UPDATE: Här är den nya WhatsApp-appen för Windows


Sättet vi använder Whatsapp kan förändras för alltid tack vare två nya appar från Facebook-gruppen, den ena utvecklad för Apple-världen och den andra för Windows-världen

Uppdatering - Den nya WhatsApp UWP-appen för Windows (både 10 och 11) har laddats upp till Microsoft Store, även om den är i beta-version och inte har indexerats ännu, och därför kan den inte hittas med en vanlig sökning. De som vill prova den kan ladda ner den från den här länken.


Originalartikel

Det här är inga officiella tillkännagivanden, men mycket tillförlitliga och framför allt mycket viktiga nyheter: WhatsApp skapar två nya appar som kommer att förändra hur vi använder chattplattformen i framtiden. Den första appen är för macOS "Catalyst", medan den andra är en "UWP"-app. Två termer som de flesta människor inte kommer att förstå, men som har stor potential.

MacOS Catalyst och UWP är i princip två sidor av samma mynt: appar som fungerar på alla enheter, utan att man behöver utveckla en app för varje enhet. Catalyst är en plattform som skapats av Apple, medan UWP är en utvecklingsplattform från Microsoft. UWB-appen upptäcktes av Twitter-profilen ALumia_Italia och är tydligen redan nästan klar, medan nyheten om ankomsten av macOS Catalyst-appen kommer från det vanliga WAbetaInfo, som är känt för att vara pålitligt när det gäller alla rykten om WhatsApp. För att förstå betydelsen av dessa två nyheter måste du först förstå hur UWP-appar och macOS Catalyst-appar fungerar.

UWP-appar och macOS Catalyst-appar: vad de är

UWP står för "Universal Windows Platform" och är en utvecklingsplattform som gör det möjligt för programmerare att skapa en enda app som körs på alla versioner av Microsoft Windows (från och med Windows 10), på Xbox och med Microsoft HoloLens-visir.

För en programmerare är detta mycket viktigt, eftersom det gör det möjligt att skapa en enda app som anpassar sig till olika typer av skärmar och framför allt till olika typer av inmatningsenheter: på en Windows-dator finns mus och tangentbord, på en bärbar Surface-dator finns även en stylus och på Xbox finns kontrollern.

En mycket liknande diskussion för Apple macOS Catalyst, som gör det möjligt att använda samma app på Mac- och MacBook-datorer, iPhone-smarttelefoner och iPad-tabletter. Tack vare Catalyst är det också möjligt att få samma app att fungera bra på alla enheter även om användaren använder röstkommandon från Siri.


De två nya WhatsApp-apparna

Men nu till saken: hur kommer de två nya WhatsApp-apparna att se ut? Vi har bara omfattande svar för UWP-appen, som enligt ALumia_Italia är i stort sett klar.

WhatsApp UWP-appen startar på bara en sekund och är kompatibel med stylus: det finns till och med en ny Draw-funktion, som gör att vi kan svara i chatten genom att rita något och skicka det som ett vanligt meddelande. Appens meddelanden fungerar även när den är stängd, precis som på smartphones.

Gränssnittet är mycket speciellt, men det kan ändras en hel del i den slutliga versionen av appen: det finns inga statusar till vänster och inställningarna är indelade i 6 sektioner (Allmänt, Konto, Chatt, Meddelanden, Minne och Hjälp).

App WhatsApp-appen för macOS Catalyst skulle dock vara nästan identisk med den för iPad (som ännu inte släppts officiellt, men som WhatsApp har arbetat på i flera år). Det finns endast mindre skillnader i gränssnittet, vilket är nödvändigt för att appen ska fungera korrekt på datorer.


Lämna en kommentar