhone är inte nödvändigtvis en död iPhone. Medan vissa iPhones inte kan sparas oavsett vad du gör, prova dessa tips innan du förklarar din älskade gadget död.

Peter Cade / Iconica / Getty Images

Många av tipsen i den här artikeln gäller också för våta iPods. Vi har också fullständiga detaljer om hur du sparar en våt iPad.


Skaffa en iPhone 7 eller nyare (de är vattentäta)

Förmodligen det enklaste - men inte det billigaste - att spara en våt iPhone är att få en som är motståndskraftig mot vattenskador i första hand.

Båda modellerna i iPhone 7-serien, liksom iPhone 8-serien och iPhone X, är vattentåliga och har en IP67-klassning. Det betyder att telefonen kan överleva att vara i upp till 3.3 meter vatten i upp till 1 minuter utan skada. Du behöver inte oroa dig för att spilla en drink på en iPhone 30 eller släppa den kort i diskbänken.

Ännu bättre, iPhone XS-serien och XR har IP68 vattentätning. Det betyder att de kan gå i upp till 2 meter vatten i 30 minuter utan skador.

Om du inte har någon av dessa modeller kan du prova tips och tricks i resten av den här artikeln för att spara din våta enhet.

Gör inte det här!

Om din iPhone är blöt, är det du inte gör lika viktigt som vad du gör. Om du inte är försiktig kan du av misstag göra något som kan skada din enhet ytterligare. Så om din iPhone eller iPod är våt, gör inte följande:

 1. Slå aldrig på den: Om din iPhone är vattenskadad, försök aldrig sätta på den eller väcka den. Du kan bli frestad att göra det för att se om det fortfarande fungerar, men att göra det kan kortsluta elektroniken inuti den och skada dem ännu mer. I själva verket bör du undvika allt som kan få elektroniken att fungera, som att få meddelanden som tänds på skärmen. Om din telefon var av när den blev våt, mår du bra. Om din enhet var på, stäng av den (det här är lite riskabelt, men det är bättre än att låta den vara på medan alla funktioner är igång).

 2. Använd inte en hårtork: Även om denna teknik kan fungera för vissa människor kan du också skada din enhet eller sprida vattnet mer. Det är nog bäst att undvika fans också av samma anledning. Lämna inte heller enheten på en kylare. Det blir alltför varmt och kan skada telefonen på andra sätt.


Hur man sparar en våt iPhone

Med dessa fallgropar undvikna, följ dessa steg bredvid för att försöka spara din våta iPhone:

 1. Ta bort fodralet: Om din iPhone är i ett fall, ta ut den. Det torkar snabbare och mer fullständigt utan att höljet behåller dolda vattendroppar.

 2. Skaka ut vattnet: Beroende på hur blöt det blev kan du kanske se vatten i din iPhones hörlursuttag, blixtkontakt eller andra områden. Skaka ut vattnet så mycket som möjligt.

 3. Torka av den: Med vattnet skakat ut använder du en mjuk trasa för att torka av iPhone och ta bort allt synligt vatten (pappershandduk fungerar i en nypa, men en trasa som inte lämnar rester är bättre).

 4. Ta bort SIM-kortet: Ju mer torkande luft som kommer in i den våta iPhone, desto bättre. Du kan inte ta bort batteriet och det finns inte många andra öppningar, men du kan ta bort SIM-kortet. SIM-kortplatsen är inte stor, men varje liten bit hjälper. Tappa bara inte ditt SIM-kort!

 5. Lämna det på ett varmt ställe: När du har fått ut så mycket vatten som möjligt ur telefonen, håll enheten avstängd och låt den vara varm på några dagar. Vissa människor lämnar vattenskadade iPods eller iPhones på toppen av en TV, där värmen från TV: n hjälper till att torka enheten. Andra föredrar en solig fönsterbräda. Välj vilken taktik du vill.


Avancerade tekniker för att hantera en våt iPhone

Den enklaste och förmodligen säkraste metoden för att spara en våt iPhone är bara att låta den torka ut naturligt. Men det finns ett par avancerade alternativ du kan försöka påskynda uttorkningsprocessen:

 1. Silikagelpaket: Känner du till de små paketen som kommer med mat och andra produkter som varnar dig för att inte äta dem? De absorberar fukt. Om du kan få tag på tillräckligt med dem för att täcka över din våta iPhone hjälper de till att suga ut fukt. Att få nog kan vara en utmaning - prova hårdvaru-, konst- eller hantverksbutiker - men de är ett bra alternativ.

 2. Lägg det i ris: Detta är den mest kända tekniken (men inte nödvändigtvis den bästa). Skaffa en blixtlås som är tillräckligt stor för att rymma iPhone eller iPod och lite ris. Sätt tillbaka SIM-kortet, lägg enheten i påsen och fyll det mesta av påsen med okokt ris. Lämna den i påsen i ett par dagar. Under den tiden bör riset dra ut fukten från enheten. Många en våt iPhone har sparats på detta sätt. Se bara upp för att bitar av ris kommer in i telefonen.

  Använd inte anrikat ris. Det kan lämna damm som kan komma in i din telefon.

Prova bara om du är desperat

Om du verkligen är desperat eller riktigt skicklig kan du prova det här alternativet - men du vet bättre vad du gör för att du kan förstöra din iPhone och upphäva garantin:

 1. Ta isär det: Du kan ta isär din iPhone för att torka ut de våta delarna. Separera delarna för att lufttorka eller lämna dem i en påse ris under en dag eller två och sätt sedan ihop enheten igen.

  Detta är ett mycket riskabelt alternativ. Om du inte riktigt, verkligen vet vad du gör, kommer du sannolikt att göra mer skada än nytta och bör undvika detta. Säg inte att vi inte varnade dig.

Prova experterna

Vill du inte ta på dig den här uppgiften själv? Prova med folk med erfarenhet av att reparera våta iPhones och iPods.

 1. Försök med ett reparationsföretag: Om ingen av dessa taktiker fungerar finns det iPhone-reparationsföretag som specialiserar sig på att spara vattenskadade iPhones. Lite tid på din favoritsökmotor kan sätta dig i kontakt med ett antal bra leverantörer.

 2. Prova Apple: Även om fuktskador inte täcks av Apples garantier kommer Apple att reparera iPhones som har skadats av vatten. Olika modeller har olika priser för reparationer, så håll ett öga på den här sidan på Apples webbplats för de senaste detaljerna.

Hur man kontrollerar om vattenskador finns på en begagnad iPhone eller iPod

Om du köper en begagnad iPhone eller iPod eller lånar din enhet till någon och nu inte fungerar så bra kanske du undrar om den har sänkts ner i vatten. Du kan göra detta med fuktindikatorn inbyggd i iPod och iPhones.

Fuktindikatorn är en liten orange prick som visas i hörlursuttaget, dockningsanslutningen eller SIM-kortplatsen. Kolla in den här Apple-artikeln för att hitta platsen för fuktindikatorn för din modell.

Fuktindikatorn är långt ifrån idiotsäker, men om du ser den orange pricken måste du åtminstone tänka på att enheten kan ha haft en dålig upplevelse med vatten.

Programvarutips för att hantera en våt iPhone

När du har torkat din iPhone eller iPod kan den starta helt bra och fungera som om ingenting hände. Men många stöter på vissa programvaruproblem när de först försöker använda den. Prova dessa tips, som också gäller iPod touch och iPad, för att hantera några av de vanliga problemen:

 • Vad du ska göra med en iPhone som inte startar
 • Så här fixar du en iPhone fast vid Apple-logotypen.

Lämna en kommentar