Android Q kommer snart, så här kan du prova det i förhandsgranskning

#


Google förbereder sig för att lansera testversionen av sitt nya operativsystem för smarttelefoner. Flera nya funktioner i Android Q: så här kan du prova dem

Snart kan Google släppa den första betaversionen av Android Q. Den version som är avsedd för utvecklare och betatestare är i själva verket på väg att släppas: det kan man utläsa av det faktum att Mountain View-företaget har öppnat felrapporteringen för nästa Android. Vad är felrapporteringen? Det är en sida där du kan rapportera buggar och fel i en Google-produkt så att utvecklarna kan rätta till dem innan den slutliga versionen.

I det här fallet kan du på sidan "Android Public Tracker > Android Beta (Developer Preview)" skicka in rapporter om "Android Q Beta Neural Network API", "Android Q Beta 3rd Party Tools", "Android Q Beta App Compatibility" och "Android Q Beta Platform". I det här nya avsnittet kommer utvecklare (och andra nyfikna) att kunna rapportera vad som är fel med Android Q och på så sätt bidra till att skapa den nya versionen av den gröna robotens operativsystem.

Android Q beta på fler smarttelefoner

På fredagen sa dock Iliyan Malchev från Project Treble-teamet att "antalet OEM-tillverkare som deltar i betaprogrammet] är högre för nästa version av Android". Project Treble är en del av Androids kod som kan ändras direkt av hårdvarutillverkare utan att röra resten av Androids kod.

De tillverkare som deltog i Project Treble i Android 9 Pie var Essential, Nokia, OnePlus, Oppo, Sony, Vivo och Xiaomi. På listan saknas Samsung, Huawei, LG och Motorola, som i stället kan delta i utvecklingen av Android Q i år. Det betyder också att fler kan börja testa det nya operativsystemet.

Under de senaste åren har de första förhandsgranskningarna för utvecklare av nya versioner av Android tillkännagivits på onsdagar, men Mishaal Rahman på XDA Developers har noterat att det i noterna som följer med felrapporteringssidan finns en länk till en annan sida som kommer att innehålla alla fel som redan rapporterats från och med ett visst datum. Det datumet är idag, måndagen den 11 mars. Det är därför möjligt att Android Q kommer att släppas om några timmar.


Så testar du Android Q beta

Det kan alltså vara väldigt lite tid kvar tills nästa Android Beta Program öppnas, det officiella testprogrammet genom vilket du kan prova en förhandsvisning av det nya operativsystemet. Om din smartphone finns med på listan över kompatibla smartphones som ingår i testprogrammet kan du redan om några timmar ladda ner det nya Android-programmet. Bland de nya funktionerna i Android 10 Q green finns det mörka temat, avsked från bakåtknappen (som ersätts av gester) och upplåsning med ansiktet. Vi får se, kanske inom kort, om de verkligen kommer.


Lämna en kommentar