Varför den kinesiska raketens fall också oroar Italien

#


När och var kan den kinesiska raketen falla i Italien och hur farlig är den okontrollerade modulen.

Just nu färdas den 30 meter breda modulen i en kinesisk raket med 27 600 km/h från rymden i riktning mot våra huvuden. Problemet är att det är en okontrollerad återinträde. Ingen vet ännu exakt var vraket från rymdprojektilen kommer att krascha, och det är därför som forskarna är lite oroliga: även italienska forskare, eftersom det finns en chans att spillrorna kommer att falla på italiensk mark. För att vara exakt, i mitten och söder av landet.

För tillfället är nästan allting möjligt, inklusive det beräknade datumet för kollisionen med jorden, som förutspås bli den 8 maj, med en approximation på 24 timmar. Det lugnande är den skyddande roll som atmosfären spelar, som vanligtvis kan avmaterialisera föremål utifrån. Om vi antar att gaserna på hög höjd inte räcker till för att bränna fragmenten av det kinesiska fordonet bör vi betrakta oss som oturliga om de faller på ett bebott område.

Hur farlig är den okontrollerade modulen

Som vi vet täcks större delen av jordklotet av öknar, skogar, gräsmarker och hav (det sistnämnda utgör 70 procent av den totala ytan). Jämfört med dessa utgör mänskliga bosättningar en liten andel. För att uttrycka det i siffror (vilket experten Andrew Jones på webbplatsen spacenews.com har gjort) är risken för att en person ska träffas av rymdskrot extremt liten, uppskattningsvis en på flera triljoner. Enligt Holger Krag, chef för Europeiska rymdorganisationens programkontor för säkerhet och trygghet, skulle så lite som 40 procent av materialet kunna motstå en luftburen påverkan.

Long March 5B lyfte i Peking den 29 april för att föra upp den första modulen ("Tianhe" eller "Himlens harmoni") i den framtida rymdstationen "Tiangong" i omloppsbana. Peking har två hastigheter när det gäller teknik. Den femtioelfte nedskärningen av Internet motsvaras av den produktiva smartphone-industrin och ett rymdprogram som redan kan skryta med flera framgångar.

Raketens okontrollerade återinträde i rymden är dock ingen bra reklam för utforskandet av nya gränser som främjas i öst, men det är sannerligen inte den enda liknande episod som har inträffat under årtionden av expeditioner utanför vår planet: i februari 2003, till exempel, störtade 90 000 kilo rymdskrot över Texas utan att någon människa kom till skada. Den kom från färjan Columbia.

Giuseppe Giordano

.


Lämna en kommentar