Våldtäkt på nätet, polisens varning. Hur man försvarar sig

#


På Facebook ökar antalet grupper där män samlas för att kommentera kvinnobilder med grova förolämpningar

Den senaste att slå larm var Roberto Sgalla, central chef för trafik-, järnvägs- och kommunikationspolisen och för specialenheterna inom den statliga polisen. Vid den internationella konferensen om "Våld mot kvinnor som grundar sig på heder" betonade han hur så kallad våldtäkt på nätet har blivit ett okontrollerbart fenomen.

I sitt tal talade chefen för statspolisen om en "dramatisk utveckling" av fenomenet, som (uppenbarligen) har blivit en vana för tiotusentals medlemmar i sociala nätverk av olika slag, i synnerhet Facebook. Även om vi har talat om virtuella våldtäkter sedan början av 2017 har det under de senaste månaderna skett en verklig upptrappning: de grupper där män i alla åldrar "träffas" växer exponentiellt och det är aldrig lätt att med hjälp av inställningarna i de olika sociala nätverken kunna identifiera dem i tid och vidta lämpliga motåtgärder.

Vad är våldtäkt på nätet

Trots att det inte finns någon direkt och fysisk kontakt (eller konfrontation ansikte mot ansikte mellan offer och förövare) är virtuell våldtäkt i alla avseenden en våldsam och olaglig handling. Våldtäkt på nätet, som av statspolisen betraktas som den sista gränsen för våld på nätet, äger rum i slutna grupper på olika sociala nätverk där män i alla åldrar delar med sig av bilder på kvinnor (vanligtvis deras före detta flickvänner, men det kan också hända att det är helt okända kvinnor) och bjuder in andra gruppmedlemmar att kränka dem och ge utlopp för sina värsta sexuella lustar på bilden. Om du upptäcker en av dessa grupper bör du omedelbart rapportera den till Facebook, så att redaktörerna kan agera snabbt och stänga dem så snart som möjligt.


Hur man försvarar sig mot våldtäkt på nätet

Som i stort sett kan jämföras med ett fall av utpressning (även om det i vårt fall inte finns något försök till utpressning eller begäran om pengar), är sätten att försvara sig mot våldtäkt på nätet mer eller mindre desamma. Först och främst är det alltid tillrådligt att undvika att dela bilder på dig själv i intima eller nakna positioner av något slag på nätet - även med personer som du tror att du känner väl. På så sätt stängs den viktigaste "försörjningskällan" för virtuella våldtäktsmän av och det förhindrar att våra personliga och privata bilder hamnar i fel händer.

På samma sätt är det viktigt att se till att de bilder som du delar på dina sociala profiler endast kan ses av en liten grupp användare som du "litar på". I väntan på att Facebook ska släppa det nya verktyget för att förhindra donwloads av profilbilder över hela världen är det till exempel bra att använda några knep för att skydda din profilbild och göra den oanvändbar. Glöm inte att ändra sekretessinställningarna för de fotoalbum du skapar på nätet: om de är offentliga kan vem som helst se dem och utnyttja dem till sin egen fördel.

Mer allmänt sett måste du skydda din integritet på nätet genom att hålla dina data - och inte bara dina bilder - säkra från nyfikna ögon. Ett första steg kan till exempel vara att börja förstå Facebooks sekretess- och säkerhetsinställningar. Men det behöver inte vara den enda. De sociala nätverken är faktiskt bara en av de möjliga "försörjningskanalerna" för virtuella våldtäktsmän: det är därför av största vikt att utnyttja verktyg och program för att skydda integriteten på 360°.


Lämna en kommentar